Hvorfor lovfeste retten til lærlingeplass?

Foto: Ole Andreas Bø/NRK

I går gikk det en reportasje på Dagsrevyen hvor Stavanger SV og jeg krever lovfesting av retten lærlingeplassene. Hvorfor gjør vi det?

Jeg har tidligere skrevet at 4000 lærlinger står uten lærlingeplass. Dette tallet er blitt oppjustert til 4500 – som ikke gjør saken bedre!

Det er viktig å ha en grunn til å stå opp. Å ikke ha noe å ta seg til hver dag ville nok drevet mange av oss til vanvidd. «Lediggang er roten til alt ondt» står det skrevet. Om begynnelsen på arbeidslivet ditt begynner på en dårlig måte kan dette få følgekonsekvenser. Så er det også slik at man bare forskyver problemet, år for år.

Offentlig sektor bør ta et større ansvar for å skaffe lærlingeplasser, og se dette arbeidet i sammenheng med ulike behov i det offentlige. Fylkeskommunen bør gis større kontroll over koordineringa av lærlingeplasser, slik at kvaliteten på tilbudet ikke avhenger av bransje.

I Soria Moria II står det:

Det må etableres nok lærlingeplasser, slik at kvaliteten i yrkesopplæringen sikres. Regjeringen vil i samråd med arbeidslivets organisasjoner ta initiativ til ordninger som både stimulerer bedriftene til å rekruttere lærlinger og som sikrer lærlingenes rettigheter og forutsigbarhet.

Regjeringen vil: (…)

 • utrede hvordan en kan lovfeste rett til læreplass, supplert med et forsterket alternativt løp i skole. Vi vil forsterke samarbeidet med partene i arbeidslivet for å få nok læreplasser og stille krav til offentlige virksomheter om å ta inn lærlinger.

Det jeg gikk ut med er altså innenfor det regjeringen jobber opp mot, men jeg håper nå de tar dette på alvor. Vi kan ikke havne i samme situasjonen også neste år. For alle dem som våkner hver morgen uten noe å gå til og for fremtidig gode arbeidere. Hadde det vært like mange elever som hadde stått uten skoleplass så hadde det blitt ramaskrik over det ganske land. Derfor må vi lovfeste retten lærlingeplass.

En kommentar om “Hvorfor lovfeste retten til lærlingeplass?

 1. Vi har mange lover og retter som ikke har noe «ris bak speilet».
  Vi ser kommuner ikke oppfylle de behov innbyggerne har krav på for eksempel, men det får ingen konsekvens for de ansvarlige.
  Vi ser også SPs korrupsjon, der de har mottatt ulovlig støtte, men det er ikke noen reaksjon for å bryte dette forbudet.

  Hvem skal stå ansvarlig for at en lærling ikke får plass ?
  Hva skal straffen til den ansvarlige være ?
  Og hva skal erstatningen til lærlingen være ?

  Eller skal det være en ny lov som ikke betyr noe for de ansvarlige ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s