Misbruk av våre skattepenger

Eirik Faret Sakariassen, bystyrekandidat Stavanger SV

Grunnen til at multinasjonale selskaper som ISS og Adecco investerer i norsk offentlig helsevesen er at det aldri går konkurs. De har ikke et edelt motiv for å drive velferdsstaten, men en kynisk måte å tjene penger.

Problemet med disse kommersielle aktørene er at de utkonkurrerer ideelle aktører, og i noen tilfeller også kommunen. Når høyresiden i Stavanger konkurranseutsatte Boganes sykehjem, argumenterte Venstres Per Thorbjørnsen med at kommunen kunne vinne anbudet, noe de ikke gjorde. I utgangspunktet ville kommunen hatt ansvaret for sykehjemsdriften, som kommunen egentlig har. Derimot vant Norlandia Care fram, som er et kommersielt selskap som skal tjene penger.

Høyresiden vil kanskje anklage SV og meg for å ha allergi mot de private. Det stemmer rett og slett ikke. Men jeg har allergi mot aktører som gir lavere lønn, usikker pensjon og dårlig bemanning. Det er uakseptabelt – uansett hvem som gjør det!

Utregninger viser at man gjennomsnittlig får 28 000 kr mindre i lønn i en privat barnehage, satt opp mot kommunale barnehager. Grunnen til dette er at eierne skal ha ut et overskudd.

Familien Adolfsen, som er en av eierne av Nordic Healthcare Holding, som igjen eier Norlandia Care som driver Boganes sykehjem, har personlig formue på over 150 millioner kroner! Hvor tror du disse pengene er tatt fra? Stemmer, våre skattepenger.

Og dette gjør ingenting for Høyre og FrP som vanligvis er veldig redde for våre skattepenger. De vil stille strenge krav til mottagere av trygd og sosiale ordninger, men velferdsmillionærer får ingen krav fra høyresiden.

Dette er grunnen til at Stavanger SV vil arbeide for å sikre innbyggerne et best mulig tjenestetilbud gjennom offentlig finansiering og styring. Å uthule den offentlige velferden gjennom privatisering vil ramme alle som ikke har råd til å supplere velferdstilbudet med private ordninger.

3 kommentarer om “Misbruk av våre skattepenger

 1. Dette er jeg enig med deg i, Eirik. Jeg er ikke så opptatt av hva de tar ut av gevinst, mer opptatt av hvilke tiltak som settes igang for å effektivisere offentlige sykehus/bedrifter uten å måtte ta av driftsmidlene. Men når det kommer til vikarbyrå – så er det på tide at vi setter foten ned. Private aktører som Adecco og Manpower overtar større og større del av markedet – noe som utelukker folk fra ordinære ansettelser og full stillingsprosent. Korte engasjement, hvor de ansatte er utelukket fra ansettelse på ordinære forhold, dvs f.eks si at den som har en dårlig opplevelse i et vikarbyrå er utelukket fra arbeidssgiverne til det spesielle vikarbyrået. F.eks kan man da bli utelukket fra store firma som f.eks Statoil, hvor man ellers ville hatt muligheter – fordi Adecco ikke vil bruke deg. Det må settes inn regler som begrenser bruk av vikarbyrå – eller så må det settes inn regler som alikevel pålegger vikarbyråene å ansette på ordinære vilkår med fast lønn og fast ansettelse etter en tid.

 2. Det imponerer meg stadig vekk med slike innlegg er det totale mangel på fokus på de pleietrengende og de som trenger tilbud.
  Det er kun snakk om lønn, arbeidstid og evt overskudd.
  Dette forteller meg at venstresiden faktisk er mer opptatt av penger enn høyresiden! Og det ville man kanskje ikke tro.

  Anbud virker slik : Den som skal ha utført en tjeneste beskriver tjenesten og så kan de som er interessert i å gi et tilbud gjøre det.
  Kvaliteten skal altså beskrives i anbudet. Når folk dusjer, hvordan de skal bo, kvalitet på mat osv.
  Om dette ikke gjøres skikkelig er det ikke den som vinner anbudet som har et problem, det er de som trenger tjenesten (anbudsgiver) som ikke helt vet hva de trenger.
  Og her syndes det mye! Det er få anbud som ikke må endres en eller flere ganger underveis.

  Når så en vinner så skal man være glad for det. For – den som vinner kan tilby den beskrevne løsningen til rimeligste pris.
  Det betyr at kommunen har mer penger igjen til andre oppgaver, f.eks. skole, enn om de da lot være å legge det ut på anbud.

  Det er hendig for deg og henge ut Adecco i sammenhengen med arbeidstider her. Jeg skjønner det. Men, husk at det fikk konsekvenser for dem og de måtte legge ned driften av samtlige sykehjem.
  De samme brudd på arbiedstider er oppdaget i sykehus og sykehjem uten at det får nevneverdige konsekvenser, kanskje bare et «vi lover å blir bedre» – utsagn.
  Og du kan kalle det hva du vil, men lik behandling for like brudd er det i allefall ikke. Og – du selv sier at det er uakseptabelt uansett hvem som driver med det – men har fokus kun på de private.

  Min erfaring fra bekjente i barnehager er at de helst vil jobbe i private barnehager.
  Lønnen er bedre og også bygninger, leker, aktiviteter. Så – hvor du har din statistikk fra vet jeg ikke – men du kan kanskje legge ut en link.
  Sannheten er at undersøkelser viser gang på gang at foreldretilfredsheten er størst blant foreldre med barn i private barnehager fremfor i offentlige.
  Men – det er sant – vi skal ikke vektlegge brukerne, skal vi vel. Det er jo pengene vi skal se på…..

  Stortinget inngikk et bredt forlik om å få full barnehagedekning. SV var med på dette. Det gikk ut på at man skulle bruke både private og offentlige til å bygge barnehager.
  De offentlige får bevilget penger. De private må satse sparepengene sine og ofte pante hus og hjem for å starte bedrift. Utgangspunktet er altså veldig forskjellig.
  Nå virker det som SV begynner å angre på det de var med på. De ser at det å ta risiko og risikere hus og hjem faktis skal betale seg for de som tar sjanser!
  De syns det er dårlig. Det virker som det er en oppfattning at folk skal starte bedrifter og ta risiko for fremtid, sparepenger og hus UTEN at man skal få noe tilbake for å ta den risikoen!
  Da kan man jo lure på hvorfor SV bad de private være med på denne dugnaden om full barnehagedekning. Visste dere ikke at risiko må betale seg?
  Eller visste dere ikke hva dere drev med ?
  Eller kanskje det er slik at man ønsket tjenestene deres men nå ønsker å strupe dem, nå som jobben er gjort. I såfall er jo det lurerei og kommer til å føre til at de som stolte på dere og satset kommer til å tape.

  Nei – ærlig talt. Dere var med på starten. Nå får dere stå løpet ut. Evt kjøpe ut de barnehagene og drifte dem kommunalt.

  Det er frekt og freidig å henge folk ut pga formue.
  Spesiellt når du ikke aner hva du prater om. Du har sikkert snakket med noen og hørt noe her og der og tatt det som fakta og sprer det videre.
  Her er litt fakta :
  http://www.dn.no/bedriftsbasen/proff/?companyNo=990407193&id=&page=roles
  Det er ingen Adolfsen oppført som eier av det selskapet du nevner. Det er to hovedeiere ( ikke en som du sier ) og det er Hospitality Invest AS og Nordic Healthcare Holding AS.
  Hvem av dem Adolfsen er i aner ikke jeg. Vet du ?
  Men, det ene gikk i 2009 med 9 millioner i overskudd. Det andre med 5.5 i underskudd.
  Hostpitality Invest driver med hotell, resturanter, alders -og sykehjem, omsorgsboliger, pasientboliger, omsorg, reiseliv, eiendom, eiendomsutvikling, alpinanlegg osv.

  Derfor : Når du sier at familien Adolfsen har sin formue fra våre skattepenger så er det bare feil feil feil. De investerer i alt fra kontorer, alpint, hoteller og også tilbud til trengende.
  Formuen kommer fra mange steder og det er bare løgn og tull å henge ut noen du ikke aner noe om for noe som er beviselig feil.
  Slike påstander er bare tabloid lavmål!

  Derfor blir jo ikke det du sier om Høyre og FRP riktig. Utangspunktet er feil.
  Det som er saken er at om en pasient trenger pleie så er det slik at om en kan gi pleien for 10.000 kr og en annen for 12.000 kr så er det riktig av de som forvalter skattekronene våre å velge rimeligste løsning. Da blir det jo mest igjen til andre ting – evt ikke behov for å ta inn så mye i skatt!
  Om da den som kan gi tilbud på 10.000 tar 1.000 i egen lomme så er det ikke det offentlige sin sak! De har spart 2.000 kr, de. Og de skal ikke detaljstyre hva anbudsvinner gjør med pengene sine!
  Når man kjøper en vare, f.eks. mobiltelefon – så ser man gjerne etter der den man ønsker seg er rimeligst. Man legger seg ikke opp i hvem som eier bedriften og hvor mye han tar ut i utbytte – gjør du vel ?
  Så kan du si at det er forskjell på omsorg og mobiler, men i anbudsprosessen er det likt. Du søker etter den med de funksjonene du vil ha og ser på pris. Anbud er likt – man beskriver hva man vil ha og ser på pris.
  Eller – ønsker du deg et samfunn der alle ser på hva du bruker penger på?

  Konklusjonen din er også feil.
  Det er private aktører på markedet, men det er det offentlige som er kunden. Derfor vil det ikke være noen som må betale ekstra for å få omsorg – ved mindre de vil selv, da.
  Det er jo alltid mulighet for å reise til Spania og unne seg litt ekstra for egen regning. Og det bør det være mulighet for.

  Det er skremmende å se at man er så opptatt av hvem som skal drive og hindre de som har bidratt og tatt risiko for å satse på å hjelpe de som trenger at man glemmer det viktigste i det hele :
  Et godt og bredt tilbud med best mulig kvalitet. Det snakker du ikke et ord om og det kan ALDRI det offentlige klare alene. Det er jo derfor dere bad de private om hjelp til full barnehagedekning.
  Så – ha et fokus på behov og jobb ut derfra. Ikke ha fokus på hvem det er som leverer tjenestene!

 3. Et annet spørsmål, Eirik :
  Om det koster mer i sykepenger pga venting enn en behandling privat – er det da ikke sløsing av skattepenger å gi sykepenger fremfor behandling ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s