Stordalen bør ikke sove med god samvittighet!

Eirik Faret Sakariassen, nestleder Stavanger SV

Petter Stordalen leser mitt innlegg som fanden leser Bibelen, men for å gjøre det klinkende klart: Jeg har aldri ment at stuepiker har en drittjobb!

Jeg kan leve godt med at Petter Stordalen kan leve godt med at jeg ikke liker ham. Min jobb er ikke å like kapitalister, men heller reise spørsmål om måten  arbeidslivet organiseres på og hvilke rettigheter ansatte har. Når jeg i mitt innlegg snakket om drittjobber, skrev jeg såkalte drittjobber og at vi må få bukt med holdningene om at enkelte yrker er «drittjobber». SV og jeg ser verdien i den jobben folk gjør, enten de er stuepiker, lærere, bibliotekarer, tømmermenn eller bedriftsledere.

Sinte Stordalen unngår å se det store bildet i denne saken. For når han bygger sine hoteller uten særlig bemanning, henvender han seg til markedet og sier: «Hvem vil vaske hos oss?» Dermed begynner konkurransen mellom vaskebyråene, som underbyr hverandre. Den som leverer tjenesten billigst, vinner anbudet. Men for å være billigst må man kutte utgifter. Og gjett hvor det kuttes?!

Joda, i lønn. Og arbeidsbetingelser hos ansatte og vikarer. Mange stuepiker tvinges til å vaske opp til 25 rom hver dag. De rommene som ikke er ferdig vasket når den betalte arbeidsdagen er over, må vaskes utenom arbeidstid – uten overtidstillegg.

«Løp fortere eller mist jobben» er et mantra i vaskebransjen. Manifest Senter for Samfunnsanalyse la 1. september 2010 fram en rapport om ”ISS-metoden”. Rapporten slår fast at:

  • ISS-overtakelsene har ført til et betraktelig høyere arbeidspress og økt tempokrav for hotellenes renholdere. Økningen av antall rom som kreves rengjort per dag, ligger trolig opp mot 30 prosent.
  • ISS kan ha brutt Arbeidsmiljølovens bestemmelser om faste ansettelser. Selskapet nedbemanner samtidig som det bruker mange «ekstravakter». Hvis ISS erstatter faste stillinger med midlertidige, mens det fins nok arbeid til de faste stillingene, er dette lovbrudd.
  • Måten ISS opptrer på overfor tillitsvalgte ved nedbemanning og lignende, kan være i strid med Arbeidsmiljølovens bestemmelser om tillitsvalgtes rett til informasjon og drøftelser.

En kollega sa til meg: «Petter Stordalen ble jo så sinna at du må jo ha truffet et ømt punkt!» De fleste av oss er det viktig med tilhørighet til den jobben vi er på. Stordalens ISS-metode vektlegger redusert lønn, rettigheter og trivsel mot  større utbytte for aksjonærene.

Stordalen sier at alle hans gjester kan sove godt. Klart de kan – de har ikke gjort noe galt. Men du, Stordalen, bør ikke sove med god samvittighet! Du bør våkne opp, lytte til arbeiderne og ansette stuepikene på ei lønn de kan leve av og med vilkår de kan leve med!

2 kommentarer om “Stordalen bør ikke sove med god samvittighet!

  1. Jeg er fremdeles på lenkejakt; har du ei lenke til Stordalens svar? Eller er det noe du har fått privat? Jeg kunne godt tenke meg å lese svaret i sin helhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s