Sakki på søndag: bystyret og programforslag

God søndag!

Her kan du lese hvordan det gikk med SVs forslag om å gi mer til fattige barnefamilier og hvilke saker vi foreslår at skal være de viktigste for SV i neste periode!

Bystyret

Mandag kveld var det bystyremøte i Stavanger. Det tror jeg mange fikk med seg. For første gang har møtet blitt avbrutt av at bompengeaktivister inntok bystyresalen og talerstolen, og nektet å etterkomme ordførerens krav om å gå ned.

I de over sju årene jeg har vært bystyremedlem har jeg aldri opplevd noe lignende. Ganske plutselig kom rundt femti demonstranter gående inn i bystyresalen. Det er ikke lov, for publikum har et galleri de skal benytte når de vil følge bystyremøtene. Flere hadde med megafoner, og da aksjonslederen som sto på talerstolen ble nektet å ta ordet, satte de i gang å rope og bruke megafonenes sirener. Da ble det pause i møtet og de fleste representantene trakk ut i et tilliggende rom.

Jeg kan forstå frustrasjonen. Men det som skjedde i bystyremøtet mandag gikk over grensen. For meg lignet det et kupp. De overtok bystyresalen og fortrengte de folkevalgte. Politiet måtte tilkalles. Det var flere barn tilstede, som holdt foran ørene sine og så skremt ut. Det var mange sinte voksne som ropte og brukte megafoner. Det er rett og slett uakseptabelt og jeg er glad for at politiet har igangsatt etterforskning av dette. Å forhindre folkevalgte i å gjøre jobben vår er et angrep på demokratiet.

Bystyrerepresentant Ingrid Kristine Aspli skrev i etterkant av dette et veldig klokt innlegg kalt Fare på ferde i bystyresalen, som jeg vil anbefale alle å lese.

Sjefredaktør i Rogalands Avis, Bjørn G. Sæbø, skrev i en kommentar, med tittelen Aksjoner av sporet, at:

På mandagens sakskart var det også andre saker som var verdige en demonstrasjon, for eksempel SVs interpellasjon om barnetrygdsom beregning for sosialhjelp.

Det har han helt rett i.

Barnetrygd utenfor sosialhjelp

Jeg har jo skrevet om dette før, men det er en veldig viktig sak. Kort oppsummert: de 390 som er sosialhjelpsmottakere med barn i Stavanger får kuttet sin sosialhjelp tilsvarende barnetrygden. Den blir altså omvendt behovsprøvd, og for en familie med to barn tilsvarer kuttet om lag 2000 kroner hver måned. Har man flere barn blir beløpet høyere. Dette sparer Stavanger kommune ti millioner kroner på årlig. I SVs øyne er dette et smålig kutt for de som har minst fra før.

SV fikk støtte fra Ap, MDG, Rødt og FNB. Det tilsvarer 30 representanter. Da manglet vi fire. Jeg appellerte særlig til KrF, som jo har fire representanter. De valgte å stå sammen med Høyre, Frp, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet, og sikret dermed flertall mot å gjøre denne helt nødvendige endringen. Det syns jeg er en stor skam. Jeg håper vi kan få endret dette. SV kommer ikke til å gi opp!

Både Aftenbladet og Rogalands Avis omtalte at dette ble nedstemt, og lederartikkelen i Stavanger Aftenblad – med tittelen Barnas beste – ga støtte til SVs forslag.

Programforslag

Denne uken la Stavanger SVs arbeidsprogramkomité forslag til program for 2019-2023. Den komiteen har jeg ledet, og det er utrolig kjekt og tidkrevende arbeid å lage et programutkast.

Vi foreslår at Stavanger SVs hovedsaker skal være:

  • Kampen mot ulikhet og fattigdom
  • Profittfri velferd for å styrke fellesskapet
  • Kutt i klimagassutslipp for en grønnere kommune

Her finner du programforslaget: Et Stavanger for alle!. Alle er velkomne til å sende innspill og forslag til meg på eirik.sakariassen@sv.no!

Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis oppsummerte en del av sakene vi har i programforslaget.

29. november 17.00 på SV-huset (Nytorget 6) skal alle endringsforslag og helheten behandles av alle SV-medlemmer som bor i Stavanger, Finnøy eller Rennesøy. På samme møte skal nominasjonskomiteens forslag til valgliste behandles. Dette blir et viktig møte og jeg håper mange medlemmer vil delta!

Forrige søndag var stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i Rogaland, og vi gikk sammen ut med et forslag SV vil fremme nasjonalt. Der foreslår partiet en økonomisk støtteordning for borettslag og sameier som vil tilrettelegge for elbil-lading.

Du kan lese saken fra Aftenbladet her >>

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s