Bryne neste?

Boligprisene i Stavanger ruver på topp på landsnivå. Grunnene til det kan være mange. Men boliggribber utnytter at alle har et behov for et sted å bo. Dette er det beste eksempelet på hva som skjer når markedet får styre fritt.

Jeg regner ikke med at jeg er alene om å huske tilbake til da FrPs Trond Birkedal mente at de som ikke hadde råd til å bo i Stavanger kunne flytte til Bryne.

«Vi kan ikke begynne å subsidiere boliger for folk. Det vil være urettferdig for dem som sparer opp penger og klarer seg selv. Det er kanskje frekt å si det, men det er billigere boliger, for eksempel på Bryne,» uttalte Birkedal i september i fjor.

La oss se på historien her hjemme. På 1980-tallet vant Høyre frem, og det ledet til en liberalisering av boligmarkedet. Det vil i praksis si at hvem som helst kunne spekulere. Man kjøper en bolig, ikke for å bo er, men for å leie den ut. Og mellom utleier og kjøper er det motstridende interesser. Kjøper trenger et sted å bo, mens utleier bare vil tjene penger. Spekulantene presser prisene opp, noe som går ut over de som trenger bolig. Ofte er dette studenter, uten god inntekt.

Det er mye som er galt med dagens boligmarked. Man har gått bort fra tanken om makspris. Det betyr at man kan ta så mye man bare vil for en leilighet. I landets største byer har prisene på leie økt med 300 %.

I veldig mange byer praktiseres ikke eiendomsskatt. Det er dumt fordi det betyr at:

 1. Kommunen ikke utnytter sitt fulle inntektspotensiale, OG
 2. Man kan eie mange leiligheter, uten å skatte på leieinntektene. Noe som fører til at det er mange som leier ut, til uakseptable priser.

Det er nå private banker som avgjør hvem som får lån og hvem som ikke får. Gjennom Høyres reform ble Husbanken sterkt svekket. De som har dårligst råd får de dårligste vilkårene, med de private bankers ordning.

Boligpolitikk er fattigdomspolitikk. Mange betaler store deler av sitt levebrød til å bo. Man har mange primære behov: mat, klær og bolig. Dette vet utleiere å utnytte.

Det må bygges leiligheter som er for unge, som ikke kan spekuleres i. Mange SV-kommuner har ungdomsboliger, som er eid av kommunen og som leies ut til unge for en billig penge. Kommunen skal dekke behov, ikke skape nye.

Man må sette en makspris på leie, og bruke markedet mot seg selv. Ved å bygge billige leiligheter, så presses prisen på andre boliger ned. Kommunen må ha en boliggaranti: at alle har et sted å bo: uavhengig om man er fattig, ung eller student. Kommunen må presses til å bygge boliger.

UiS har problemer med at mange fra byen flytter til andre byer for å studere. Det spekuleres i om det handler om studiemulighetene er for dårlige, men jeg er av den overbevisning om at det handler om det brutale boligmarkedet vi har her i byen. Om vi ønsker et godt studentmiljø i byen, ja, så må leiligheter komme på plass – et sted hvor studente har råd til å være.

Private aktører kan vi ikke stole på – hva som er deres interesser er åpenbare. Og det handler ikke om at de vil være snille. De vil ha penger.

Og en siste fakta som er skremmende: borteboerstipendet har ikke økt på 20 år.

Jeg skjønner godt dem som føler de må pakke tingene og sette seg på toget til Bryne. Stavanger er dyrt. Bare se hva en leilighet koster, på bildet under.

1 750 000 for 32 kvadratmeter. I rest my case.

5 kommentarer om “Bryne neste?

 1. Du vet at maksprisen ikke fungerte? Mye penger under bordet, og denslags penger er enda mer diskriminerende siden de er vanskelige å låne…

 2. «Penger under bordet»… Forskjellen er at før så måtte rikfolka faktisk bryte loven for å få fortrinn av at de har ræva full av penger, mens nå er det blitt lov. Noe mer rettferdig er det ikke, det betyr bare at de ikke kan straffes for å eksludere vanlige folk fra boligmarkedet når de presser prisene opp på et nivå vanlige folk ikke når (selv om vi får lån som er større enn vi klarer å betjene).

 3. Hei Eirik.

  Ei lita kommentar kring eigendomsskatten – du må ikkje blande det saman med skatt på inntekt frå leige. Skatt på inntekt frå leige er på 28% uavhengig om kommunen har eigendomsskatt eller ikkje.

  mkh,

  Vegard

 4. Burde ikke dere egentlig være glad for at boligprisene blir økt? Dette «motiverer» jo folk til å flytte ut i distriktene.

  Dere er jo nærmest eksperter på det å øke avgifter på så å si alle områder for å «motivere» folk til å bli mer fornuftige.

  Bruk mindre bil… Istedenfor å faktisk gjøre det lønnsomt å ikke bruke bil ved feks. å gi støtteordninger til bedrifter for sykler o.l. så ruker dere makten deres til å tvinge prisene opp for å ødelegge for enkeltpersonens frihet til å velge sin egen framkomstmåte. Distriktene, industrien, kollektivet men ikke minst enkelt menneskene blir sterkt påvirket av økte avgifter. Mer utgifter til bedriftene gir færre arbeidsplasser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s