Høyre #4: Utenrikspolitikk

Krig 

«Til slutt skylder jeg å gjøre oppmerksom på at Unge Høyre var tilhengere av Irak-invasjonen for å fjerne Saddam Hussein» – Thorbjørn Røe Isaksen.

Høyre har stemt for omtrent alle kriger Norge noensinne har deltatt i. Krigen i Irak, krigen i Afghanistan og de var for krigen i Vietnam. Det vil si alle kriger USA leder. Når bl. a. Høyre sendte norske styrker til Irak, påsto Unge Høyre at det var for å bidra til gjennoppbygging. Men de faktiske forholdene var langt annerledes. Norge deltok i en folkerettsstridig krig, ledet av USA.

Høyre sier at de bare var for krigen i Irak, på den forutsetning at de var på FN-mandat. Men brydde noen av de 600 000 sivile drepte seg om bombene var prydet med det amerikanske flagget eller en blå laurbærskrans.

SV har og er et antikrigsparti. At vi ikke greier å påvirke regjeringen (som en helhet) til å gå med på å trekke norske styrker ut av Afghanistan er synd. Men 17. oktober 2002 fremmet SV følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen om å bidra i Sikkerhetsrådet til at konflikten med Irak løses med ikke-militære virkemidler, og ber regjeringen gå i mot resolusjonsforslaget som kan innebære bruk av militærmakt mot Irak.»

Alle partier stemte mot vårt forslag.

Høyre støtter krig. De er et parti som gjentatte ganger har bidratt til å sende norske sønner og døtre i krig – noe som resulterer i død; både blant våre egne og blant våre medmennesker ellers i verden.

Bistand

Bistand er viktig. Bistand handler om mye mer enn å bare gi dem penger. Bistand handler om å bygge opp et demokrati og virkelig gi dem muligheten til å – rett og slett – gjøre det som trengs for å komme et skritt nærmere et bedre land. Bistand handler om ansvar. Frihandel er ikke veien å gå. Å la markedet løse oppgavene er en løsning jeg ikke tror vil fungere like bra som å disponere midlene på en ansvarsfull og fornuftig måte.

I sitt alternative statsbudsjett for 2007 foreslo Høyre å kutte 1,3 milliarder i bistand. Samtidig ga de skattelette for de med inntekter over 650 000 kroner! De stemte også mot å slette u-landsgjeld for verdens fattigste land.

3 kommentarer om “Høyre #4: Utenrikspolitikk

  1. «Å la markedet løse oppgavene er en løsning jeg ikke tror vil fungere like bra som å disponere midlene på en ansvarsfull og fornuftig måte.»

    Heng deg fast i «jeg ikke tror». Hvilken kompetanse sitter Sakariasen på i dette feltet? Sannheten er at bistandspenger er ofte veldig dårlig ført i regnskap, og store pengesummer forsvinner i korrupsjon. Når det så blir sendt matvarer og medisiner blir disse også brukt i krigssituasjoner hvor krigshærer bruker disse som pressmidler.

    Vil også minne om at Afghanistan-krigen er folkerettslig, og antar at SV derfor støtter denne av den grunn?

  2. Jørn Kyle Finnesand: Jeg anbefaler deg å lese denne posten: http://oljefondettilbistand.wordpress.com/2009/04/19/kapittel-fra-boka-virker-bistand/.

    Eirik Faret Sakariassen: Jeg synes det er veldig bra at du kritiserer Høyre for å kutte i bistanden sin. Det er vel fortjent kritikk.

    Hva du mener med frihandel vet jeg ikke helt. Jeg mener såklart også at fattige land må få lov til å beskytte markedene sine når de ønsker det. Men hvis du med frihandel mener at det ikke er klokt å gi fattige land tilgang på våre markeder tar du veldig feil. Akuratt som at rike land ønsker å eksportere for å tjene penger og for å opparbeide seg ett eksportoverskudd, ønsker også fattige land dette. De fattige landene gir tydlig utrykk for at de ønsker så god adgang på vestlige markeder som mulig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s