Tjæresanden gikk gjennom

I går var det demonstrasjon mot tjæresand-prosjektet til Statoil i Canada, utenfor Statoils generalforsamling som ble avholdt i IMI Forum i Stavanger. Sammen med meg var både KrFU, Unge Venstre, Natur og Ungdom, Greenpeace og UiS SU på plass med «Vi eier Statoil»-hjelmer og flyers som ble utdelt til aksjonærene. Dessverre lyttet ikke flertallet av aksjonærene (ei heller staten) på oss!

Et av de viktigste argumentene mot tjæresand for min del er at staten må bruke sitt eierskap. Ettersom SV i regjering fikk gjennom å opprette et etikkråd for Oljefondet (som stiller krav til bl. a. miljø, barnearbeid, våpen etc) skulle det bare mangle at vi stilte etiske krav til de selskapene vi selv eier.

Tjæresand og produksjon av dette slipper ut 10 ganger mer enn den oljen vi tar opp fra Barentshavet. I tillegg brukes naturgass i denne prossesen, som er som å bruke champagne for å brygge øl. Det ødelegger store naturressurser, og mange som bor i områdene rundt vil bli rammet. Jeg har i denne prossesen blitt kjent med to indianere. George Poitras og Francois Paulette. Sistnevnte har vært indianerhøvding. Disse lever, som sine forfedre, av det naturen kan skaffe dem av medisiner, mat og utstyr. Mye av det disse lever av vil forsvinne.

Vi ønsker å gå inn i fremtiden uten å gi våre barnebarn for store problemer. Dette er ikke et prosjekt som sikrer dette!

Her er litt bilder fra demonstrasjonen foran Statoils generalforsamling!

NU stilte selvsagt opp!

Elisabeth, leder UiS SU, var også med!

Indianeren George Poitras, meg og indianerhøvding Francois Paulette

Du kan se flere bilder på Flickr!

2 kommentarer om “Tjæresanden gikk gjennom

  1. Tjæresand krever sånn omtrent to fat olje for å produsere tre fat olje, hvilket gir en heller dårlig nettogevinst. Med olja mot åtti (Brent med levering i juni står nå i $78) er det derimot økonomisk lønnsomt, så naturligvis vil ett eller annet multinationalt selskap finne det for godt å gjøre det — og da kan det like gjerne være STL…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s