Tale SVs valgkampskickoff i Byparken 3. juni 2011

Her kan du se filmen på youtube >>

Gode kamerater!

Det finnes mennesker som tror blindt på markedskreftene. Disse menneskene mener at de private vil drive velferd mer effektivt, påstår de. Men det de ikke sier er at i tillegg til å drive velferden vår, vil de ta ut et overskudd.

Grunnen til at multinasjonale selskaper som ISS og Adecco investerer i norsk offentlig helsevesen er at det aldri går konkurs. De har ikke et edelt motiv for å drive velferdsstaten, men en kynisk måte å tjene penger.

Problemet med disse kommersielle aktørene er at de utkonkurrerer ideelle aktører, og i noen tilfeller også kommunen. I Stavanger har vi Boganes Sykehjem. Beboerne og de pårørende der tror muligens at dette er eid av noen lokale, ideelle sjeler. Sannheten er en langt annen.

Når høyresiden i Stavanger konkurranseutsatte Boganes sykehjem, argumenterte Venstres Per Thorbjørnsen med at kommunen kunne vinne anbudet, noe de ikke gjorde. I utgangspunktet ville kommunen hatt ansvaret for sykehjemsdriften, som kommunen egentlig har. Derimot vant Norlandia Care fram, som er et kommersielt selskap som skal tjene penger.

Høyresiden vil kanskje anklage SV og meg for å ha allergi mot de private. Det stemmer rett og slett ikke. Men jeg har allergi mot aktører som gir lavere lønn, usikker pensjon og dårlig bemanning. Det er uakseptabelt – uansett hvem som gjør det!

Utregninger viser at man gjennomsnittlig får 28 000 kr mindre i lønn i en privat barnehage, satt opp mot kommunale barnehager. Grunnen til dette er at eierne skal ha ut et overskudd.

Familien Adolfsen, som er en av eierne av Nordic Healthcare Holding, som igjen eier Norlandia Care som driver Boganes sykehjem, har personlig formue på over 150 millioner kroner! Hvor tror du disse pengene er tatt fra? Stemmer, våre skattepenger.

Og dette gjør ingenting for Høyre og FrP som vanligvis er veldig redde for våre skattepenger. De vil stille strenge krav til mottagere av trygd og sosiale ordninger, men velferdsmillionærer får ingen krav fra høyresiden.

Dette er grunnen til at Stavanger SV vil arbeide for å sikre innbyggerne et best mulig tjenestetilbud gjennom offentlig finansiering og styring. Å uthule den offentlige velferden gjennom privatisering vil ramme alle som ikke har råd til å supplere velferdstilbudet med private ordninger.

Torsdag 5. mai inviterte brukerne på Madlatun aktivitetssenter politikere på besøk. På dagsorden sto frykt for kutt og nedleggelse.

Hvorfor er det så viktig for Stavanger SV å ta vare på og skåne aktivitietssentrene for kutt? Jo, fordi vi vet at de som sliter trenger gode tilbud i nærmiljøet.

I SVs alternative budsjett gikk vi mot nedlegging av Måkereiret aktivitetssenter, på Hundvåg. Dette la flertallspartiene ned, mot våre stemmer.

Flertallet vil spare penger. De har råd til alt de vil, men ikke til det mest verdifulle for brukerne. I 2003 la flertallet ned fire dagssentertilbud i bydelene, for å spare de fire som var igjen. I 2006/2007 la de ned 15 dagssenterplasser for eldre og i 2010 la de ned Måkereiret. I år vil de legge ned værestedet for psykisk utviklingshemmede – for å spare en million. Listen er deprimerende lang, og brukerne bekymrer seg naturlig nok.

Brukerne på Madlatun var nå i forkant, og har fått lovnad fra flertallspolitikerne på at de ikke skal kutte eller legge ned tilbudet. Sunt folkevett slår innimellom gjennom hos flertallet. I sommer skal jeg ha en ukes sommerjobb på Madlatun aktivitetssenter – noe jeg gleder meg til!

Nå setter vi i gang valgkampen, med mål om et større SV for å stå sterkere i kampen mot kommersialisering av velferden vår! Vi kan ikke stå og se på at flere deler av offentlig sektor privatiseres; vi må ta tjenestene tilbake!

Så til slutt sier jeg som Finn Gustavsen en gang sa:

«Målet er å vinne flertallet av det norske folk for en sosialistisk politikk, bygd på ideen om frihet, likhet og brorskap. Til arbeid, kamerater!»

Takk for oppmerksomheten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s