Appell om «De papirløse»

Foto: Jon Ingemundsen, SA

Kamerater!

Mitt navn er Eirik Faret Sakariassen og jeg er Bystyrekandidat for Stavanger SV

Takk for initiativet til denne demonstrasjonen. Det er en viktig sak, som endelig blir belyst. Vi som er samla her i dag er ei stemme for de stemmeløse

NRK melder at så mange som 18 000 mennesker kan være såkalte papirløse. Altfor lenge har skjebnen til papirløse i Norge blitt glemt. Mens FrP gjør et billig poeng ut av at de papirløse har flere papirer enn alle oss andre i form av avslag, er vi her i dag for å forandre denne politikken.

Maria Amelie-saken viser engasjementet blant nordmenn. Politikerene som konkurrerer om å være mest mulig «harde i klypa» er i utakt med folkeviljen. Det hjelper ikke å  bruke politi eller harde ord. Folk flykter på grunn av desperasjon, fra krig, fra katastrofe, fra tortur og forfølgelse.

Norge har en plikt til å ta i mot mennesker på flukt – og en plikt til å behandle alle mennesker med verdighet. Fakta er at Norge er et av ytterst få land i Europa som har nektet å gjøre noe med situasjonen for dei papirløse. Til og med Berlusconis Italia har gjennomført amnestier.

Regularisering eller legalisering av uretturnerbare asylsøkere og andre papirløse innebærer at myndighetene i et land setter en humanitær grense for hvor lenge menneskers liv skal settes på vent før de kan få en legal status, og på den måten kunne delta i samfunnslivet på lik linje med andre borgere.

Norsk Folkehjelp og en rekke andre organisasjoner bak kampanjen ”Ingen er ulovlige” krever at det skal settes en grense på fire år for barn og fem år for voksne. Er man i landet lenger enn dette så må den papirløs få sin søknad behandlet på nytt med sikte på et lovlig opphold i Norge. Dette støtter vi i SV – så får vi alle være med på å presse regjeringen på dette punktet.

Vårt krav er enkelt ; at det skal være en grense for hvor lenge man skal måtte leve i usikkerhet. De som ikke kan returneres må få tilbud om arbeid og utdanning, og de som har bodd i Norge i flere år må få tilbud om å bli.

Takk for oppmerksomheten og stå på, kamerater!

Du kan se film fra demonstrasjoen her, i Rogalands Avis
Du kan lese og se bilder her, i Aftenbladet

2 kommentarer om “Appell om «De papirløse»

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Appell om “De papirløse” « Frem kamerater! -- Topsy.com

  2. Tilbaketråkk: Om billige poenger og provokasjon « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s