SV forsvarer gratisprinsippet i høyere utdanning

Skjev sosial rekruttering til høyere utdanning er et stort problem. Høyres lefling med studieavgifter og skolepenger kan føre til at færre går inn i høyere utdanning. Dette vil svekke Norge som kunnskapssamfunn.

Norges nasjonalformue ligger ikke på havets bunn i form av olje og gass. Det viktigste for framtidas verdiskaping er kunnskapen vår. Skal vi lykkes i å møte framtidas utfordringer er vi avhengige av at flest mulig får den utdanningen de har evner og vilje til å ta. De kommende årene vil store ungdomskull gjøre sitt inntog på universiteter og høyskoler. Å tilby fleste mulig en forskningsbasert undervisning av topp internasjonal kvalitet er hovedutfordringen i høyere utdanning de nærmeste årene.

At høyere utdanning blir tilgjengelig for stadig flere, og dermed for stadig flere sosiale grupper, er en av de viktigste demokratiserende kreftene i det norske samfunn. At flest mulig får mulighet til å tilegne seg kunnskap har alltid vært venstresidas mål. God utdanning har vært det viktigste tiltaket for å minske klasseskiller. Historisk sett handlet det om å lese og skrive, deretter handlet det om skole utover folkeskolen eller grunnskolen. I dag handler det om tilgangen til en høyere utdanning.

Sosial skjevrekruttering innebærer at det er flere med foreldre med høy inntekt og høy utdanning som begynner på universitet og høyskoler. Vi vet at alle hindringer forsterker denne skjevrekrutteringen. Med varierende begrunnelser har folk i Høyre foreslått innføring av studieavgifter, eller sagt at ”nå må vi diskutere skolepenger”. Høyres søsterpartier i Sverige og Danmark har allerede startet innføring av skolepenger i høyere utdanning med å kreve studieavgift fra studenter utenfor EU/EØS-området. Det som er oppsiktsvekkende er at Høyres tillitsvalgte ikke tør svare på hva de mener om skolepenger i høyere utdanning.

Det er på tide Høyre klargjør om de har planer om å innføre skolepenger. SV mener skolepenger vil være et nytt hinder for høyere utdanning som vil slå skjevt ut. SV forsvarer lik rett til høyere utdanning og gratisprinsippet.

2 kommentarer om “SV forsvarer gratisprinsippet i høyere utdanning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s