Et rød-grønt Norge #1: Miljø

Fremover så vil jeg rette fokus mot saker som den rød-grønne regjeringen har greid å få gjennom, med hovedvekt på saker som har vært viktige for Sosialistisk Venstreparti. Hvor mange ulike poster det vil bli er usikkert, men det er heldigvis nok å skrive om!

Et av de viktigste kampene som nå er vunnet er at omtrent samtlige partier på Stortinget har stilt seg bak et klimaforlik. Dette gjelder Høyre, Venstre og KrF, men ikke FrP – selvsagt? Dette håper jeg får stor betydning for hvordan norske myndigheter fremover skal takle klimakrisen.

Etter to år i regjeringen var det allerede kommet en betraktelig økt bevilgning til fornybar energi, i forhold til hva Bondevik gjorde sin siste periode. Det er opprettet et fond på 10 mrd. til fornybar energi og energieffektivisering. Fra 2009 påfylles fondet med 10 mrd. Årlig vil fondet gi en avkastning på 880 millioner kroner.

Det er også gjort store endringer når det gjelder bilavgifter. Fra 1. januar i fjor (2007) ble avgiftene omlagt slik at biler som slipper ut mye CO² blir dyrere, og biler med mindre CO² blir billigere. Det er et viktig poeng fordi det er de som slippet ut som må betale. Ikke alle andre! Dette frykter høyresiden og de tør ikke ta upopulære grep for å sikre en bærekraftig fremtid.

Mange mener at Rogaland blir forsømt av den rød-grønne regjeringen. Det er jeg ikke helt og holdent enig med. I 2008 ble det bevilget 570 mill. kroner til de nye dobbeltsporet som går mellom Stavanger og Sandnes. Denne vil være ferdigstilt i 2009.

Belønningsordningen for kollektivtransport økes. Dersom byer som f. eks. Stavanger gjennomfører tiltak som begrenser biltrafikken, som rushtidsavgift, så vil den evn. byen bli prioritert når det kommer til økte bevilgninger for kollektivtransport. Så her står det nesten helt og holdent på de lokale styringskreftene: KrF, Høyre og FrP.

Noe som FrP og Høyre i Rogaland ikke tør er å bruke bompenger til å bruke på kollektivtrafikk. Regjeringen foretok en lovendring av vegtrafikkloven, som nå åpner for at anvende bompenger til å drifte kollektivtrafikk. Dette sa Høyre og FrP i fylkestinget nei til.

Det er et generelt problem i Norge at kollektivtrafikk-tilbudene i storbyer er holdbare. Mens distriktsnorge har et langt dårligere system. Til dette opprettet den rød-grønne regjering en ny ordning for samordning av offentlig kollektivtransport i distriktene – og denne fikk ca. 19 mill. kroner.

For at vi sammen skal kunne løse en fremtidig, global krise er det viktig at mange kutt tas lokalt. Men når man har politisk motvilje, som f. eks. i Rogaland står sterkt, må det drives en aktiv skolering av kommunene. Derfor er det bevilget 10 mill. kroner til klimaskolering av norske kommuner.

Dette er noen av de tiltakene som er gjort for at vi om 30 år skal kunne se tilbake og si: «Takk og pris for at vi gjennomførte slike tiltak.» Gjør vi det ikke nå, kan det plutselig være for sent… Og det tør jeg ikke tenke på en gang.

10 kommentarer om “Et rød-grønt Norge #1: Miljø

 1. Jeg tviler på om det plutselig blir for seint. Det blir for seint for noen ting hele tida, men For Seint skjer vel antakeligvis likevel gradvis?

 2. Skulle gjerne lagt inn en drøss med insigelser og kommentarer. Men når det kommer til endring av avgiftslegging av bensinbil, for å favorisere diesel – er en smule pinlig for SV. At det nå ser ut til at finansdep vil snu 180 grader vitner litt om kunnskapen til problemet i departementer og blant ivrige sosialister. Nitrogenoksid ble under avgiftsendingen totalt oversett, og resultatet er værre sentrumskjerner, som resultat av økning i antall dieselbiler. Du må gjerne kalle det en SV seier, jeg kaller det sosialistisk kunnskapsløshet.

 3. Jeg stilte et relevant spørsmål om løsing av NOX utslipp, og det enkleste du kommer på er et angrep? Jeg hadde faktisk forventet et ihvertfall ok svar. Men kan godt diskutere markedsmekanismer i klimautfordringen. Den eneste reele mulighet for å løse klimakrisen, foruten å stoppe helt opp, er gjennom markedet. Eneste reele mulighet idag er gjennom kvotehandel, en prosess markedet må løse. Denne spillet for galleriet SV har drevet med har holdt på for lenge, og markedsløsninger må inn. Man kan se på toyotas svar på klimakrisen, mercedes, think eller hvem man vil. Poenget er at det er drevet frem av markedsmekanismer. Høyre vært tidlig ute å påpekt grønne fremfor røde skatter, noe regjeringen ikke har satt særlig pris på. Videre er det ingen statsråd som har fredet så mye naturområdet som tidligere høyre statsråd – brende. Er ikke det en reel handling – da vet ikke jeg. Det er videre ingen hemmelighet at Høyre i forrige statsbudsjett foreslo et kraftig løft til fond for fornybar energi, noe ikke regjeringen gikk med på. Videre foreslo høyre også en økning i basisbevillingen ifh til regjeringen, noe som kunne gitt mye god og sentral forskning på naturvern – som nå ser ut til å forsømmes. Aldri hørt om disse 10 mill til klimaskolering – i den sammenheng er det morsomt at regjeringen ikke vil pålegge de som viser filmen av al gore må fortelle vitenskaplig fakta ifh til det som blir påstått i filmen. For all del, bra at noen lager slike filmer, men at den er full av usannheter ødelegger hele troverdigheten og alvoret rundt krisen vi står ovenfor. Men for all del, da staten løse klimautfordringene, så får vi kanskje innovasjon igjen som tilsvarer bilmerkene yugo…

 4. Helt seriøst høres Høyre sine løsninger og hva de har gjennomført ganske bra ut. Men jeg reiser derfor også et spørsmål. Tror dere de bilkåte «folk flest» vil gå med på grønne skatter?

  Når det gjelder markedsøkonomien så er ikke Eirik sin påpekning et angrep. Det er et faktum. Vi forbruker så sinnsykt mye. Vi tenker overhode ikke over at tilbud og etterspørsel uansett vil hogge ned skoger slik at kuer kan bli alet opp og slaktet. Vi tenker ikke over at vi i denne prosessen skal måtte utnytte land som det trolig er mye elendighet og korrupsjon i og som dermed kanskje ikke vil klare å lage like mange co2-plantasjer som det vil stå på papiret.

  Jeg synes det er skremmende at du fortsatt nærmest anser klimatrusselen som en slags teori og at All Gore sin film er full av vranglære. Det er bred enighet blandt forskere om at den geologiske tidslinjen ville vært en helt annen hadde det ikke vært for den industrielle revolusjon (ISBREER HADDE VOKST ISTEDET FOR SMELTET).

  For oss handler det om å innrette seg etter markedet (noe som er vanskelig for slike dumme sosialister som oss) samtidig som «folk flest» og de som mener «frihet, ansvar og mangfold» betyr noe, må se hvordan vi må sette økologisk bærekraftige primisser istedet for bare tenke på markedet.

  En ting som ville ha stor kraft på markedet var om kull og olje ble så overpriset i form av kvotepåbud at det heller ville lønne seg å bygge solpanel, vindmøller (hvorav min personlige favoritt offshore-vindmøller som kan dekke minst halve Europa med strøm <3), vannkraft, bølgekraft og kanskje en gang i fremtiden bærekraftig fusjonskraft =)

  En siste liten tankevekker. I kina spiser snart den gjennomsnittlige kineser like mye kjøtt som hver nordmann. (Kina: 50kg i året pr kineser!)

  Jeg ser lyst på fremtiden, men mørkt på Norge som et dårlig eksempel (FRP/Høyre styrt)

 5. og en ting til blåmann Kenneth, kan du være så snill å skrive med avsnitt? =) ikke ta det ille oppe, dette er ikke noen skolebenk, men det er lettere å lese da :D

 6. Mange mener at Rogaland blir forsømt av den rød-grønne regjeringen. Det er jeg ikke helt og holdent enig med. I 2008 ble det bevilget 570 mill. kroner til de nye dobbeltsporet som går mellom Stavanger og Sandnes. Denne vil være ferdigstilt i 2009.

  Så fint at du klarte å finne en sak som regjeringen har gitt oss penger til. Hva med at de gir mer penger pr. skalle på østlandet enn her i Rogaland? Er våre pasienter mindre verdt enn byråkratene til sosialdemokratene?

  Bompengeringer til finansiering, ja i værste tilfellet så kan vi gjøre det, men ikke til drift. Hvis vi skal bruke den form for finansiering så kommer de aldri til å forsvinne.
  Konsepte bak bompenger er å finansiere det som blir bygget. Når rennfast ble bygget så hadde vi de og planen var at de skulle forsvinne når bygget var ferdig innbetalt. Samme med trekant sambandet og en haug med andre samferdseltiltak.

  Kasper, det har vist seg at ikke all informasjonen i al Gore’s video stemmer overent med virkeligheten men det er fremdeles et bra verktøy for å engasjere ungdom. Men de burde henvise til korrekte tall.

 7. ok, tok litt av når jeg tok Gore i forsvar :P

  Faktisk helt enig i det du sier om bompengeringer. Å betale for å komme inn og ut av sin egen by er litt rart, men det jeg irriterer meg over er at Siv Jensen forbyr alle Frpere å stemme for bompengefinansiering. Det er faktisk maktmisbruk å ikke stole på lokalpartiene…
  Vet ikke om du er Frp/Fpu eller Unge høyre, men skriver bare hva jeg mener…

  Det er også sant at vi får færre penger pr skalle, men har det da ikke alltid vært sånn? er det sosialdemokratene sin feil? Den rødgrønne regjeringen gir mer uansett hvordan du snur og vender på det og hvis du bare er ute etter å se forskjeller så er det litt umodent av deg å bruke det som argument for at regjeringen gjør en dårlig jobb… >_<.

 8. Jeg er faktisk unge Høyre. DJeg prøver ikke å bruke det som et argument, Østlandet har alltid fått mer enn vestlandet uansett hvilken regjering så det tar jeg på meg selv og.

  Det at Siv Jensen nektet alle å stemme for bompengeringer sier sitt om partiet, alle plasser er ikke like og for mange små kommuner kan dette være en løsning. Det er ikke en god løsning her i Stavanger men kanskje i nettop Os hvor dette skjedde.

  Det er ikke maktimisbruk å ikke stole på lokalpartiene det er bare idiotskap og kommer til å sette skille mellom stat og fulke nok engang(men det ønsker vel egentlig dere tror jeg).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s