1. mai tale i Eigersund

Her kan du se talen min >>

Gode kamerater!

Gratulerer med dagen! Dette er kampdagen hvor vi samles for en bedre fremtid!

Våre felles verdier, som medmennesker, som nordmenn og som fellesskap er at vi står sterkest om vi står sammen. Vi står sterkest sammen, i motsetning til at vi alle skal kjempe for seg og sine. Vi lever i et samfunn hvor vi vet at vi kommer lenger om vi alle drar i samme retning.

Dette er verdier alle nordmenn har i ryggraden – verdier vi vet har sitt opphav i venstresida og arbeiderbevegelsen!

Vi må finne saker som på samme måte som barnehagerevolusjonen skaper entusisasme om det rødgrønne prosjektet. Saker er store nok til å drømme om, men konkrete nok til å tro på!

En slik sak kan være en tannhelsereform. Så dyre tannlegetjenester er et hull i velferdsstaten, som fører til hull i tennene. SV vil ha tannlegetjenester som en del av Folketrygden! Dette vil gjøre livet bedre for mange mennesker. Smil til verden, og verden smiler til deg, sies det. Vi må sammen sørge for at Karius og Baktus stemmer på høyresiden…

En annen sak vi burde få fart på er lyntoget. Det er tre gode grunner til å bygge lyntog:

1. Å bygge tog er bra for arbeidsplasser
2. Å bygge tog er bra for miljøet
3. Å bygge tog er kult!

Om vi skal vinne en tredje gang må vi skape entusiasme og forandring. Vi må fortsatt holde stø kurs, lav arbeidsledighet og høy sysselsetting samtidig som vi skaper forandring i folks liv.

Vi må erkjenne at det er vanskelig å være en del av en regjering som sier at arbeid til alle er jobb nummer en, samtidig som Arbeiderpartiet går til høyresiden for å innføre vikarbyrådirektivet. Dette er et stort paradoks og svært skuffende!

Vi må ha en mer human asylpolitikk, som er streng men rettferdig. I dag er den bare streng.

Et annet paradoks under den rød-grønne regjeringen er at de rikere blir stadig rikere. Aldri før har vi hatt flere milliardærer. Og ikke bare blir de rike rikere, de blir i tillegg stadig mer misfornøyde!

Stein Erik Hagen, god for 13 milliarder, slår fast at «Nå er det verre enn noen gang her i landet.»

John Fredriksen, god for 60 milliarder kroner, sier at han blir syk av Norge.

Tidligere Høyre-statsråd Børge Brende uttalte en gang: «Formueskatten er som rottegift.» Da må jeg nesten spør Høyre: Hvem er rottene?

Samtidig som våre milliardærer klager mister hundretusenvis i Europa jobbene sine.

I Hellas har de en regjering uten folkevalgte, med en bankmann som statsminister. Land rundt om i Europa innsetter teknokrater til å styre, fremfor valgte politikere. Spørsmålet blir hvem de jobber for å redde: folket eller bankene?

I begynnnelsen av mars deltok jeg på generalforsamling i Roma med European Network of Democratic Young Left med unge sosialister fra hele Europa. På agendaen sto fascismens fremvekst i Europa og finanskrisen.

Mens jeg fra Norges side kunne fortelle om rekordlav arbeidsløshet, et av verdens mest likestilte arbeidsliv og et samfunn overflommet av melk og honning, møtte jeg alvorstyngede ungdommer. Kamerater fra Hellas som etter utdannelse visste at de ikke hadde en jobb å gå til.

Hat skaper ingen jobber, rasisme stanser ingen kriser. Folk gjør! Vi må finne et annet svar på krisen enn Ungarn gjorde. I Ungarn har partiet Fidesz, med høyreekstreme tendenser, en oppslutning på 53 prosent, og 67 prosent av setene i parlamentet.

Dette er ikke en krise som handler om grekeres høye pensjoner eller tyskeres høye lønnskrav, men en krise som skyldes struktur. Den skyldes et system: kapitalismen. Nå mister folk i hele Europa hus, hjem og jobb. Den samme kapitalismen som en gang løftet dem ut av fattigdom, kaster dem ut i en fattigdom dypere enn noensinne. Det er realiteten!

Vi trenger en grunnleggende annerledes struktur for samfunnet. Vi trenger et økonomisk system som setter folk foran penger, arbeidsplasser foran privatisering, fellesskap foran skatteletter. Det systemet kalles sosialisme!

1. mai er en dag for feiring, men og for videre kamp! Over hele Norge og i mange andre land samler tusenvis seg om mer solidaritet, mer fellesskap, mer likestilling og mer rettferdighet! Vi som er her i dag er en del av en lang tradisjon og en stor bevegelse. Det blir jeg ydmyk, men også veldig stolt av!

Ha en fortreffelig 1. mai videre – og takk for oppmerksomheten!

5 kommentarer om “1. mai tale i Eigersund

 1. Rottene må jo da være de som betaler den skatten.
  Flott å se at du betegner skattebetalere som rotter.
  Det sier nok om deg.

   • Neida – de kaller en skatt for en gift.
    Det er du som kommer med personene.

    Det å kalle folk for rotter, hunder osv er kjent blant ekstreme – selv om du ikke ser på deg selv som det.

    Du vet – det kan være at det er andre som har funnet ut av ting som du selv ikke har gjort enda. Sjansen er selvfølgelig liten, men det kan tenkes.

    La meg gi deg et eksempel. Bestefar bygget en bygård da han var i live. Mor arvet deler av den. Den har jo behov for vedlikehold og da den skulle selges hadde den bokført verdi i 0. Altså – hun betalte ikke skatt på den.
    Så solgte man den og man satt igjen med penger. Det er det formue på. 1.1%.
    Og så har vi inflasjonen og den er ca 2.5%
    Altså forringes verdien med 3.6% i året. I dag skal man være heldig om man får bankrente på over det. I sær om man tar med utbytteskatten.
    La oss si det er 5.000.000 det er snakk om.
    Da vil et innskudd på 4% gi 250.000 i renter. Høres bra ut, ikke sant ?
    Men! Man må betale 55.000 i formuesskatt.
    Og så tar inflasjonen 125.000.
    Og så skal man ta ut penger for å betale formuesskatten – litt over 70.000 kr må man ta ut for å betale formuesskatt etter at utbytteskatten er betalt.

    Altså – det koster 200.000 kr å ha penger på konto som gir 250.000 kr.
    Å sitte igjen med 50.000 i året av å ha 5.000.000 på bok er 1%.
    Man får ikke gjort så mye med den prosenten. Man får ikke noe særlig lån til bolig eller annet – men får ingen ting.

    Og det å bemerke dette er altså å være rotte.
    Takk for det.

   • Du må lese sitatet. «Formueskatten er som rottegift». Altså rottegift tar liv av rotter, som man insinuerer at formueskatten tar liv av millionærene. Altså insinuerer Brende at rikinger er rotter. Jeg har ikke sagt det.

 2. Det er gift for næring når man ikke kan skape noe av det man har.
  Man stanser vekst og utvikling = gift.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s