Høyre og rushtidsavgift

Eirik Faret Sakariassen, nestleder Stavanger SV

17. januar 2008 la et bredt flertall på Stortinget frem klimaforliket. Her står det at man åpner for å prøve ut rushtidsavgift, noe Høyre også sto inne for. Jeg syns derfor det er snodig at Morten Cruys Magnus Sagen fra Stavanger Høyre går hardt ut mot rushtidsavgift (21. juli 2010).

SV og jeg slår et slag for rushtidsavgiften! Norge i dag har store problemer med for mye trafikk og kø. I Stavanger-regionen står privatbilismen for omtrent 60 % av utslippene!

Som mal for hvordan jeg ønsker å gjennomføre synes jeg Stockholmsforsøket er bra å ta utgangspunkt i.

Første halvår i 2006 gjorde Stockholm et forsøk med veiprising. Ved å differensiere taksten slik at det kostet mer i rushtida (morgen og ettermiddag) var målet og oppnå bedre miljø, redusert trafikk og et bedre opplevd bymiljø.

Samtlige storbyer i Norge rammes av store køproblemer i rushtida. Trafikken står omtrent stille, og når bilene står i stampe så slipper de ut store mengder eksos. Men resultatene fra Stockholm er positive! Fra våren 2005 til våren 2006 minsket biltrafikken i rushtida med hele 22 %!

Men en ting er sentralt når vi snakker om ruhstidsavgift. FØR man innfører den, så må det være et tilstrekkelig kollektivt tilbud, som er lett, smart og billig å benytte seg av. Kollektivtransport må være et reelt alternativ til å kjøre bil!

Som en helhet vil rushtidsavgift gi mange fordeler: vi minsker utslippene radikalt, det blir mindre køer (som igjen gir større fremkommelighet for den kollektive transporten), veiene blir mindre brukt – mindre utslitt – mindre utgifter i form av vedlikehold av veiene. Det er et kostnadsreduserende tiltak, som også hjelper miljøet. Rushtidsavgift kan bli en bærebjelke for norske storbyer.

La oss studere Söta Bror nok en gang. Rushtidsavgift-forsøket ga ikke bare synlige endringer. Det ble en reel endring i utslippene: CO2- utslippene ble redusert med hele 14 %. Så at det blir resultater tviler jeg ikke på. NOx-utslippene ble også redusert, med ca. 7 prosent. Det eneste som økte var antallet kollektivreisende, med 6 prosent.

I klimaforliket som ble lagt frem av Høyre, Venstre, KrF, Ap, SP og Sosialistisk Venstreparti åpnet de for at dersom det fikk lokal tilslutning kan rushtidsavgift innføres. Det er et bra miljøtiltak, men som og gir mange andre fordeler i tillegg!

5 kommentarer om “Høyre og rushtidsavgift

 1. Her er jeg uenig med deg. du glemmer fullstendig det faktum at noen er helt avhengig av bilen og ikke har andre muligheter. Du kan rett og slett ikke sammenligne Stockholm med f.eks Trondheim. i Stocholm er det mye bedre utbygd kollektivtilbud, folk bor mye mer i byen enn i trondheim. Hvor mange flere tror du bor i Stockholm konta trondheim?

 2. Tilbaketråkk: Tweets that mention Høyre og rushtidsavgift « Frem kamerater! -- Topsy.com

 3. Transportøkonomisk institutt har for lenge siden fastslått at bensinprisen må opp til 25 kr literen for at folk skal kjøre mindre.

  Jeg venter i spenning på at dette kommer og gleder meg til å komme fort frem når de som ikke har råd er borte fra veiene!

  • To problemer med 25 kroners tankegangen.

   1)
   Vi som bor i distriktsnorge er avhengig av å bruke bil siden bil koster mindre enn buss, samt at mange må pendle flere mil for å komme seg på jobb.
   Om dette vil koste skjorten av eksempelvis «Per» så vil mesteparten av hans lønn gå til drivstoff som tilsier at Per som allerede har en stakk hverdag vil få problemer med privatlivet pga for lite lønn.

   Som et eksempel så pendler en på min jobb over 15 mil hver dag, dette vil si 30 mil daglig!

   2)
   Tjenester/varer blir mye dyrere. Matvarer, elektronikk, klær, bøker ect vil bli markant dyrere siden frakt i bensin alene er dobbelt så dyrt. Om en vare som koster 2000,- som må bli fraktet 210 mil tør jeg ikke tenke på hva den varen vil koste med 25 kr liter’n..

   Tjenester som rørlegger, flyttebyrå, søppelfirma, Avisrute osv.. Vil også bli dyrere.

   Å bare si at bensin skal koste 25,- uten å ha tenkt seg om vil bare resultere med en uønsket fremgang i det norske samfunnet…

   • Dette er beregnet på de sentrale områdene, ikke distriktene. Det vil organiseres på den måten at man også kan gi unntak der hvor det trengs. Her er det i første rekke privatbilismen det tenkes rundt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s