Dyrere mat for mindre skatt til lavtlønnede?

I en nettartikkel sier SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås at han vil øke momsen på matvarer: mot at landets lavtlønnede får mindre skatt.

Jeg er foreløpig for. Men med en viss skepsis. Hva er alternativene til å øke matvareprisen? Finnes det andre måter å kompensere for skattelettet? Og eventuelt hvilke ting er mest praktisk og slår best ut, sosialt sett. Kan en økning i bensinpris være et bedre alternativ: man sparer både miljøet ogg det rammer dem som forbruker mest.

«I dag er det bare matvarebaronene som har tjent på at det er halv moms på mat. Derfor går jeg inn for at matmomsen heves fra 14 til 25 prosent,» sier Holmås til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det vil bety en momsøkning på 11 %. Og for denne økning kan vi antageligvis gi de aller lavest lønnede store skatteletter.

Holmås sier videre: «Men forutsetningen er at hver krone som staten tar inn på økt matmoms, går til redusert skatt for dem med lavest inntekt.»

Men som en slags kompensasjon ønsker Holmås å fjerne eller redusere momsen på frukt og grønt: «Det vil kunne stimulere til et sunnere kosthold og gi en positiv helseeffekt.»

I forkant av at SV bestemmer seg er det viktig at vi ser på alle alternativene. Det finnes bedre løsninger som ikke rammer alle i Norge. For det kan ingen, selv ikke SV, skyve under teppe; alle trenger mat og næring. Uavhengig av om hovedforslaget vedtas eller ei: fjern moms på frukt og grønt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s