Når kommer løsningene?

Nå har Israel-debatten rast lokalt i snart en uke. Foreløpig uteblir løsningene, mens kritikken hagler. Debatten ble jo i utgangspunktet startet for å få i gang en tankeprosess, men forslag til løsninger kommer ikke. Folkene som debatterer henger seg altfor mye opp i å forsvare alt Israel gjør.

For dem som bor i de okkuperte områdene hjelper det ingen å drive med en masse kritikk av et enkelt utspill. Men på den andre siden kan det ofte virke som de som er med i denne debatten ikke ser behovet for endring i Israels offensive krigspolitikk. De opplever jo ikke at Israel gjør noe som er galt, og er ikke med i denne debatten for å komme med konstruktive innspill. De skal utelukkende forsvare Israels handlinger. Da kommer vi jo ikke noe lenger mot en løsning!

Om man legger vestlige verdier til grunn, noe de fleste av oss jo faktisk gjør, så syns jeg det er underfundig å ta side med Israel og gå som langt som å kalle seg Israelvenn. For hva kan vi regne som grunnleggende vestlige verdier?

 • Ønske om demokrati
 • Trosfrihet og nestekjærlighet
 • Menneskerettigheter

Og hvordan går disse verdiene over ens med en blind støtte til Israel? Særlig menneskerettigheter, som Israel har brutt gang på gang!

Ønske om demokrati

Hele verden krevde at palestinerne avholdt et demokratisk valg. Det gjorde de, og på Gaza valgte de at Hamas – men dette var ikke et resultat som verden anerkjente. Vi hadde bedt dem holde et valg, det gjorde de, vi ble misfornøyde og så fordømte de aller fleste Hamas-regjeringen. Norge var det første landet i Europa som anerkjente Hamas-regjeringen.

Trosfrihet og nestekjærlighet

Å trekke religion inn i denne debatten har aldri gjort debatten noe godt. Det har stadig ført til forverring (for begge parter), og vi tror jo at alle mennesker står fritt til å tro og mene alt de ønsker og vil. Frihet generelt er jo en viktig vestlig verdi.

Men at de kristne (kristenfundamnetalister som enkelte ville kalt dem) totalt glemmer palestinske kristne, og utelukkende støtter israelerne er for meg overraskende. En av de kristne personene som jeg respekterer høyest og som står meg nært sier som følger (vedkommende er i utgangspunktet Israelvenn): «Hvis det er noen man skal være kritiske til, så er det nettopp ens venner!». Og her poengteres noe viktig. For det er viktig at også Israelvenner viser forståelse og skjønner at de også utvise en kritisk holdning. Ingen «god» kristen kan med hånden på hjertet forsvare at 1300 sivile palestinere myrdes.

Menneskerettigheter

Dette er en verdi som er viktig for de fleste nordmenn, uansett partitilhørighet, mener at menneskerettighetene må stå sterkt i verdenssamfunnet. Mens Israel gir blanke i FNs resolusjoner og tidligere vedtatte erklæringer, som f. eks. mennskerettighetene.

Israel har jo brutt en rekke FN-resolusjoner!

194; om flyktningenes rett til å vende tilbake til hjemlandet og rett til kompensasjon.

242; om fullstendig tilbaketrekning av israelske styrker fra de okkuperte områdene.

338; som garanterer palestinernes rett til selvbestemmelse.

446, 465; som fordømmer israelske bosetninger som illegale.

478; som erklærer Israels annektering av Øst-Jerusalem ugyldig.

Jeg håper at det er en del som går i seg selv etter denne debatten. For det fortjenere debatten!

4 kommentarer om “Når kommer løsningene?

 1. Hei, Eirik

  Du er ikke mye opplyst når du henviser til palestinske kristne og behandlingen de får av Israel. Spør deg et spørsmål. Hvorfor er det slik at palestinske kristne får oppholdstillatelse i USA nærmest uten videre. Jo fordi forholdene for kristne er uutholdelige i de palestinske områdene, så ille at det kvalifiserer til opphold i følge amerikanerene. Muslimene får ikke.

  Jeg er ofte kritisk til det Israel foretar seg, f.eks at Israel brukte fosfor i kampen mot Hamas i Gaza. Problemet er bare at Israel blir også beskyldt for gjerninger som de ikke står bak og forvrening av fakta. å skape et nyansert bilde blir det derfor svært vanskelig ettersom man i debatten peppres med usannheter.

  Vil kommentere punktene dine:
  * Ønske om demokrati
  * Trosfrihet og nestekjærlighet
  * Menneskerettigheter

  Israel er da også det eneste sanne demokrati i Midtøsten. De gransker og dømmer egne overtramp begått av IDF. De lar også muslimene(arabere) delta i valg på lik linje med jødene i landet.

  Om du reiser til Israel( ikke sikkert du kommer inn siden du er med i SV). Så vil du se at det er en moske i hver by i Israel. 30% av Israels befolkning er arabere- mesteparten muslimer.

  Et land som er i krig har lettere for å bryte menneskerettighetene enn et som ikke er i krig. At FN( som er flertall av diktaturer) uttaler seg om Israel bør blir ikke riktig å legge veldig mye vekt på. Etter at en jødisk bosetter tok livet av en hel forsamlig av troende muslimer i en moske ba FN at alle jødiske bosettere skulle avvæpnes. De har aldri bedt om avvæpning av Al aqsa brigaden eller HAMAS eller andre grupper i regionen som har angrepet uskyldige sivile. I FN stemmer de muslimske landende mot de jødiske. Du kan selv gjøre matten.

  Jeg liker at du vil ha løsning på konflikten. Dette er noe de høye herrer får ta seg av, men jeg er overbevist om at vi ikke får fred i Midtøsten før ekstremismen får dårligere kår. Grobunnen for ekstremisme svekkes om ungdommene får en framtid der de føler seg trygge og kan ha et arbeid. Derfor er handel, turisme og satsing på infrastrutur veldig viktig. Derfor er alle former for boikott meningsløst og mot sin hensikt. Kjøp både israelske og palestinske varer.

 2. Jeg beklager å skuffe deg, ung og ivrig som du er, men det hjelper nok ikke så veldig mye om «vi» finner en løsning og blir enige. Det er faktisk ikke oss det handler om.

 3. -og når det gjelder anerkjennelse av valget i Gaza og Hamas: det er ikke sånn at man må anerkjenne alt som er valgt. Anerkjenner du en hypotetisk østerrisk folkevalgt regjering som innfører forbud mot utlendinger og homofile, f.eks?

 4. Hitler var også folkevalgt.

  Ellers har jeg ikke mye å si. Jeg støtter ikke Palestina, jeg anerkjenner ikke Israels krigføring, og jeg aner ikke hva løsningen på problemet er. Det gjør ikke du heller.
  Det eneste jeg vet er at boikott ikke er løsningen.

  Å velge side i denne saken er pinlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s