Sakki på søndag: kommuneplan, årsmøter og #MeToo

Gode leser!

Forrige uke var det lite som skjedde i Stavanger-politikken, og derfor uteble Sakki på søndag. Men etter jul begynner det sakte men sikkert å ta seg opp igjen! Her kan du lese om uka som gikk.

Kommuneplan

I kommunalutvalget tirsdag behandlet vi planprogrammet for kommuneplanen. Det kan høres kjedelig ut, men kommuneplanen er trolig det viktigste dokumentet som behandles i bystyret. Den skal legge de byutviklingsmessige og samfunnsmessige planene for hvordan vi skal utvikle byen.

Veldig mange av vedtakene fikk brei tilslutning, men SVs forslag om å utvikle Nytorget fikk bare vår egen stemme.

Av spennende forslag som nå skal på høring vil jeg nevne:

  • Vi skal utrede området med siloene i Stavanger Øst som bolig
  • Det skal bli en mulighetsstudie for hva som skal skje med sykehustomten på Våland, nå som sykehuset skal flyttes til Ullandhaug
  • Vi skal vurdere tilrettelegging for cityboat. Mulig intercity-løype kan være Fiskepiren/Margarinlinjen – Vågen – Konserthuset/Bjergsted – Buøykaien – Natvigs Minde og tilbake til Fiskepiren
  • Nytt sykkelveinett over Storhaug (Stavanger Øst/Bybrua/Opheimsgata til sykkelstamveien med bro over Lagård Gravlund
  • Gjenåpning av Forus stasjon
  • Vi skal samarbeide med fylkeskommunen og Jernbanedirektoratet om skinnegående kollektivtrafikk i Stavanger og til Ullandhaug
  • Og mye, mye mer

Årsmøter

Denne uken har jeg deltatt på to SV-årsmøter, som taler hos Strand SV og som medlem i Stavanger SV.

Hos Strand SV var jeg invitert til å snakke om muligheter og utfordringer for venstresida og SV. Sosialdemokratiske partier over hele Europa er i dyp krise, høyrepopulismen vinner terreng og venstrepartier til venstre for sosialdemokratiet får økt oppslutning. Også i Norge ser vi problemer i Arbeiderpartiet, som er langt større enn #MeToo, men dype og politiske. I et sånn bilde et det viktig å diskutere hvordan SV som parti skal møte det endrede politiske bildet. Det var en hyggelig kveld sammen med partikamerater og en god disksusjon om situasjonen i Europa og Norge.

I går hadde Stavanger SV årsmøte. Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson holdt et veldig energisk og engasjerende innlegg om helsepolitikk, og det ble en god politisk debatt etterpå. Vi fikk valgt nytt styre, med Turid Tafjord som gjenvalgt leder. Vi vedtok i tillegg tre uttalelser, en om at UiS bør bryte samarbeidet med det israelske univseritetet Technion, en til støtte for kurderne og om at Norge må gi klar beskjed til Tyrkia om at deres angrep på sivile er uakseptabelt og den siste om at Stavanger SV er kritiske til finansieringen av det nye sykehuset. Det var et veldig godt møte og vi hadde en hyggelig årsmøtefest om kvelden.

#MeToo

#MeToo-kampanjen er noe av det viktigste som har skjedd i min levetid, og forhåpentligvis vil det for all fremtid endre mye. Onsdag var gruppelederne fra de fleste partiene i bystyret samlet i formannskapssalen, på initiativ fra ordfører Christine Sagen Helgø, for å diskutere #MeToo i Stavanger og lokalpolitikken.

Jeg tok initiativ til at Stavanger-politikken bør slutte med gratis alkohol på arrangementer for folkevalgte, som julebord, kurs etc. Det virket dessverre ikke som det var særlig stor støtte til dette forslaget, til tross for at flere gruppeledere støttet forslaget mitt. Jeg vil fortsette å ta dette opp, både fordi gratis alkohol gir høyere beruselse og øker faren for at noe uønsket kan skje, og sekundært fordi det er dyrt og vi skal forvalte skattebetalernes penger på en god måte. Om folk vil kjøpe alkohol for sine egne penger på julebord o.l. så gjerne for meg, men kommunen bør begrense det vi bruker på alkohol.

Det er viktig at alle partier har gode rutiner for hvordan man skal håndtere varslinger når de kommer, men viktigst av alt så må vi alle arbeide for å sikre at det ikke skjer i utgangspunktet. På fylket ligger vi nok litt foran Stavanger. SV er med i budsjettflertallet på fylket, og har blant annet greid å få i gang et arbeid mot seksuell trakassering. I budsjettet la SV og resten av flertallspartiene frem følgende:

Rogaland fylkeskommune skal bidra til at våre elever, lærlinger og ansatte ikke skal oppleve seksuell trakassering. Rogaland fylkeskommune skal starte et holdningsskapende arbeid i egen organisasjon.

I tillegg innførte vi for noen år siden av-og-til-fylke, som betyr at det er et mer bevisst forhold til alkohol og at fylkeskommunen ikke alltid betaler for alkohol på julebord og andre arrangementer. Stavanger kan lære mye av det vi får til på fylket!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s