Et rød-grønt Norge #2: Barnehage

Det er mange som prøve å vitse ved å kalle den nåsittende regjeringen for barnehage-regjeringen. For høyresiden er dette kanskje en spøk, men vi mener alvor. Og det viser igjen gjennom våre resultater: det har aldri blitt satset så mye på barnehager i Norge noen gang!

Når regjeringen satte i gang arbeidet ble det annonsert et svært ambisiøst mål: full barnehagedekning innen 2007. Nå nærmer vi oss midten av 2008 og målet er utrolig nært. For alle som ønsker å være useriøse: bare trekk frem hva Kristin Halvorsen sa og at målet enda ikke er nådd. Men vi er nærmere nå enn noen gang før, og hadde det ikke vært satset så stort hadde vi aldri vært der vi er. For å grunngi hvorfor vi ikke er der vi rød-grønne ønsker: det handler mye om lokalpolitisk uvilje.

Den rød-grønne regjering har senket maksprisen med 500 kroner, og den ligger nå på 2330 kr. pr. måned. Nå bygges det flere barnehager enn noen gang, og ved utgangen av 2008 vil 62 300 flere barn ha et barnehagetilbud. I år får vi 7700 nye heltidsplasser.

SV, Ap og Sp anser barnehager for å være en god investering for fremtiden. En rapport* viser at for hver krone som spyttes inn til barnehager så får vi 4,5 kroner igjen.

Fra og med 1. januar 2009 lovfester regjeringen retten til barnehageplass.

Vi fjerner den kristne formålsparagrafen i barnehagene. Den nye formålsparagrafen bygger på menneskerettigheter, og verdier som respekt for menneskeverdet, åndsfrihet, nestekjærlighet, likeverd og solidaritet blir spesielt omtalt.

Kunnskapsdepartementet bevilget i 2006 og 2007 100 mill. kroner til et kompetanseløft i barnehagesektoren. I år ble det bevilget 66 mill. nye kroner. Det har aldri før vært bevilget så mye til denne sektoren.

Foreldrefradraget økes i 2008 fra 5000 til 15 000 kr. utover det første barnet. Dette gir en skattelette på inntil 2800 kr. for familier med to barn, og 5600 kr. for familier med tre barn. Skatteletten gjelder både for de som har barn i barnehage og SFO.

Vi ser viktigheten av dette. For fremtiden i all hovedsak. Og satser vi ikke på fremtiden, ja, hva skal vi da satse på? Barnehager er viktig. De kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller, skape høyrere kunnskapsnivå i Norge og føre til at landet stadig går fremover. For om vi skal endre verden, så må vi først endre oss selv.

* Rapporten heter «Samfunnsøkonomiske konsekvenser av ferdighetsstimulerende førskoletiltak«

5 kommentarer om “Et rød-grønt Norge #2: Barnehage

 1. Ikke mine ord men han sier det ganske bra.

  – Forslag til ny finansieringsordning for de private barnehagene som i dag er behandlet i statsråd, er et tydelig signal om at private barnehager kun er interessant for regjeringen i den grad de bidrar til å oppfylle løftet om full barnehagedekning, sier Høyres Olemic Thommessen.

  – Når full dekning er nådd og finansieringen overføres til kommunen, bortfaller retten til offentlig tilskudd for alle nye private barnehager.

  En hån mot foreldres rett til å velge alternativt

  Private barnehager er foregangsmodeller i barnehageutviklingen. Alternativer spretter frem i privat regi. Fagpersoner, interesseorganisasjoners og foreldres muligheter til innflytelse over innhold og kvalitet gjennom private barnehagevirksomhet er et viktig i et demokratisk land. Etter 2011 vil det neppe bli etablert nye private barnehager. Fremlagte lovendring gir nemlig ingen rett til offentlig tilskudd for godkjente private barnehager.

  Foreldres innflytelse og mulighet til å velge noe annet enn Solhjell-modellen må sikres, hevder Olemic Thommessen.

  Vil kreve lovfestet likebehandling

  – Høyre vil kreve lovfestet rett til likebehandling av offentlige og private barnehager ved overføring i kommunerammen. Det medfører at alle godkjente barnehager, offentlige og private, gis samme beløp per barn, såkalt kommunal stykkprisfinansiering, sier Thommessen.

  – Regjeringens allergi mot private løsninger, også når det gjelder barnehage, svekker landets mulighet til å sørge for at alle som ønsker det får slippe til med sine ideer om den gode barnehage. Regjeringen har kynisk utnyttet private aktørers etableringsvilje for å komme i havn med eget barnehage-løfte. Nå viser den sitt sanne jeg, og strammer til. Slik bør ikke folkevalgte få lov å drive politikk, avslutter Olemic Thommessen.

 2. Jeg ser ikke noe negativt i private barnehager annet enn at det burde være en maxpris på dem også…. er det det?
  Jeg gikk i en veldig fin barnehage som var halvt offentlig, halvt privat, selvom begge foreldrene mine er radikale :P (Rødt og Sv ^^,). Nå er det jo slik at man tar ofte det man får da, men likevel synes jeg ikke det er så galt med private barnehage. Så lenge det ikke blir laget egne snobbebarnehager hvor det overprises, er jeg fornøyd :)
  Kan faktisk se for meg barnehager som forbyr invandrere. Er det lover mot sånt? plis si ja!

 3. SV, Ap og Sp anser barnehager for å være en god investering for fremtiden. En rapport* viser at for hver krone som spyttes inn til barnehager så får vi 4,5 kroner igjen.

  JIPPI!

 4. Så greit av deg å ikke inkludere Høyre der. Vi ahr og satt fokus på barnehager.

  Såvidt jeg vet så kan enn ikke nekte invandrere men det går ann å ikke slippe inn «ikke kristne». Dette mener jeg er en skam og burde gjøres noe med.

  Jeg kan ikke nekte en kristen i å få jobb hos meg på grunnlag av religionen hans, men han kan nekte meg en jobb hvis jeg søker på en stilling feks. på solborg folkehøyskole.

  Bare et spørsmål her på slutten.
  Om Sv er imot folkehøyskoler? Og er det kun fordi de er private?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s