Handel med EU er mulig uten EØS!

På trykk i Rogalands avis 23. feb 2010

Eirik Faret Sakariassen, Politisk nestleder Stavanger SV

Ja-siden i Norge har drevet skremselspropaganda om EØS-avtalen i mange år. Nå slår EU-topper fast at de vil ha et økonomisk samarbeid med Norge – uansett!

Som en snikinnmelding i EU banket blant annet Arbeiderpartiet gjennom EØS-avtalen i forkant av EU-kampen i 1994, mer spesifikt i slutten av 1992. Men heldigvis sa folket nei til EU i ’94. Så ble vi sittende med EØS-avtalen som må sies å være en ugunstig avtale. EØS-avtalen undergraver folkestyret ved å gjøre Norge til passiv mottaker av lovverk fra EU. Avtalen medfører en unødvendig detaljregulering av en rekke samfunnsområder  i Norge, og undergraver viktige virkemidler i nærings- arbeidslivs- og distriktspolitikk. Ulempene ved avtalen er betydelig større enn fordelene.

Fungerende avdelingsleder Lars-Olof Hollner, som leder arbeidet med EØS-avtalen i EU-kommisjonen i Brüssel, sier følgende:

Jeg tror ikke EU ville ønske å miste noen del av handelen med Norge uten EØS.

Her slås det altså fast at EU trolig vil ønske et økonomisk samarbeid selv om vi avvikler EØS-avtalen. Det vil være aktuelt å inngå økonomiske avtaler innenfor ulike områder, slik man har gjort blant annet i Sveits. Rapporter fra 2004 viser at Sveits’ avtaler er svært gunstige, og NHOs søsterorganisasjon i Sveits (Economiesuisse) slår fast at næringslivet er fornøyde.

Så lenge EØS-avtalen består må reservasjonsretten tas aktivt i bruk av norske myndigheter. Særlig viktig er det å hindre at EU-domstolens mange kjennelser om avregulering av arbeidsmarkedet får effekt i Norge. SV vil ikke liberalisere grunnleggende velferdstjenester. Norge må derfor motarbeide slik liberalisering av postvesen og helsetjenester og nedlegge veto mot slike direktiver hvis nødvendig. SV går mot at EUs datalagringsdirektiv implementeres i Norge.

SV arbeider derfor for at Norge innleder forhandlinger med EU om en mindre omfattende handels- og samarbeidsavtale, og at EØS-avtalen sies opp i forbindelse med dette. For å få kunnskap om og debatt om EØS-avtalens betydning for Norge, mener SV at avtalen må evalueres på et forskningsbasert grunnlag.

En kommentar om “Handel med EU er mulig uten EØS!

  1. Tilbaketråkk: Sveits – best uten EØS og EU! « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s