Møte med den norske EU-delegasjonen

Tidlig onsdag morgen. Inge Hausken Thygesen, ambassaderåd, pratet om hva delegasjonen vår til EU gjør.

Som en av tre norske utenriksstasjoner i Belgia, skal pleie vårt forhold til EU, mens NATO-delegasjonen skal pleie vårt forhold til NATO og ambassaden til Belgia.

Thyhesen mente at man kunne «være så ærlig å si at Norge er mer avhengig av EU enn hva EU er av Norge.»

Samtlige departementer er representert ved EU-delegasjonen stasjon, som gjør det til en av de største og viktigste utenriksstasjonene Norge har.

Som følge av at Norge er en del av det indre marked går 80% av norsk eksport til EU og 70% av all import kommer fra EU (med unntak av fisk og landbruk). Så det er viktig at vi samarbeider godt med EU, men det viser seg jo å gå svært bra utenfor unionen.

Vi fikk et innblikk i hva arbeid som drives opp mot kommisjonen og ulike råd som Norge er representert i. Det ble også snakket om hvordan EU-strukturen er bygget opp, med de 27 komissærene, EU-presidenten, parlamentet, Rådet, EØS-virkninger og mye mer!

Hver fjerde uke flytter man hele EU-parlmentet til Strasbourg, som er en tradisjon fra gammelt av. Dette må jo sies at er svært byråkratisk, ugunstig og lite miljøvennlig.

Det som i løpet av denne sesjonen gjorde meg enda mer overbevist om at EU er et stort byråkrati, for vi fikk forklart livgivningsprosessen. Her kommer gjengivelsen:

Kommisjonen sender ut et forslag til Rådet og Europaparlamentet (EP). Det danner seg en oppinion i EP, som spilles inn til Rådet. I noen få tilfeller kan man få vedtak allerede her, men her er det enkelte europaparlamentarikere (MEP) som mener det kan være et demokratisk problem at det allerede blir gjort vedtak her, allerede etter et par måneder.

Men om det da ikke blir vedtak her sender Rådet tilbake en felles posisjon til EP. EP sender tilbake et «amandment» som samkjøres i et «councilation» som kan lede til et vedtak. Denne prosessen kan ta opptil flere år, så det kan tepretisk sett hende at tilhengerne eller motstanderne av forslaget ikke lenger sitter i Europaparlamentet.

Delegasjonen snakket også om hvordan de driver lobbyvirksomhet inn mot makthaverne i EU-systemet. Særlig spiller man mye opp mot danske og svenske MEPer.

Det beste sitatet fra Inge Hausken Thygesen, ambassaderåd: «EU er et lobbymekka!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s