Innlegg til fylkesårsmøte i Rogaland SV

Kjære fylkesårsmøte og Kristin Halvorsen!

Natt til i dag hørte jeg på Radiodokumentaren på P2. Programmet het «Til kommunen skill dykk åt». Dette var en rørende dokumentar om et gammelt ektepar, fra 1999. Dette er en historie som er ti år gammel, men som fortsatt er en realitet i dag.

Conrad Berge var 88, Ingjerd Berge var 89 år og de kom fra Stavanger. I november 1998 ble Conrad flyttet på eldrehjem for demente. Han var sterkt dement, og glemte Ingjerd når hun ikke var med ham. Ingjerd fikk ikke flytte med mannen sin.

For en måned siden kom en lignende historie fra Nord-Trøndelag. Problemstillingen er reell i dag. Når dette er virkeligheten i offentlig sektor blir det lett for høyresiden å stadig gå til angrep på det offentlige. Velferdsstaten, som skal være for vårt alles beste er ikke alltid det.

Siden Conrad og Ingjerd hadde vært gift i 65 år i 1998, hadde de ikke vært fra hverandre en eneste dag. Men fra november hadde hun fått se den sterkt demente mannen sin en gang i uken. Hadde de levd hadde hun besøkt ham i dag, faktisk, som hun gjorde hver eneste lørdag.

Det er viktig, for å sikre velferdsstatens fremtid, at kommuner får styrket sin økonomi ennå mer enn de rød-grønne har gjort. Det er viktig at folk flest opplever at staten er en som vil deg vel, som viser forståelse. Det er viktig at slikt som skjedde både i 1998 og 2010 ikke skjer i fremtiden.

Om Conrad og Ingjerd fikk tilbringe de siste årene av sitt liv sammen sa dokumentaren aldri noe om, men jeg kan jo tenke meg hvordan det gikk. Det offentlige har et problem når kommunaldirektøren for helse- og sosialetjenester i Stavanger, Sissel Stenberg, uttalte:

«Altså, det kan jo ikke være en kommunal plikt å gi en hver en verdig avslutning på livet.»

I dag er Stenberg styremedlem i Stavanger FrP.

Dette kan ikke være velferdsstatens holdninger. Her har SV en jobb å gjøre. Vi er nødt til å mobilisere for en ny velferdsstat, en velferdsstat som viser forståelse. Som viser skjønn og er villig til å gjøre hva man kan for å bedre hverdagen og livet til innbyggerne i Stavanger, i Rogaland og i Norge.

Når vi nå faktisk sitter i regjering har vi en unik mulighet til å gjøre nettopp dette! Ja, vi har gitt kommunene større spillerom. Men det er ikke nok!

Conrad og Ingjerd er bare en av mange hundre tragiske historier. De ble utsatt for en offentlig sektor som ikke ville tøye grenser for dem, som ikke gikk dem i møte. Men som skilte et ektepar på nesten 90 år.

Vi har en jobb å gjøre med velferdsstaten og offentlig sektor, Kristin Halvorsen, men jeg har troen på at SV er rett parti til denne jobben! Stå på, kamerater!

3 kommentarer om “Innlegg til fylkesårsmøte i Rogaland SV

  1. Må si meg imponert over å høre en ung mann snakke om viktige temaer som ikke bare omhandler en selv. Inspirerende! :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s