Syns Høyre fattigdom er greit?

Eirik Faret Sakariassen, AU-medlem Rogaland SV

Oddvar Raugstad leser mitt innlegg «Hvorfor øker fattigdommen i verdens rikeste land» som fanden leser Bibelen. Det er en vesentlig forskjell som munner ut i to bokstaver.

Mens Raugstad tror jeg vil at jeg vil at folk skal betale meR til fellesskapet, sto det i mitt innlegg (som en konstatering) at «De med høy inntekt og formue må nødvendigvis bidra meST til fellesskapet». Dette er altså ikke en varsling av skatteøkning, men en konstatering av fakta. At Klepp Høyre velger å sette morgekaffen i halsen av den grunn får stå for deres regning.

Det er sånn at vi skal betale så lite skatt som mulig, men så mye som nødvendig. Jeg er åpen for skattelettelser. Men i motsetning til Høyre vil jeg ikke gi dem til de rikeste. Jeg mener skattelettelser bør gis til dem som trenger dem, nemlig dem med lavest inntekt!

Det som snarere bekymrer meg er at når jeg løfter debatten om fattigdom og barnefattigdom henger Høyre seg opp i en bisetning, og blir livredde for at deres rike venner må betale mer skatt. Med Høyre i regjering ble det 40 000 nye arbeidsledige, de ga 20 milliarder kroner skatteletter til de rikeste og kuttet i arbeidsledighetstrygd og arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede. Jeg syns de, på lik linje med SV og meg, burde bekymre seg mer for dem som lever i fattigdom! Men kanskje er ikke Høyre så opptatt av disse? Syns Høyre fattigdom er greit?

9 kommentarer om “Syns Høyre fattigdom er greit?

 1. Da Bondevik2 gikk av var det rekordlav arbeidsledighet.

  Prøv å tenk deg en verden uten partier. Uten programmer og uten ideologier, Faret.
  Prøv så å tenk hvordan man skal få til at velferden blir best mulig.
  I mine øyne er det sånn at velferden blir best ved at flest mulig er i arbeid og skaper til fellesskapet. Dette er IKKE det samme som lav arbeidsledighet. Lav arbeidsledighet sier nemlig lite om antall på overgangsstønader, på tiltak, på uførhet osv. Man må se på antall som bidrar!

  Om du gjør det mer lønnsomt å tjene lite er det akkurat det : Mer lønnsomt å tjene lite. Flere som kan jobbe i deltidsstillinger, flere som ikke skjønner hvorfor de skal jobbe fremfor å ta imot trygder. Flere som ikke ønsker utdannelse osv.

  Jeg mener det vil gi fellesskapet mindre til de som trenger det.

 2. En stadig gjenganger når det kommer til Høyres skattepolitikk er å unngå å fortelle at alle skal ha skattelette. Lærere, sykepleiere, taxi sjåfører, rørleggere, ja alle. Hvorfor dere unngår å fortelle denne biten blir bare grove spekulasjoner fra vår side. Dog gir halvløgnen flere stemmer til dere pga skremselseffekt, noe vi på høyresiden må jobbe mer aktivt mot.. =/

  Men uansett…

  Tanken bak skattelette (for alle) er at enhver skal sitte med større egenkapital. Med større egenkapital vil handel øke pga man kan kjøpe mer. Hver krone skifter så hender oftere og blir skattet flere ganger enn med mer skatt. Denne økte beskattingen av hver krone pga økt sirkulasjon vil da veie opp for skatteletten.
  I tillegg vil minket skatt medføre at satsing på ny verdiskapning vil bli lettere, igjen vil verdiskapning bety mer penger i statskassen pga flere arbeidsplasser blir skapt og flere er i arbeid og handel vil igjen øke..

  Dette er da den grovkorte versjonen av Høyres skattepolitikk. Om du velger å tro på økt penge sirkulasjon medfører økt beskatning av hver kronestykke er noe ingen kan tvinge deg til å tro.. =)

 3. Ole
  Det er da ingen hemlighet at Høyre mener det ikke er riktig at lærere skal betale toppskatt ?
  Hvor har du det fra at Høyre prøver å gjemme bort dette ?

 4. Jeg ser at svaret mitt kom utrolig skjeft ut, mente at en gjenganger når man skal diskutere mot skattelette så sier man at høyre vil gi skattelette til de rikeste, dette uten å nevne at alle skal få skattelette. Dessverre for våres del er vi dårlig til å påpeke dette når vi mot argumenterer, så dette er noe vi allerede trener på nå frem mot valgkampen 2011. Så mitt del svar på dette var rettet til Eirik.

  Forøvrig angående arbeidsledighet så ja, under Bondevik 1 økte arbeidsledigheten i perioden 1997-2001. Men Under Bondevik 2 som Høyre var en del av sank arbeidsledigheten drastisk i perioden 2001-2004. 2004 Nivået er til den dag i dag med Rødgrønn regjering ikke blitt en realitet.
  Så å si at Høyre kun medfører arbeidsledighet blir litt fjernt når tall fra SSB presiserer noe annet.
  Forøvrig ser man også at den sesongjustere arbeidsledigheten er under Bondevik 2 nivået fra og med 2005-2010.

  Den Rødgrønne regjering bør derfor ta til seg at Arbeidsledigheten har minket, selvsakt med tanke på finanskrisen som var, men å kun skylde på finanskrisen blir litt søkt.. =)

  Kilde:


 5. Hei Ole.
  Det er ikke alt politikere styrer, skjønner du.
  Da Jens1 overtok har vi aldri sett rentene øke så mye og så fort som da noen sinne før.
  Ca 10% av økningen kunne politikerne styre, resten er faktisk verden som vi er en del av.

  Slik er det også med arbeidsledigheten.

  Når de rødgrønne øker antall offentlig ansatte så er det en fin måte å gjemme tallene på. Og du vil gjerne si at det er flott med flere lærere og sykepleiere.
  Sannheten er at det er byråkratiet som har eksplodert. Nå jobber det flere byråkrater i sykehusene enn leger og sykepleiere.
  Det er en byråkrat i landbruket for hver annen bonde.

  Dessuten har vi nå passert 300.000 uføre. Om regjeringen styrer arbeidsledigheten styrer de kanskje antall uføre også ?
  I såfall – hvorfor øker dere den så kraftig ?

  Tilbake til tema :
  Når jeg sier at lærere skal få skattelette så er det fordi de blir i dag rammet av toppskatten.
  En omtrentlig regel er at «alle» i 100% stilling tjener slik at de blir truffet av toppskatten.
  Dette mener mange er feil. 100% stilling er normalt, ikke noen topp.
  Derfor ønsker ikke Høyre at normale folk skal betale toppskatt.
  Når slike som deg hører at man skal øke toppskatten er det «skattelette til de rike».
  Likevel er det skattelette til helt vanlige arbeidstakere.

 6. Ja, jeg vet meget godt at Høyre er i mot toppskatt. I 2005, det siste året med borgerlig regjering, betalte 689.668 nordmenn toppskatt kontra etter at de rødgrønne overtok har antallet steget jevnt og trutt. 746.173 personer betalte toppskatt i 2006 og 877.609 personer i 2007. Mener at tallet er noe høyere nå enn i 2007…

  Min kjære far som er trailersjåfør og min mor som er sekretær kunne godt ha nytt en skattelette når de til sammen har en samlet inntekt på 399.113,- før skatt. Så en skattelette her til hus blir gjerne møtt med åpne armer uavhengig av hvilket parti som tilbyr skattelette.. =)

 7. Ser at jeg har misstolket SSB’s grafer til de grader og vil herved be Erik om å slette og fjerne mitt svar nummer 2. Ser at jeg har gjort en grov feil i henhold til misstolkning og vil være så ærlig selv å innrømme at jeg har tatt feil.

  Så vennligst slett mitt svar nummer 2..

 8. Mindre stat mer velferd

  Snakk om å lese statsbudsjett som fanden leser bibelen…
  Høyre vil ha en velferdsstat som hjelper de svakeste opp og lar de som klarer seg få være i fred.
  eksempel: lærebøker. Hvorfor i all verden skal en småbarnsmor betale mesteparten av det hun eier og har i skatt til staten for at staten skal subsidiere skolebøkene til barn av millionærer?
  Da hadde det vært mye bedre om de kunne kjøpt skolebøkene selv, så kunne også småbarnsmoren beholdt mer av sine egne penger.

  Det er ikke Kjell Inge Røkke som river seg i håret hvis formueskatten øker; det er bonden som må skatte mer for de to traktorene sine og dermed kutte i produksjonen. Det er ikke rikingene som merker det hvis arveavgiften øker, det er de som sitter igjen med skatt til staten når nær famile har gått bort. Høyre vil alltid gi skatteletter som gjør det lettere å få hverdagen til å gå rundt. Vi vet at det finnes en velferd også utenfor staten. Det er like mye velferd når bestemor kan ta med barna i Kongeparken som når staten vil gi varm mat på skolen.

  Høyre vil gi skattelette – nettopp for å øke velferden i de små fellesskapene.

  Med sosialistisk regjering (som i følge Sakariasse bryr seg veldig mye om de fattige i motsetning til Høyre) har fattigdommen ØKT!!

  Nå er det på tide at Høyre kommer inn i regjering slik at vi kan hjelpe opp de fattige, skape arbeidsplasser og jobb til alle og la de som klarer seg få skape sin egen velferd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s