Sakki på søndag: bystyremøte, program, nominasjon og Island

Góð sunnudagur frá Íslandi!

En veldig god uke avsluttes i Island. Det har vært bystyremøte, Stavanger SV har vedtatt arbeidsprogram og kommunestyrelista og jeg har holdt tale under Selvstendighetsdagen i Island. Les mer om uken her!

Bystyremøte

Fra klokka fem og til langt på kveld var Stavanger bystyre samlet. En lang rekke store og viktige saker sto på sakskartet, og jeg skal trekke frem det viktigste SV kjempet for.

Vi kom oss ikke gjennom hele sakslista, og det var i stor grad på grunn av debatten om klima- og miljøplanen. Debatten var skarp og uenigheten stor. SV fikk flertall for mange av forslagene vi arbeidet frem med de rødgrønne, men noen viktige forslag falt også:

 • Målet ble 80 % kutt i klimagassutslipp innen 2030 (sammenlignet med 2015), og fossilfri kommune innen 2040.
 • Stavanger skal slutte med unødvendig engangsplast innen 2020 i våre virksomheter, foretak og bygg. Det vil si plastbestikk, bokser, glass etc. Det vil selvsagt ikke innbefatte nødvendig engangsplast, som sprøyter og engangshansker. Dette fikk jeg også anledning til å snakke om på konferansen Plastikk fantastisk, og det ble stor applaus for vedtaket. Vi vil i tillegg arbeide for å bli en plastposefri kommune.
 • Stavanger kommune skal øke tilbudet av klimavennlig mat i kommunens egen virksomhet.
 • Vi foreslo også at alle cruiseskip som ankommer Stavanger fra 2026 skal være nullutslipps-skip. Det ble nedstemt, blant annet av Venstre.
 • I tillegg ville vi etablere en egen klima- og miljøplanavdeling som skal følge opp planen. Det ble det heller ikke flertall for, og det er ett av de grepene vi kunne tatt for å faktisk følge opp og nå målene.

Nå blir det opp til oss folkevalgte og administrasjonen å følge opp. Viktigst av alt for å nå disse ambisiøse målene: å få et nytt politisk flertall!

Arbeidsprogram

Torsdag var medlemmer i SV som er bosatt på Finnøy, Rennesøy og Stavanger invitert på møte for å vedta det aller første arbeidsprogrammet for nye Stavanger SV.

Vi behandlet 40 forslag fra medlemmene, samt en dissens. Det var en god debatt på møtet og avstemmingen om hva partiet skal mene om Øyfast-prosjektet delte møtet i to, og det skilte én stemme mellom forslagene. Jeg er glad for at det forslaget jeg støttet fikk flertall. Jevnt over fikk arbeidsprogramkomiteen flertall for alle våre innstillinger. Vi går til valg på et program jeg er veldig fornøyd med og stolt av, med slagordet Et Stavanger for alle!

Nå skal programmet gjennomgås og endringene legges til og strykningene strykes. Så blir det språklig korrektur og deretter oversettes programmet til nynorsk.

Nominasjon

For tredje gang har Stavanger SVs medlemmer sagt at de ønsker jeg skal være bystyremedlem, og for andre gang har de plassert meg på topp som ordførerkandidat. Jeg blir den første ordførerkandidaten for nye Stavanger SV, til kommunestyrevalget for det sammenslåtte Finnøy, Rennesøy og Stavanger.

Nominasjonskomiteens forslag til kumulerte kandidater gikk gjennom, og dermed blir SVs toppkandidater følgende:

 1. Eirik Faret Sakariassen, Storhaug
 2. Ingrid Kristine Aspli, Våland
 3. Lars Utne Vaage, Madla
 4. Olaug Høgetveit, Finnøy
 5. Paal Kloster, Hillevåg
 6. Ingrid Vikse, Eiganes

Dette er jeg trygg på at blir et solid lag som vil jobbe godt sammen og sikre fremgang for SV i Stavanger!

Jeg vil takke for tilliten og si at jeg skal gjøre alt jeg kan for å leve opp til den! Nå gleder jeg meg til valgkamp!

Island

På vegne av SV var jeg i helgen i Island for å tale til det islandske Nei til EU – Heimssyn (det betyr å se ut mot verden) – under det islandske hundreårsmarkering som selvstendig land. 1. desember 1918 trådte unionsloven i kraft, da Danmark anerkjente Island som en selvstendig stat.

Jeg fikk møtt SVs islandske søsterparti Vinstrihreyfingin – grænt framboð, og fikk en omvisning i Islands parlament Alltinget. Deretter satt vi oss ned for en prat om ACER og beslutningen den islandske regjeringen og Alltinget skal fatte i 2019. Om de sier nei til å tilslutte seg EUs tredje energipakke vil heller ikke Norge tilslutte seg.

Så dro jeg sammen med Heimssyn til en kafé i Reykjavik, og snakket til forsamlingen. Talen la jeg ut i går, og den kan leses her >>>

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s