Er 8. mars nødvendig i 2010?

I dag er det 8. mars, den internasjonale kvinnedagen. En kampdag for fagbevegelsen, venstresiden og verdens kvinner! Men er det nødvendig å feire 8. mars i 2010 – i et verdens mest likestilte land?

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i Norge er overraskende store. I tillegg vet vi at forskjellene i pensjon allerede er store. Nå utgjør kvinners (i offentlig sektor) pensjon 91 % av menns. I 2050 vil den ha sunket til 86 % (!). Det er en klar sammenheng mellom lønn og kjønn. 44 % kvinner jobber deltid, mot 13 % menn. Knappe 19 % av norske toppledere er kvinner.

Allikevel er vi «best i verden» på likestilling. Så hvorfor feirer vi egentlig 8. mars da? Er det en kampdag som har gått over til å bli en meningsløs floskeldag, hvor utdanka Ottar-damer får brøle slagord?

Enkelte ville kanskje si det. Men jeg deler ikke dette inntrykket. For selv om vi har et langt mer likestilt samfunn i dag, er det fortsatt slag som står.

For to eller tre år siden gikk jeg under parolen «Nei til sexkjøp – Kriminaliser horekunden!». Dette var en viktig sak, som vi lenge kjempet for. Motstanderne av sexkjøpsloven var mange, men vi vant fram! Vi endret norsk lov og gjorde det ulovlig å kjøpe sex. Som ALLE andre lover vil de bli brutt (jmf. drap, tyveri etc). Men vi har redusert sexkjøperne drastisk, menneskesmuglingen går ned og vi har klart å komme hallikene til livs. Hadde vi klart dette uten 8. mars?

Ja, kanskje. Men ikke så «raskt». For min overbevisning er at det er i grasrota vi skaper forandring. For selv om det er Jens Stoltenberg & co som styrer, så er det ikke der forandringen skjer. Forandringen skjer på de lokale møtene, hvor man får en god ide. Man kjemper for denne ideen, skriver leserinnlegg, demonstrerer og står på for sin sak. Så ser makthaverne interessen for saken og nytten, og så vedtas det.

Også den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er en 8. mars-seier. For her sto vi sammen om å gi homofile like rettigheter som alle andre. Og vi vant. Nå er den formelle diskrimmineringen av homofile over, så må vi den uformelle til livs. Det er en Gandhi-seier. Først lo de av oss, så ignorerte de oss, så kjempet de mot oss – og så vant vi!

Jeg vil helt klart si at 8. mars er nødvendig. Men det er så mye mer enn det. Det er en viktig dag! Vi har nye kamper å kjempe, som likelønnspott nå, stoppe vold og voldteker og en rekke andre viktige saker! 8. mars er en viktig kampdag – og vil være det i fremtiden!

7 kommentarer om “Er 8. mars nødvendig i 2010?

 1. Ja, listen er lang over seire som gjenstår å vinne! 6-timersdag, likelønn, tvangsekteskap, ufrivillig deltid, skjønnhetstyranniet, porno-og prostitusjonsindustrien, vold mot kvinner……Godt innlegg! Ha en fin 8.mars!

 2. Likestilling er at andre egenskaper enn kjønn bestemmer om du kan bli brannmann, sykepleier eller fallskjermjeger. Likestilling betyr ikke at menn plutselig kan produsere brystmelk.

  Sykepleiere tjener ikke dårligere enn ingeniører i offentlig sektor fordi det er et kvinnedominert yrke. De tjener dårligere enn ingeniører fordi en ingenør kan gå til en bedre betalt jobb i det private, og fordi en ingeniør i det private enkelt kan vise til sin verdiskapning, mens sykepleiere jobber i en sektor vi kun kan beregne utgifter.

 3. Hvis det var å bekjempe prostitusjon og kvinners rettigheter dere er opptatt av burde dere innføre horehus, slik at vi kunne unngått traficking og hendelser som dette: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/sexmarkedet/artikkel.php?artid=591537. Ved å forby sexkjøp helt, fortsetter det i det skjulte. Dessuten blir både menns og kvinners rettigheter redusert.

  Håper forøvrig at du følger med på hjernevask: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/613426/ ;)

  Men at en del yrker som er dominert av kvinner er lavt betalt sammenlignet med hva som er vanlig i Norge synes jeg er dumt.

 4. 8. mars er en dag for kommunister, sosialister og andre raddiser og har ingenting med kvinnekamp å gjøre.

  Hvem er det for eksempel som med god samvittighet velger å gå bak katastrofeparolen «6. timers arbeidsdag med full lønn»?

 5. hei. jeg er en jente på 16 år som ikke helt forstår hvorfor menn i Norge fortjatt tjener mer en kvinnene. Her går vi rundt og snakker om rettferdig het og at Norge er et så bra land, ja landet er bra. Men hva er meningen med og gjøre de små tingene så vanskelig ?? det at kvinner og menn burde tjene likt er vel bare en fille sak for dere som styrer landet .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s