Høyre #1: Økonomi

Høyre er et parti som har mye politikk når det kommer til økonomi. De er gjerne kjent for å være et parti som prioriterer å fronte økonomisk politikk. Og det er slett ingen dum ide. Forrdi det er jo den økonomien vi har til rådighet som avgjør hvor mye av vår politikk vi kan gjennomføre.

Jeg har tidligere skrevet et blogginnlegg om Bent Høie og hans påstand om regjeringens kommune-økonomiske politikk. Og da mener jeg at jeg fikk frem at Høyre i sin regjeringsperiode kuttet i offentlige tjenester, og ga i stedet for skattelette til Norges rikeste. For eksempel:

 • Petter Sundt, smellrik skipsreder, fikk 500 millioner
 • Olav Nils Sunde, som er eier av Color Line, fikk 829 millioner i skattefritt aksjeutbytte
 • Trygve Hegnar fikk 450 millioner uten å skatte et rødt øre!
 • Celina Middelfart fikk 80 millioner i skatterfritt aksjeutbytte

Argumentasjonen som blir brukt er at det skal være «lov å lykkes». Dette er typisk sutring fra høyresiden, om hvor vondt det er å være millioner. Mimir Kristjansson, leder i RU, snakket med meg om at han snart kommer ut med en bok som handler om nettopp dette.

Tjenestedirektivet

Høyre er for tjenestedirektivet. Og det er en av de største økonomiske tabbene Høyre i nærmeste fremtid kommer til å begå. Striden om tjenestedirektivet avgjøres høyst sannsynligvis innen utgangen av året, og da vil samtlige i Høyres stortingsgruppa stemme for. Tjenestedirektivet er nok et direktiv vi får tredd ned over hodet, ettersom vi er et EØS-land. Og la oss se raskt på hvem som muligens stemmer for: Høyre, FrP, deler av Ap, KrF?, deler av Venstre. Det er veldig synd å se at så mange på tinget er for, når deres velgere er mot.

Men selve direktivet: det er et direktiv som medfører at mennesker som kommer fra et EU-land kan komme til Norge. Og her kan de jobbe med lønns- og arbeidsbetingelser som de har i hjemlandet. I teorien vil det si at en polsk snekker kan komme til Norge, og jobber for polsk lønn. Dette vil føre til sosial dumping. Hvordan skal man kunne klare seg med en lønn som er tilpasset et annet land, og prøve å overleve på den i et av verdens rikeste land.

I denne linken kan dere se hvilke selskaper Høyre ville selge Norge ut av. Dette er selskaper som er i titallsmilliardklassen, og som sørger for at Norge får en strålende økonomi. Her kommer en oppsummering av hvilke selskaper Høyre ønsket å selge Norge ut av:

 • Yara Internatioanl
 • Baneservice AS
 • Cermaq AS
 • Bane Tele AS
 • Statskog SF
 • Flytoget AS
 • Kongsberg Gruppen ASA
 • Statskonsult AS
 • Endtra eiendom
 • Telenor ASA
 • Mestra AS (Statens vegvesen)

Privatisering

Privatisering er et av de midlene som blir brukt for å bringe verden i en retning av et samfunn hvor ALT kommer til å dreie seg om maksimal kapital. Under Høyres siste periode i regjeringg solgte de Norge ned i Statoil, Hydro og Telenor. Nå vil sikkert noen poengtere at hvorfor vil en sosialist beholde slike selskaper som forurenser (og hva verre er); det er fordi da kan Norge ha kontroll over hva slike viktige firmaer foretar seg. Høyre ville også «styrke det private eierskapet på norsk sokkel» – som beint fram betyr at de vil selge store deler av norske oljeressurser til store, utenlandske (skumle?) oljeselskaper.

De mener også at privatisering er det nødvendige grepet å ta i mange av de arenaer som i dag er under offentlig sektor. Og dette henger sammen med

Konkurranseutsettelse

Å konkurranseutsette er når man skal ha flere aktører som skal tilby det samme, men som skal sørge for å presse hverandre slik at tilbudet blir billigere og bedre. Men det som i realiteten skjer er at tilbudet svekkes, blir dårlig og dyrt. Det finnes plenty av det kommunene som har måttet ta over driften av konkurranseutsatte sykehjem, av den grunn at det private drev det så dårlig.

Dette endte med å bli et blogginnlegg som ble langt lengre enn jeg trodde, men jeg synes det er riktig at Høyre økonomiske politikk fortjener det. Den er usosial, ugjennomtenkt og arbeiderfiendtlig.

En kommentar om “Høyre #1: Økonomi

 1. åååh… så mye galskab..

  men istedenfor å snakke økonomisk politikk og skrive en kommentar lenger enn ditt innlegg, la meg heller sitere:

  «That some should be rich, shows that others may become rich, and hence is just encouragement to industry and enterprize. Let not him who is houseless pull down the house of another; but let him labor diligently and build one for himself, thus by example assuring that his own shall be safe from violence when built».
  -Abraham Lincoln

  MEN…
  Skatt på aksjer er som å skatte på en høyrentekonto eller den like urettferdige eiendomsskatten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s