For Høie forventninger?

Det finnes mange ting man kan kritisere regjeringen for. Men akkurat når det kommer til kommunepolitiske saker, og særlig når det er snakk om kommunepolitikk synes jeg ikke Høyre har rett til å klage over de rød-grønne.

I dagens spørretime gikk Bent Høie, kommunepolitisk talsmann i Høyre, ut mot regjeringen. Han mener at det blir skapt et urealistisk bilde og forventninger.

«Mer enn pengemangel i kommune-Norge, har vi fått en forventningskrise. Statsrådene, med statsministeren selv i spissen, lover satsing på det ene området etter det andre. Ikke minst på skolesektoren er det snart ingen grenser for hva som loves av innsats. Når der ikke følger ekstra penger med disse løftene, blir situasjonen helt uholdbar. En ordfører som ikke har økonomi til å følge opp, vil få beskyldninger fra velgerne om manglende evne og kompetanse. Det er urettferdig,» sier Høie.

Høie danser på en utrygg is. Hva gjør at noen fra Høyre tør å belære regjeringen for ikke å innfri de kommunene forventer. Men når ble politikk et spill om forventninger? Kommunene bør i alle høyeste grad forholde seg til realitetene. Og realitetene er gode!

Regjeringen har økt norske kommuners økonomi med 20 milliarder kroner ekstra, siden 2005. Hvordan svekker det norske kommuners økonomi? Under Høyre-sentrums-regjeringa så ble norske kommuner strupet. Det Høyre gjorde var at de ga skatteletter til de aller rikeste, mens det gikk ut over kommunene og arbeiderne. Under forrige regjering ble 40 000 nordmenn arbeidsledige, som den rød-grønne regjering brukte 1 år på å rette opp.

En liten oversikt over hva Høyre tok fra de fattige og ga til de rike:

Tok fra vanlige folk:

  • Kutt i barnetrygd: 1,9 milliarder
  • Økte egenandeler: 1,6 milliarder
  • Svekket sykelønnsordning: 90 millioner
  • Kutt i uførepensjonen: 95 millioner
  • Kutt i arbeidsledighetstiltak for yrkeshemmede: 150 millioner

Men det er alltid noen som får, mens andre taper. Og med Høyre i førersetet så er det de rike;

Her er hva Høyre ga landets rikeste:

  • Avviklet utbytteskatt: 1,5 milliarder
  • Redusert boligskatt: 1,8 milliarder
  • Redusert toppskatt: 10,8 milliarder
  • Redusert formueskatt: 4 milliarder

Er det ikke åpenbart? Norges aller rikeste ble rikere, mens alle oss andre ble fratatt en hel del. Slik er det ikke med rød-grønn regjering, gitt.

Med en slik økonomisk politikk er det jo åpenbart at norske kommuner slettes ei kunne tjene mye. Men dette hadde Høyre et middel mot. For hvem var det som åpnet for at norske kommuner kunne investere i høy risiko fond? Jo, Høyre!

Ringer det en bjelle når jeg sier Terra? For takket være Høyre (og Krf og Venstre) så ble det åpnet for at norske kommuner skulle kunne tjene penger på å spekulere i det frie markedet. Og hva vet vi nå? Jo, det går aldri bra. Nå sitter opp til flere kommuner igjen med store økonomiske problemer. Og det kan vi takke Høyre for.

Og det er her det virkelig spennende regnestykket kommer. Er det noen der ute som tør tippe hvor mye skattelette det totalt ble, årlig, med Høyre i regjering?

20 milliarder kroner!

Og hvor mye ekstra ga den rød-grønne regjeringen da de kom til makta i 2005?

20 milliarder kroner!

Det er merkelig hvordan slike tall faller nøyaktig oppå hverandre. Er ikke dette nok et eksempel som verifiserer at Bondevik II mislyktes, og at Stoltenberg II nå gjør en hederlig innsats for å rette dette opp?

Og Bent Høie er freidig nok til å snakke om for høye forventninger. Jeg synes det er frekt, rett og slett.

En kommentar om “For Høie forventninger?

  1. Tilbaketråkk: Alternativet: Borgerlige og “sentrumsorienterte” statsministerkandidater #2 « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s