Oppsummering av møte med Steinerskolen

I dag hadde jeg et møte med Nina H. Bergesen, rektor ved Steinerskolen i Stavanger. Dette var et interessant møte, men vi endte opp med å være enige om å være (delvis) uenige.

Vi er begge enige om at Steinerskolen bør finansieres 100 % av staten, men strides på resten. Mens jeg mener at skolen bør bli en del av det offetlige deler ikke Bergesen mitt syn på akkurat det. Min og SVs intensjon er at flere skal få muligheten til å benytte seg av alternativ pedagogikk og at den offentlige skolen skal bli mer mangfoldig.

Ellers fikk hun luftet en del av sin frustrasjon rundt medias ensidige kritikk av Steinerskolen, mens de sjelden får skryt. Media har for eksempel unnlatt å nevne at Steinerskolen i Stavanger gjorde det best i halvparten av fagene på de nasjonale prøvene. Men jeg vil bare understreke at de må forvente at samfunnet har et kritisk blikk på det som skiller seg ut. Dersom de ble en del av fellesskolen vil jeg påstå at de ville sluppet dette – fordi det offentlige da fikk mer innsyn og kontroll over hva som foregår i Steinerskolen.

Det jeg opplevde som positivt med skolen var noe rektor sa: «Man skal ha glede av læring.» Når det er utgangspunktet vil de fort kunne få en god stemning på skolen. Det er ambisiøst og viktig at unge opplever glede ved å få kunnskap. Og at det ikke – som i dag – forbindes med kjedelig pugging.

Nå blir det på tide at vi på ny tar debatten om alternative pedagogikk og Steinerskolen i SV. Det er vi har kunnskapsministeren og det er vi har muligheten til å forandre på noe. Derfor er det vi må ta debattene og skape endringene!

3 kommentarer om “Oppsummering av møte med Steinerskolen

  1. Hvis skolen får 100% finansiering, da blir jo skolen gratis uansett? Hvorfor skal myndighetene absolutt ha styringen av alle skolene?

    Det er jo ikke tillatt av private skoler å ha overskudd til eiernes nytte uansett. Så om skolen blir finansiert fullt av staten, slipper man behovet for å ha skolepenger.

  2. yo Eirik

    Vil anbefale deg å lese en bok som heter «liv laga» av Svein Bøhn. Du har mulighens hørt om an. Jeg har begynt å bladd litt. Den handler om erfaringer fra tidligere elever på steinern. I tillegg er det en god beskrivelse av pedagogikken og læreplanen. Det er også tatt med en del forskning og slikt.

    Det jeg synes er viktigst med Steinerskolen er at fokuset ikke bare er på «å lære mest mulig» men også på at man skal trives og at man «lærer å lære» Barne, ungdom og videregående burde fokusert mer på å skape en glede ved å lære, slik at folk vil studere videre; ikke tvinge inn læring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s