1. mai-tale SV-frokost

Gode venner, kjære partikamerater,

Gratulerer så mye med dagen!

1. mai er en festdag. En feiring av det fineste med Norge.

Det fineste med Norge er ikke fjorder og fjell. Det er sterke felleskap og små forskjeller.

Men 1. mai er også en kampdag. For nå er det fineste med Norge truet.

 

Forskjellene øker. Utrygghetene i arbeidslivet øker. De 10 prosent med høyest lønn har fått massiv lønnsvekst mens resten av oss har blitt hengende etter. Det blir flere barn som vokser opp i fattige familier i vår egen by.

I høst stiller SV til valg med tre hovedsaker for Stavanger:

• Kampen mot ulikhet og fattigdom

• Profittfri velferd for å styrke fellesskapet

• Kutt i klimagassutslipp for en grønnere kommune

SV vil at alle unger skal få en god barndom. Det skal ikke være foreldrenes lommebok som avgjør om det blir sånn. Rike og friske folk klarer seg sjøl. Det har de alltid gjort. Det kommer de alltid til å gjøre. Vi er et parti som skal være her for de som har lite. Lite makt og lite penger. Det er de vi skal kjempe for.

Jeg vet jeg ikke er alene om å kjenne det i hjertet når jeg får høre historier om unger som gjemmer bursdagsinvitasjoner, fordi de vet at en femti- eller hundrelapp som gave er noe familien ikke har råd til.

Når vi hører historier om unger som går sultne på skolen. Som ikke får nok mat hjemme. Eller om barn som har flere hull i tennene enn andre unger.

Og hvordan vet jeg at de har flere hull i tennene? Jo, fordi jeg har fått noen tall fra Madla tannklinikk. De viser at halvparten av alle 12-åringer i Kvernevik har hull i tennene, mens under 1/3 på Madlavoll har det samme. Vi kan se forskjellene glise mot oss i Stavanger. Sånn skal vi ikke ha det.

I Stavanger kommune bevilger man gjerne millioner til Stavanger Forum, men sparer samtidig 10 millioner kroner på å ta barnetrygden fra familier på sosialhjelp. For en familie med to barn, så fratas man 24 000 kroner hvert år. SV har hele vinteren og våren kjempet for at disse familiene skal få beholde den universelle barnetrygden. Det kommer vi til å fortsette kampen for – og om vi vinner valget, så skal det på plass!

152 millioner kroner forsvinner fra barnehager i Rogaland, til utbytte og konsernbidrag til kommersielle barnehagekjeder. Penger som du og jeg har betalt i skatt, og som foreldre har betalt for en barnehageplass.

SV mener at foreldrenes og fellesskapets penger skal komme ungene i barnehagen til gode, ikke tas ut som privat profitt for kommersielle eiere. SV vil at hver eneste krone som bevilges til velferd skal gå til velferd, ikke til profitt. Offentlige midler må i sin helhet gå til brukerne, ikke til privat profitt for bedriftseiere eller investeringsfond i skatteparadiser. Om vi vinner valget, så skal velferdsprofitørene ut av Stavanger!

SV og de rødgrønne fikk presset gjennom ambisiøse mål i klima og miljøplanen for Stavanger. Vi skal kutte 80 % av klimagassutslippene frem mot 2030 (sammenlignet med 2015). Hvis vi skal nå de målene er jeg helt overbevist om at Høyre og Frp må miste makten, og de rødgrønne få den.

Vi skal sette knallharde krav til landstrøm og nullutslipp fra cruiseskipene, og de skal flyttes ut av indre Vågen. SV vil ikke bygge et nytt parkeringsanlegg i sentrum når Jorenholmen rives, men styrke mulighetene for å gå, sykle og reise kollektivt. En grønn by trenger et rødt skifte!

Hvis vi vinner valget, så skal vi sette innbyggerne foran utbyggerne. Da er det ikke Kjell Inge Røkkes interesser som skal bestemme hvor høyt vi skal bygge i Paradis, men hva som er bra for naboer og Stavanger. SV sier klart og tydelig nei til monsterblokker i Paradis. Det sa vi også før valget i 2015, og det har vi holdt.

SV lover å stå på for at brannstasjonen ikke skal plasseres i et allerede tettbygd Lervig-område, men finne en annen plassering. Vi har lovet å ta omkamp på den saken etter valget, og det kommer vi til å gjøre. Lervig, og alle vi som bor der, trenger park og grøntområder, ikke asfalt og blålys.

I høst så har vi en unik mulighet. Etter 24 år med Høyre-styre, så er det tid for forandring. Jeg merker at mange tenker det. Når jeg går gjennom sentrum, besøker skoler som trenger mer penger eller møter eldre som kjemper for flere sykehjemsplasser.

Hvis vi skal få det til, så trengs alle gode krefter. Alle SV-medlemmer kan bidra med noe, enten det er en time på stand eller en time med å pakke materiell eller blåse opp ballonger. Alt hjelper. Alt trengs!

Gode venner,

I dag skal vi feire. I dag skal vi kjempe. Og i høst skal vi vinne valget, og feie Frp og Høyre ut av flertallet.

Det er tid for forandring.

Det er tid for et skifte.

Det er tid for et Stavanger for alle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s