Det norske Arbeiderparti #2: Skole – enhetsskolen

Ap er ikke kjent for å være et kunnskapsparti. Og kanskje nettopp derfor har de dårlig skolepolitikk. Dagens norske skole er et resultat av et evig sammensurium av en blanding av Høyres og Aps skolepolitikk. La os se nærmere på hva Arbeiderpartiet vil med skolen vår.

 • 1990: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1991: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1992: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1993: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1994: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1995: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1996: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1997: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1998: Ap lover gratis skolemateriell
 • 1999: Ap lover gratis skolemateriell
 • 2000: Ap lover gratis skolemateriell
 • 2001: Ap lover gratis skolemateriell
 • 2002: Ap lover gratis skolemateriell
 • 2003: Ap lover gratis skolemateriell
 • 2004: Ap lover gratis skolemateriell
 • 2005: SV kommer i regjering, og innfører gratis skolemateriell innen året er omme.

Ap er for enhetsskolen. Det vil si at alle skal gjennom det samme, komme like ut; alle går gjennom kjøttkverna bare vi kverner hardt nok. Det er den skolen de aller fleste på min alder har gått gjennom: gloseprøver, tavleundervisning og høytlesning. Lite som SV-skolen. Et bra motto, av Dewey: «Learning by doing.»

Det skolesystemet som har blitt praktisert de siste tiårene har ikke virket som ønsket. Og det er utrolig synd. Skolen bygger fundamentet for et opplyst samfunn. Et samfunn i stadig utvikling. Jeg tror verken på FrP-skolen, Høyre-skolen eller Ap-skolen. Men SV-skolen har jeg trua på, derimot. Jeg synes vi har en god analyse av hva studentene og elevene trenger. Og får vi muligheten til å styre mer enn 4 år så skal du få se. For det er faktisk for liten tid å endre skolen på. Vi har begynt, men resultatene er små. Jeg har tidligere sagt det som en flåsete kommentar, men det er faktisk sant; det tar lang tid å rydde opp etter Høyre. De går nemlig grundig til verks når de er innstilt på å ødelegge noe for det norske folk.

4 kommentarer om “Det norske Arbeiderparti #2: Skole – enhetsskolen

 1. Hovedproblemet i den norske skolen ligger ikke i selve systemet, som fundamentalt sett fungerer helt utmerket. Problemet ligger i kvaliteten på lærere og læremateriell.

  Læreryrket er et utdanningsintensivt, iallefall for lærere på videregående, og lavtlønnet yrke. En skole er ikke bedre enn de lærerene som fungerer der. Videre er også selve kvaliteten på læremateriellet blitt dårligere. Færre og færre fagmenn og -kvinner bruker sin tid på å skrive lærebøker for skolen, da det har liten økonomisk vinning, og liten relevanse for deres arbeid som forskere og/eller lærere.

  Det er dette som venstresiden først og fremst bør rydde opp i, før vi eventuellt oppretter en ny vurderingsstandard slik som SV foreslår.
  Jeg vil også påpeke at ved å introdusere enn såkalt mappevurdering av elever istedenfor en karakterbasert vurdering vil radikalt øke vanskeligeheten med å autentisere en grunnutdanning i den norske skolen på lik linje med andre utdanningsystemer i verden. Dette vil skape problemer for norske elever som ønsker å studere i utlandet, og vil også problematisere opptaket til norske universiteter.

  Jeg føler at SV vil ha et utdanningssystem og en måte å vurdere elever der alle fremstår som gode elever, noe som er langt fra faktum. Alle briljerer ikke på alt, noe som også burde blitt reflektert i vurderingen av eleven.

  Nei, takke oss til karakterer, ett system som er velfungerende, men rust opp under læreryrket og pensum og vi vil se at kunnskapsnivået hos norsk ungdom øker betraktelig.

  – Kristian M. Hauken
  (skrevet med 1.7 i promille) ;)

 2. Eirik… Det nytter ikke å si at SV ga gratis skolemateriell innen året var ommet.
  For det første så kom ikke finansieringen på plass til det første elevkullet etter den rødgrønne regjeringen, og for det andre så stemte SV imot å dekke inn kostnaden til bærbare PCer som alle elever i Rogaland skal ha.
  Dermed så er ikke skolematerialet dekket, og SV lyver (igjen)

 3. Hvor stemte SV mot dette? SV i fylkestinget har nå jobbet aktivt for at både kopipengene og datapengene skal bort. Usikker på hvem av oss som er feilinformert, men jeg vet hvem jeg legger min tillit til;)

 4. Ja, du kan legge din tillit hvor du vil, men av og til nytter det å se på tallene. I FrPs alternative budsjett lå det dekning for PCene. Det gjorde det ikke verken i fellesbudsjettet, eller SVs budsjett.
  Så hvem du setter tilliten din til, er ravende likegyldig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s