Besøk på Stavangerregionens Europakontor

40 minutter forsinket kom vi frem til Stavangerregionens Europakontor. Der møtte vi Emily von Sydow, gift med Pål Jacobsen som driver kontoret.

Hun pratet om hva som skjer i EU, med tanke på den finansielle krisen som rår i EU-landene. Hun mente de viktige skillene gikk på hvor mye som skal bestemmes fra EU, fremfor høyre- og venstreaksen.

Von Sydow pratet også om hvor viktig EU er for overnasjonale avtaler, særlig med tanke på olje- og energiressurse. Hun mente Europa-kommisjonen var representanter for HELE Europa, mens parlamentet representerte folket og ministerrådet var arenaen for de 27 medlemslandene.

Hun påpekte også at EUs demokratiske underskudd i all hovedsak skyldes de lange avstandene. Så kom det frem at det er lansert et medborgerinitiativ, hvor man om man samler inn 1 milion underskrifter fra x antall land så kan man få tatt saken opp i Europakommisjon. Dette gjelder riktignok bare EU-medborgere. Jeg vil tippe dette er en ide som kommer som et resultat av at svært få stemmer ved parlamentsvalget. For å skape et folkelig engasjement. På spørsmål om hvor ofte dette har blitt gjort, svarer hun at det aldri har funket…

Jeg foreslo at man kunne ta opp et forslag om kriminalisering av horekunden, som viste seg å være en ide hun aldri hadde tenkt på. Men jeg oppfattet at hun syns det kunne være en god ide. Til tross for at det aldri har funket så langt.

Men til Stavangerregionens Europakontors arbeid: det arbeides med å finne dyktig arbeidskraft til regionen vår, ifh til oljenæringen.

Kontoret bisto også prosessen frem mot Stavanger kommunes søknad om å få bli europeisk kulturhovedstad. De kom med innspill til hva som burde vektlegges i søknaden, hvordan man kunne påvirke jurymedlemmene og andre ting. Åpenbart gjorde de en god jobb, for Stavanger2008 ble en realitet.

Hun tok ikke spesielt standpunkt til om Norge skulle være med i EU eller ei, men hennes observasjon var at; (om vi ser på EU som en bil) Norge fyller på tanken til EU, men får ikke sitte ved rattet. Men hun sa også: «Rent eckonomisk vil det inte vara lurt for Norge at bli medlem i EU». Klar tale!

Alt-i-alt: bra besøk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s