Vi har ikke råd til å vente

Eirik Faret Sakariassen,
SV-politiker og klimavenn

Samtidig som regjeringen legger frem sin klimamelding sår ennå enkelte tvil om menneskeskapte klimaendringer. Vi må ikke la tvilen komme klimaskeptikerne til gode!

«Et politisk parti skal ikke drive vitenskap,» sier FrPs Ketil Solvik-Olsen. Det stemmer, men man må forholde seg til det. FrPs strutsepolitikk kan bli farlig om ikke alt for mange år.

Usikkerhet er ikke lik ingen sikkerhet. Vi forstår ikke alt, men vi forstår heller ikke ingenting. Det er utvilsomt klimatiske endringer, som vi ikke vet nøyaktig konsekvensene av. Vi vet at det er en urettferdig krise, som i stor grad rammer verdens fattigste land, som har få ressurser til å verge seg mot konsekvensene.

«Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv,» skrev i sin tid Arnulf Øverland. Sitatet blir trukket frem i mange sammenhenger, særlig av oss som er opptatt av rettferdighet.

Diskusjonen om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ei er for de fleste av oss ganske absurd. De fleste av oss lytter til flertallet av de mange anerkjente forskerne som slår fast at det er menneskeskapte klimaendringer. Samtidig leter FrP frem enkeltforskere som mener dette er feil.

Jeg må nesten stille et spørsmål: tror FrP ikke på menneskeskapte klimaendringer, eller tror de ikke på klimaendringer i det hele tatt?

Med en global oppvarming på 2-3 grader må vi tilbake 3,2 millioner år for å finne et tilsvarende klima. Det betyr at ingen moderne mennesker noensinne har opplevd et slikt klima.

Mot slutten av dette århundret står vi overfor muligheten at alle somre blir like varme som den varmeste sommeren målt. Det kan høres forlokkende ut, men konsekvensene er enorme. Det fører til ekstrem tørke i sør, hardere klima nordover og at isen på polene smelter.

Vi må ta kutt, og vi må gjøre det nå. Regjeringen la 25. april i år frem sin klimamelding. Den sier at vi må ta 2/3 av kuttene innenlands. Så vil enkelte si at det forurenses mer i andre deler av verden – som er riktig. Men det gir ikke oss grønt lys til å foruranse alt vi vil. Norge er et lite land i verden, men de aller fleste land i verden er også små land. Men også små land må ta store kutt!

For å snakke et språk FrP kanskje forstår: Om det blinker en varsellampe på bilen din, tar du den til service før du står fast på motorveien. Og dersom du er på fest kan det være fristende å helle ned en masse øl og drinker, men plutselig er du veldig full, og da er festen over. Og enda verre blir det dagen etter… Vi må ta tak i problemene nå, før det er for seint!

Det er et paradoks at det er fullt ut akseptert å øke klimagassutslippene på tross av klimautfordringens alvor og urettferdighet. Vi har ingen tid å miste! Vi må ta kutt, og vi må gjøre det nå. Vi har ikke råd til å vente!

2 kommentarer om “Vi har ikke råd til å vente

 1. Denne kommentaren er helt irrelevant, all den tid FrP har slått fast at man skal legge til grunn «føre var» prinsippet. Bruk tiden på å diskutere politikk vi er uenige om fremfor å føre en stråmanndebatt.

 2. Det er viktig å forholde seg til realitetene, Eirik.
  Det betyr for det første å forholde seg til hva FRP egentlig mener, ikke bare ta enkeltuttalelser og forbinde hele grupper med det.
  Jeg tror du ville protestert kraftig om man brukte din teknikk i andre sammenhenger – f.eks å tillegge muslimer Krekars meninger fordi han er muslim…

  Ærlighet er viktig om man skal bli tatt seriøst.

  Videre hørte vi Jens si «Jeg tror mer på FNs 3500 eksperter enn FRP». Han har sluttet å si det. Flere og flere av disse verdensledende ekspertene går tilbake på hva de kom med. Og fler og fler innrømmer at de overdrev. Det er også en viktig del av historien.

  Og så tar du også bare med den delen av historien som passer deg. Du sier at menneskeheten ikke har opplevd makan til økning i temperatur.
  Du hopper over at menneskeheten har opplevd like stort eller større temperaturfall!
  Og – kanskje det bare er naturen som justerer seg ?

  Man må ta med mange faktorer, vet du.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s