Hyklersk opptreden fra ordføreren

På trykk i Rogalands Avis 25. september

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

22. september ble bilfri by-dag avholdt. Selv merket jeg ingen ting til dagen.

Hver morgen tar jeg bussen til skolen. Er det bra vær sykler jeg kanskje. Men på den bilfrie dagen bestemte jeg meg for å ta bussen. Turen fra Tasta til byen tar på kveldstid 10 minutter, på morgenkvisten tar den kanskje 20 minutter. Men på den bilfrie dagen var det flere biler enn vanlig og jeg brukte nesten 40 minutter til byen!

Rapporter fra flere melder om lange bilkøer på den bilfrie dagen. Informasjonen i forkant av dagen kunne vært langt bedre, men jeg undrer meg fortsatt hvor miljøengasjementet blir av. Dette er jo en svært symbolsk markering. Vi burde jobbe mer langsiktig for å gjøre klimvennlig transport tilgjengelig, bra og billig. Bybane kan være et virkemiddel, som SV har kjempet for siden 1993.

Det er en jevn økning i temperaturen. Det er mye som må til for at vi skal greie å bremse ned denne uheldige utviklingen. Faktisk så må vi redusere de globale utslippene med 50-85 prosent innen 2050. Og dette kan jo ikke gå hånd i hånd med en økonomisk utvikling.

For at vi skal kunne nå disse målene så må vi redusere forbruk og transportbruken. Flere ting må over på tog og bane, vi må satse på kollektive løsninger. Det må forskes på og brukes mer tid på å finne gode alternativer til olje og gass. Som jeg har sagt mange ganger tidligere så er det de rike landene som må ta ansvar for å ta de aller største kuttene. Fattige land har ikke råd til å kutte.

Klimakrisen er en av våre største globale utfordringer. Det engasjementet folk flest burde ha er politikerne nødt å stimulere. Om ikke en gang politikerne bryr seg om miljøet, hvem skal da gjøre det? På den bilfrie dagen kjørte ordfører Leif Johan Sevland (H) sin sorte Mercedes til Rådhuset. Han sier han støtter den bilfrie dagen, men allikevel kjørte han på jobb. Det er å tale med to tunger, og det er hyklersk!

Men ikke nok med det. «I dag er nesten alle møtene mine lagt til kontoret. Det er mitt bidrag til Bilfri dag,» sier Leif Johan Sevland. Ikke nok med at han egentlig ikke bryr seg nevneverdig om den bilfrie dagen, han trengte egentlig ikke bilen fordi han hadde lagt møtene sine til Rådhuset. Jeg synes det er skuffende å se at ikke en gang toppolitikere føler et ansvar for klimaproblemene.

3 kommentarer om “Hyklersk opptreden fra ordføreren

  1. Jeg brukte den bilfrie dagen på å ta bussen frem og tilbake i flere timer og dele ut epler og kolumbusstæsj til bussbrukere sammen med NUerne mine. Helt enig om at det ikke ble gjort nok ut av dagen. De fleste av de jeg traff på bussen var ikke klar over at det var bilfri dag en gang.

  2. jeg tror også at en by bane kan være løsningen, men det er enda mye som skal stemme å det er mange utfordringer med en slik bane, men vil bruke og annledningen te å komme med en oppfordring og det er at det må komme informasjon i gode tider før dagen, det norske folk får det ikke med seg om det ikke blir gitt informasjon før.

  3. Det at SV var det første partiet som fremla et vedtak om avgift på biodisel, det jo definasjonen av hykleri. Miljøparti, hah.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s