Veolia høster ny kritikk

Eirik Faret Sakariassen, nestleder Stavanger SV

For snart to år siden gikk jeg ut mot Veolia, og oppfordret fylkespolitikerne til å boikotte Veolia. Sett i lys av Gaza-krigen mente jeg at Rogaland Fylkeskommue også måtte droppe avtalene med Veolia.

Veolia ble kritisert for å bygge en folkerettstridig bybane, mellom ulovlige israelske bosettinger. Nåværende fylkesleder i Rogaland SU, Emilie Hetland, og jeg foreslo  fylkeskommunal boikott av Veolia. På lederplass dagen etterpå skrev sjefredaktør i Rogalands Avis, Bjørn Sæbø, at «bybanen i Jerusalem vil neppe stoppe opp fordi bussene til Tasta og Madla bytter driftsselskap.» Så kom nyheten om at Veolia droppet byggingen av bybanen, grunnet internasjonalt press.

Gleden for min del var stor, men kortvarig. For ikke lenge siden kom nyheten om at det ikke ser ut til å være det som skjer. Bytransportkomiteen til Iinternasjonalt Transportarbeiderforbundet mener imidlertid at det fremdeles grunn til tro at konsernet foremdeles er involvert i prosjektet gjennom underselskaper. Veolia er også involvert i ulovlig dumping av avfall fra Israel og bosetningene i Tovian-fyllingen i Jordan-dalen.

Så Bjørn Sæbø fikk rett – dessverre. Men dette viser hvor langt Veolia er villige til å gå for å skjule at de har brutt og fortsatt bryter FNs mange resolusjoner!

Fylkestinget vedtok 1. november 2005 etiske retningslinjer for finansforvaltingen til Rogaland Fylkeskommune. «Det skal ikke investeres i selskaper som kan kobles til brudd på konvensjonene innen følgende områder: Menneskerettigheter, inkludert barnearbeid, Arbeidstakerrettigheter, Miljø, Våpen, Korrupsjon»

Byggingen av bybanen er menneskerettighetsstridig! Veolias aktiviteter støtter dermed opp om overtredelser av internasjonal lov og gjør selskapet til en lojal partner for Israel i koloniseringen av Palestina, og dette er uakseptabelt. I tillegg når Veolia har monopol på busskjøring her i området blir også bussjåfører ”tvunget” til å jobbe i et selskap som bryter med grunnleggende menneskeretter. SV krever fylkeskommunal boikott av Veolia!

2 kommentarer om “Veolia høster ny kritikk

  1. Hurra, Eirik! Kunne du dirigera meg i retning av informasjon om Veolia sitt underleverandør-triks, trur du? Takk.

    Kva trur du NTF tykkjer om denne Veolia-saka?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s