«Skatter og avgifter… alle skjønner jo at det handler om rettferdig fordeling.»

Sitatet i tittelen er hentet fra Kristin Halvorsen, i spillet http://kontor.ungokonomi.no. Det er et interaktivt spill om å være finansminister. Anbefales på det sterkeste!

Men til det jeg faktisk skal skrive om; skatter. Det er jo ingen hemmelighet at både SU, SV og jeg er glad i skatter. Og det med god grunn! Det er skattene som finansierer alle velferdsgodene du og jeg nyter godt av. Gratis helsetjenester, gratis skolegang, vedlikehold av byen og bydelene, kulturliv, renhold, søppeltømming, vannverk,  gratis kommunalt internett og mange andre flotte fordeler du som norsk statsborger får.

Skattene er der også for å hjelpe samfunnets svakeste. Gjennom beskatning av landets rikeste, noe som Høyre jobbet aktivt mot i sin regjeringsperiode, kan de som ikke har så mye allikevel få det aller mest nødvendigste. Mens Høyre på en side har en kynisk skattepolitikk har de rød-grønne en skattepolitikk åpner muligheter for de aller fattigste. Er det da synd på landets rike menn? Lommebøkene deres tar ikke skade av å dele litt med andre.

FrP kan vel regnes for å være et av de partiene som kan sies å være i mot å skatte. FpU har et slagord: «Født fri – skattet ihjel!». De ønsker helst å beholde pengene sine selv; så får de fattige finne en annen måte å greie seg på. Hvor er det mellommenneskelige i det. Tanken om å hjelpe hverandre. Den forsvinner i det evige jaget etter mer kapital. Gud, hvor jeg hater kapitalkreftene som rår i dagens samfunn, i alt for stor grad.

FrP argumenterer med at man i stedet for kan bruke en del av oljefondet. Men kan vi egentlig det? Økonomiproffesor Steinar Holden hevder noe annet.

«Vi kan ikke både ha høyere utgifter nå og senere, og lave skatter nå og senere. Bruker vi mer penger nå, blir konsekvensen at skattene vil være høyere eller offentlig forbruk lavere om 10- 20 år,» sa Holden.

Det økonomiprofessoren sier er at dersom vi bruker mer av oljefondet nå blir følgene av det at enten må vi ha høyere skatter senere, eller så må vi kutte ned på de offentlige tjenestene. Det kan bety at enten så fører FrPs mindre-skatt-politikk til mye mer skatt, eller til mindre offentlige tjenester. Er det andre enn jeg som ser paradokset i dette?

Det er nok ikke klokt å kaste seg over oljefondet. Å ha noe å falle tilbake på når vi ikke har oljen lenger er viktig. Og skatt er bra. Man får jo noe igjen for skatten!

Et FrP-samfunn uten mye skatt (til de rikeste) 

1 av 3 får kreft. Heldigvis er mange av disse godartede, men en del av disse er ondartede og krever strålebehandling. Et samfunn uten skatt har ikke råd til å koste på seg ting som sykehus o.l. La oss si at vi har et privat sykehus, hvor man selv betaler. EN strålebehandling koster 100 000 kroner. Og man trenger en god del strålebehanddlinger for å kureres for kreft. Så når FrP styrer landet, og du får kreft; ja, da sitter du fint i det!

9 kommentarer om “«Skatter og avgifter… alle skjønner jo at det handler om rettferdig fordeling.»

 1. Nokon burde gjera noko med FpU bølgen på kongsgård. Kvar gong det er fest hos Atle Simonsen , har talet på FpUere auka før helgen er omme. Sjølvsagt kan ein ikkje tvinga folk til å melda seg inn i SU, men det går jo ann å gjera alternativet litt meir synleg. Eg er iallefall lei av alltid å måtte forsvara kvifor billigare sprit ikkje avgjer kva parti eg er med i!

 2. Du har et skremmanes syn på dette med skatt…
  ALLE seriøse politikere ser på skatt som et «nødvendig» onde.
  Du snakker om det som om det var den største naturlighet…
  «Lommebøkene deres tar ikke skade av å dele litt med andre.»

  Hallo, vet du hva dette beskriver? Dette beskriver TYVERI. Alle andre enn staten ville bli dømt skyldig i tyveri av verste sort for en slik handling du beskriver.

  Hør…
  Det GÅR an å kutte ned på offentlig forbruk. Offentlig overbeskyttelse gjør oss late og uansvarliggjør oss.

  Og når det kommer til oljepenger så vil jeg jammen heller investere en del i norsk infrastruktur, og ikke bare investere i utenlandske aksjeselskaper og store fond.
  Husk at det er en stor forsjell på forbruk og investering

 3. Eva:

  Me får arrangera festar me òg, då. Dessutan: Fest = alkoholholdig drikke, alkoholholdig drikke + kongsgårdelev = fylle, fylle + verving = medlemssvindel = lovbrot. Ikkje bra, ikkje bra.

 4. Neida, eg meinte de ikkje sånn. Dessutan er eg ikkje på nokon måte for deiras måte å verva folk på. Eg har berre irritert meg over lengre tid over alle FpUerne som dukker opp mandag morgon. Kanskje er det bare i min klasse at folk ikkje gidd setta seg inn i politikk der orda «sprit» og «nei til nynorsk» ikkje opptrer på kvar side?

 5. Hvem som har nei til nynorsk? :O
  Det kunne eg tenkt meg… men fram til det blir fremmet så får eg ta til takke med valgfritt sidemål

 6. Unge Høgre hadde ei gong i tida NEI TIL SPYNORSKEN! Dette har dei sjølv gløymd, men me andre veit det. FpU derimot har òg at debattantar som har lest eit nynorsk dikt og sagt: «Dette er ikkje eit språk, dette er ei sjukdom.» Dersom ikkje det er retta mot nynorsken så veit ikkje eg…

 7. Eirik! Du skriv nynorsk i sambinding med ein debatt. Nokon bør nesten varsla Bror:) Eg treng sjølvsagt ikkje seie at eg er einig med eg…

 8. Tilbaketråkk: FrPs alternative statsbudsjett 2008, post # 4 « Eirik Faret Sakariassens blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s