Politikk i Eurovision?

Ikke spør meg hvorfor, men jeg endte opp med å se på poengutdelingen til Eurovision 2008. Og jeg må bare innrømme at de fleste sangene er direkte harry – i år som alle år. Men etter hvert så begynte jeg å lure på en ting: hvorfor i all verden er Israel med i EUROvision.

Jeg sjekket opp litt rundt forbi, og fant ut at de ligger i Asia. For jeg vet jo at de gjør det, rent geografisk, men den politiske geografien kan av og til være litt annerledes enn de rent fysiske kart. Men jeg hadde rett: Israel ligger i Asia.

Så da stiller jeg spørsmålet: hva gjør Israel i Eurovision? Handler det om politikk eller hva er grunnen? Om noen vet dette/ finner dette ut: skriv det i en kommentar. Jeg lurer virkelig på dette!

12 kommentarer om “Politikk i Eurovision?

 1. Eg spurte om det same (ja, eg kikka òg på deler av sendinga). Mamma seier dei har vore med sidan det heit grand-prix, og at dei dimed er med, men eg må innrømma at eg slo opp i atlaset for å bevisa at dei ikkje på nokon slags måte ligg i Europa. Eg trur ikkje det har noko å gjera med Israel/Palestina å gjera, men eg kan jo ta feil.

 2. Ei venninne av meg stilte seg det samme spørsmålet. Ho kikka litt rundt, og så tikka denne meldinga inn på MSN:

  Maria: Although geographically not in Europe, Israel is allowed to participate in the Eurovision Song Contest as a member of the EBU and did so for the first time in 1973.
  00.16.58 Maria: european broadcastion union

  Så kan ein spørja seg kvifor Israel er med i noko som heiter European Broadcasting Union. But there’s more fishy stuff:

  00.17.21 Maria: jaja
  00.18.32 Maria: algerie, egypt, jordan, libabon, libya, marokko og tunisia e og me i ebu
  00.18.37 Maria: men ikkje i grand prix

  ***

  Det er det svaret eg kan gi deg.

 3. Israel er på delt førsteplass med Japan det mest vestligvendte landet i Asia og når i tillegg Vesten har «bygd» Isreale blir det vel nesten en selvfølge at de skal få være med.

  Likevel når de geografisk ikke er med i Europa vil jeg foreslå at for eksempel Libanon får være med også. De er nærmere Europa og har en sterk nasjonalfølelse som burde få utløp i slik en konkuranse.

 4. Vi så Grand Prix! Med poengskjema og totalt subjektiv poengutdeling! Rasende moro! ;-) (Og Israel fikk vel to i snitt. 0 for sang, null for at de er Israel og ett for hhv pene øyne og overarmsmuskler hos vokalisten…)Men reagerte flere på at kommentatoren konsekvent omtalte Israel som «våre venner»??

 5. israel er vel strengt tatt den upopulære ungen i nabolaget, så hvem andre skulle de ha lekt med?

 6. og det er forresten utrooolig mye politikk i melodi grand prix, det er jo bare å se på hvordan stemmene fordeler seg :P

 7. Deltagelse i ESC har ingenting å gjøre med om landet geografisk ligger i Europa, men om landet er med i EBU (slik jeg skjønner er det europeiske land og middelhavsland som kan bli med her).

  Libanon skulle egentlig delta i 2005, men nektet å kringkaste det israelske bidraget og ble dermed sparket fra hele konkurransen. Tunisia trakk seg i 1977 av ukjente grunner. De ikke-europeiske EBU-landene har altså mulighet til å delta, men det er kun Israel som gjør det (Marokko deltok i 1980). Palestina vurderer å melde seg inn i EBU, men om de får delta i ESC er jeg mer skeptisk til, ettersom det ikke er en godkjent stat.

  Israel hadde for øvrig et vakkert bidrag og fortjente bedre enn 9. plass!

 8. nei det er meg han mener. Jeg vil være idioten!

  Men seriøst gidd å skaff deg kart

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s