Stavanger2008: året med kulturen i høysetet!

Nå, fem dager inn i det store kulturåret, er Stavanger2008 omtrent det eneste Stavangers befolkning snakker om. Avisene skriver om det og dette er et tema som blir mye diskutert – både i Stavanger-regionen og i Norge generelt.

I går ble jeg intervjuet av NRK Rogaland, angående Stavanger som europesik kulturhovedstad, som gjorde at jeg vil skrive litt om hva jeg mener om prosjektet og programmet som skal fylle året.

Atle Simonsen, som er fraksjonsleder for kultur i Rogaland FrP, mener at Stavanger2008 ikke er for folk flest.

«Jeg klarer ikke å forstå hva et dokketeatershow fra Sør-Afrika har med Stavangers kultur å gjøre, og det er synd at det er dette Stavangers innbyggere går i møte med Stavanger2008 prosjektet,» uttalte Simonsen til Dagbladet.

Men var det ikke 60 000 som stilte på åpningen av kulturbyåret? Dersom ikke «folk flest» var tilstede i Stavanger sentrum 12. januar, hvor var de da?

Mange har oppfattet meg som bare positiv til alt Stavanger2008 har gjort. Men dette er ikke hele sannheten. Jeg ser og ting som jeg stiller meg kritisk til. Programmet ser ut til å være alt for generelt og alminnelig. Jeg hadde i langt større grad sett for meg at kulturbyåret skulle ha et program som i langt større grad skulle utfordre befolkningen, skape kontroverser og provosere oss. For det er jo det kunsten er for!

Jeg skulle ønske at det ble et år fylt med mye glede og interesse over de fantastiske forestillingene, utstillingene og problemstillingene vi ble stilt overfor. Men jeg ser klart at det vil og allerede har vært prosjekter som har skapt debatt.

Det er særlig et prosjekt som jeg særlig har fått interesse for. Det heter Kulturkirken Skåre, og her kan dere få se hva som står om prosjektet i programmet:

Kulturkirken Skåre

I Skåre kirke, Haugesund, vil det gjennom hele 2008 finne sted en dialog om aktuelle tema inne kirke og samfunn, gjennom en serie arrangementer – som en møteplass mellom himmel og jord. Om fremmedfrykt, homofili, miljø- og religionsspørsmål. Kunst- og kulturuttrykk skaper rammen for dialogen, som arrangeres i samarbeid med blant annet Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, SOS Rasisme, Kirkerådet, Grønn Hverdag, Kirkens Nødhjelp, Strømmestiftelsen og Skeiv Ungdom.

Dette er et av de arrangementene som virkelig har muligheten til å skape debatt. Her tror jeg man får oppleve hvordan det er når disse organisasjonene har sammen skapt noe, som gjerne de selv kan ha motstridende synspunkter rundt.

Også Gjestfrihetens kunstner: Eksilforfattere er et debattskapende prosjekt. Her kommer forfattere som lever i eksil, og vår oppgave blir å være gjestfrie. De ulike forfatterne vil reise rundt på ulike videregående skoler i regionen og fortelle om forståelse og praktisering av gjesfriheten. Stavanger2008 går jo under slagordet Open Port.

Apropos Open Port! Er det andre enn jeg som husker utstillingen Sølvberget hadde noen dager i desember 2006? Der stilte Sølvberget ut to dukker; en mørkhudet kvinne og en lyshudet mann. De sto bare der, og så ble det opp til passerende selv å bedømme hva de mente det var.

Selv så jeg på det som en kritikk av Stavanger; alle kjenner til den åpne prostitusjonen og vi aksepterer det! Jeg syns dette er en fin måte enkelt å vise noe så uskyldig, som allikevel lett skaper sterke reaksjoner. Det anser jeg for å være kunst. Men hva syns egentlig folk flest?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s