Bokanmeldelse #8: Pøbelboka

Lørdag traff jeg Eddi Eidsvåg på Arneageren. Vi slo av en liten prat, og han sa jeg måtte kjøpe og lese «Pøbelboka«. Jeg sa noe om travle dager og liten tid, hvorpå Eddi svarte: «Du greie ikkje legga an fra deg!» Jeg trodde han ikke. Men jeg gikk til en bokhandler og kjøpte boka.

Eddi er sjefspøbelen i Pøbelprosjektet. Deres visjon er:

Pøbel visjon: Hjelpe mennesker som har valgt å stå utenfor det etablerte samfunnet til å komme i jobb eller utdanning. Hovedfokuset vårt er å hjelpe ungdom som har falt ut av den videregående skole tilbake til skolen eller ut i fast arbeid.

Jeg har lært mye av denne boka. Best av alt har jeg lært at man skal stole på Eddi i det han sier. For jeg greide ikke å legge boka fra meg. Søndag kveld sendte jeg følgende SMS til Eddi:

Du fekk pigede meg rett! Eg greide ikkje legga Pøbelbogå fra meg! Stå på i den goe jobben du gjør, så snakkes me snart. Eirik

Boka gir god innsikt i mangelene ved norsk skole, utfordringene mange ungdommer møter (10 000 hvert år) og mulighetene for å hjelpe dem. Måten Eddi og resten av gjengen i Pøbelprosjektet jobber på er utradisjonell, men effektiv. De stiller krav to krav til ungdommene: Du må kunne klokka og du må være rusfri.

Jeg har også lært mer om hvordan Pøbelprosjektet faktisk fungerer. Boka er en god blanding av et innblikk i prosjektet, sett i et historisk perspektiv og det gir oss også et møte med de pøblene som nå er ute i jobb, har lærlingeplass eller på vei ut i utdanning/arbeid. De har fått en ny sjanse til å nå drømmene sine. For det er det dette til syvende og sist handler om: at vi skal nå drømmene våre.

Et mantra i Pøbelprojektet er «Eg e go nok!» Dette er viktig for oss alle, nemlig å være gode i noe, bli sett og annerkjent. Noen opplever ikke dette, men blir sett på som late ungdommer uten motivasjon.

«Jeg passet ikke inn, jeg hadde lyst å få det til, men fikk dårlige karakterer. Læreren sa jeg var lat» – Pøbel

Oppfordringen fra meg er klar! Kjøp boka! Det nærmer seg jul og dette er en fin gave!

Her kan du kjøpe boka!

En kommentar om “Bokanmeldelse #8: Pøbelboka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s