Feministisk sjølforsvar i Rogaland fylkesting

Tirsdag 22. april var det Fylkestingsmøte i Rogaland. Der hadde det blant annet kommet en interpellasjon fra Rune Tvedt, fylkestingsrepresentant for SV.

Rune Tvedt (SV)

I interpellasjonen tar han opp et tema som er høyst aktuelt i Stavanger for tiden – dessverre. Akkurat nå etterforsker politiet i Rogaland 9 voldtektssaker. Debatten gikk rundt hva man kunne gjøre, hvor et av forslagene til Rune Tvedt var innføre SUs feministiske sjølforsvar i den videregående skolen.

Det ble ulike reaksjoner når dette forslaget kom på bordet. En av de første som gikk opp på talerstolen var Trond Birkedal (FrP). Han gikk opp og sa at alle voldtektsmenn var «forkastelige individer». Og som seg hør og bør sa FrP at det eneste man kan gjøre er å fikse høyere straffer som virkelig skremmer folk fra å voldta. Dette fikk Arbeiderpartiets gruppeleder, Kristine Gramstad, til å rase mot Birkedal. Hun mente ikke at man kan kalle noen for «forkastelige individer», på tross av at handlingene deres er avskylige. Jeg er ganske enig med henne der.

Det som overrasket meg var hva Høyres gruppeleder, Janne Johnsen gikk opp for å si. Kort og godt: privatiser! Hun syntes det var forkastelig at man måtte vente lenge på DNA-resultat, når det private kunne utføre det på ett døgn. Jeg synes det er skamløst å si noe slikt i en så sår debatt. Så istedenfor å prøve og få bukt med problemet, mener hun at det viktigste er at det private får mulighet til å utføre DNA-tester. Den dama er snål, det kan jeg ærlig innrømme.

Forslaget om at videregående skoler i Rogaland skal praktisere feministisk sjølforsvar fikk 8 stemmer. 3 fra Venstre (hele gruppa), 3 fra Ap (mindretall av gruppa, som er på 11) og hele SVs gruppe (2).

For alle interesserte: titt på Runes kronikk i RA.

4 kommentarer om “Feministisk sjølforsvar i Rogaland fylkesting

 1. Jeg leste artikkelen, og det virket som Rune var mer opptatt av å ta fra folk cognacen enn å snakke om selvforsvarskurs.

  Jeg synes i likhet med Trond at de inidividene som har kommet til et punkt i livet der de vurderer, og faktisk gjennomfører en voldtekt, de er noen stakkars, ynkelige individer.

  For det første så er dette et overgrep på det aller sterkeste. Det går direkte på personen og personens seksualitet. Det mest private vi har. (noen av oss iallefall)

  Voldtektsmenn er forkastelige individer.

  Grunnen til at vi ikke bør ta feministisk selvforsvarskurs inn i skolen er ikke fordi det ikke er greit å kunne, men fordi vi må skille hva som er greit, og hva som er nødvendig.

  Det er greit å ha billappen, og Senterpartiet ønsker å ha det inn i skolen
  Det er greit å kunne selvforsvar, og SU vil ha det inn i skolen

  Dette er begge ting som er greit å kunne, men som private kjøreskoler og private dojoer allerede kan undervise i for de som ønsker det.

 2. Må nesten si meg enig med Jørn her. Hvis enn skal lære kampsport som har vært en sentral del av mitt liv så burde man dra til repsektive treningssentre eller dojo som heter på Japansk.
  Ja, kvinner er mest utsatt for voldtekt.
  Ja, voldtektsmenn OG kvinner er «forkastelige» eller ufyselige individer.
  Ja, det er et problem.
  MEN å sette fokus på kampsport for alle kvinner kommer til å gå gale. Du må allerede vise politiattest for å drive kampsport hos de mer seriøse dojoene og blir hevet rett ut hvis det viser seg til at du har misbrukt det du kan.
  Det tar og flere år å få trent inn teknikkene innstinktivt og det å ha hatt en time hver uke kommer tilå gi en falsk trygghet og mye høgere utgifter.
  Send de til flinke instruktører og engasjer samfunnet rundt de. Kampsport er undervurdert i dette landet samtidig som vi er i verdensklassen i mange av typene.

 3. Dette som du sier om høyre blir nesten litt useriøst. Hva er det som er så negativt med privatisering hvis det gjør at DNA analysene kan komme raskere og gjøre politiarbeidet mer effektivt som igjen gjør at flere av voldtektene blir oppklart? Det virker som om du er instinktivt og ideologisk imot privatisering selv om dette i flere sammenhenger (merk deg «flere», ikke «alle») faktisk er positivt og effektiviserende.

 4. Tilbaketråkk: “Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse!” « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s