Et godt arbeidsliv for alle!

Endelig skal venstresiden og fagbevegelsen samles til 1. mai-frokoster, gatene fylles av folk i demonstrasjonstog og i Byparken skal budskap om solidaritet og frihet runge fra høyttalerne. Etter to år med digital feiring av arbeiderbevegelsens dag, skal vi igjen stå skulder ved skulder. Det har vi savnet!

For oss er 1. mai en festdag og en kampdag. Fest fordi vi feirer dem som gikk foran, en arbeiderbevegelse som i mer enn hundre år har kjempet for et samfunn for de mange – ikke bare for de få på toppen. Kamp fordi mye gjenstår. Målet er det samme i dag som gjennom hele det forrige århundre: Arbeid til alle!

SV i Stavanger kjemper for et godt arbeidsliv, både i kommunen og i andre virksomheter. Som folkevalgte i Stavanger er arbeidslivet i kommunen spesielt viktig, fordi vi har arbeidsgiveransvar for de som jobber i kommunen. Stavanger kommune er den største arbeidsgiveren i kommunen, med våre over 10.000 ansatte.

Flertallet i Stavanger Kommune har vist at vi tar vårt arbeidsgiveransvar på alvor. I 2019 opprettet vi utvalg for arbeidsliv og lønn, for å ha et tydelig fokus på å styrke arbeidsforholdene til ansatte i kommunen.

Vi har vedtatt en seriøsitetsbestemmelser for alle byggeplasser i kommunen. Dette er for å hindre at useriøse aktører får operere i byggeprosjekter i regi av kommunen, og slik motarbeide sosial dumping. Bestemmelsene sender et strekt signal om at bedriftene som får kontrakter med kommunen skal ha flest mulig faste ansatte i hele stillinger, og ikke basere seg på innleie. De setter også ambisiøse mål for hvor mange lærlinger som skal jobbe på de ulike prosjektene. Det er et viktig politisk mål for SV å få ordnet opp i de utfordringene vi ser innen byggebransjen, også nasjonalt, da er det veldig bra at Stavanger kommune kan gå foran med et godt eksempel.

Det er ikke bare innen byggebransjen og industrien at stort innleie er en utfordring. Også i kommunen har i stor grad benyttet seg av innleid personal for å dekke opp for fravær og ubemannede vakter, særlig innen barnehage og sykehjem. Høyt bruk av innleid personal har flere negative konsekvenser, både for de innleide ansatte som lever med stor usikkerhet rundt når de skal jobbe og hvor mye de kommer til å tjene hver måned. Det skaper også unødvendig uro og usikkerhet både blant de fast ansatte og brukerne som må forholde seg til forskjellige vikarer. Dette gir ikke den ønskede stabiliteten vi trenger.

Høsten 2021 ble det derfor vedtatt og starte opp et kommunalt bemanningssenter for barnehager. De ansatte her skal ha hele og faste stillinger, men arbeidsstedet vil variere noe utifra behovet i barnehagene. Dette skaper trygghet og forutsigbarhet for de ansatte, men også for virksomhetene og ikke minst barna som får færre nye ansatte og forholde seg til.

Den største utfordringen flertallspartiene måtte ta tak i var å bygge en heltidskultur i Stavanger Kommune. I alt for mange år har vi tillatt at alt for mange ansatte jobber deltid i kommunen. Særlig innen helse og velferd og turnusyrker. Dette er en utvikling som er viktig for oss å snu. Konsekvensene av å jobbe deltid er kjent for mange. For den enkelte blir det økonomisk uforutsigbart og nesten umulig å få boliglån. For samfunnet betyr det at vi ikke bruker ressursene våre fullt ut. For den enkelte virksomhet betyr det at man bruker unødvendig mye tid på å dekke inn vakter og ringe inn personell. Hele, faste stillinger gir trygghet for den enkelte og rom for å satse på kompetanse.

I høst fikk vi endelig vedtatt en handlingsplan for heltidskultur, dette er en grundig, langsiktig og ambisiøs plan for hvordan vi skal øke andelen ansatte som går i hele stillinger. Selv om planen først ble vedtatt i høst, har flertallspartiene vært tydelige på at heltid skal prioriteres i ansettelser i kommunen. Dette ser ut til å ha gitt en positiv effekt, i 2021 økte nemlig antall ansatte i 100% stilling med 5,6 prosentpoeng fra 2020.

Uten fast jobb er det vanskeligere å planlegge framtida, få seg bolig og det krever mer å si fra om urettferdighet på jobben. Hovedregelen i arbeidslivet skal være faste og hele stillinger. 

SV vil styrke rettighetene i arbeidslivet ved å kreve norsk lønn i Norge, anstendige arbeidsvilkår for alle arbeidere og jobbe for utjevning av lønnsforskjeller.

Vi må også skape et arbeidsliv som er minst mulig belastende. Arbeidsfolk må få ha mulighet til fritid og utfoldelse. Usikre og midlertidige ansettelser bidrar til økte forskjeller i makt og rikdom, og økende fattigdom. SV vil kaste bemanningsbransjen ut av arbeidslivet og styrke og trepartssamarbeidet og det kollektive avtalesystemet.

Et godt arbeidsmiljø er nøkkelen til et arbeidsliv med plass til alle. Og en sterk fagbevegelse og en omfordelende velferdsstat er viktig for å nå målene om små forskjeller og velferd for alle.

Stavanger SV ønsker alle en riktig god feiring av kampdagen og festedagen 1. mai!

Eirik Faret Sakariassen,

Gruppeleder Stavanger SV

Ingrid Vikse,

Medlem av utvalg for arbeidsliv og lønn (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s