1. mai-appell Byparken

Hallo, Stavanger!

Gratulerer så mye med dagen! Det er fantastisk å se så mange som er klare for et skifte i Stavanger!

I Kongsgata som ligger langs Byparken går flere busser. Prøv en dag å sette deg på buss nummer fire der den starter ved Rosenli i Storhaug bydel og bli med den hele veien gjennom byen til den ender opp på Madla. Det tar deg 34 minutter. På den tiden vil du ha foretatt deg en klassereise gjennom en av Norges mest klassedelte byer, Stavanger.

Du har reist fra et område hvor hvert fjerde barn vokser opp i en lavinntektsfamilie til et område der bare tre prosent av barna opplever at foreldrenes økonomi ikke strekker til. Samtidig har arbeidsløsheten på den lille bussturen din har sunket kraftig. Du har også reist fra 325 000 kr i årlig medianinntekt til et område hvor 490 000 kroner er det innbyggerne midt på treet tjener hvert år. Underveis på turen kan du heller ikke unngå å få med deg at hvordan folk bor endrer seg. Ikke langt fra der bussturen startet bor 80 prosent i blokk. Når du kommer fram er det nesten ingen blokker å se.

Rike og friske folk greier seg selv. Det har de alltid gjort. Det kommer de alltid til å gjøre. Og de rikeste i Stavanger har hatt flertallet med seg i 24 år. Nå må det være noen andre sin tur. Det er 3000 unger i denne kommunen som vokser opp i fattige familier.

I vår by er det 400 familier hvor foreldrene går på sosialhjelp. De fratas barnetrygda. Hvis du har to unger, så mister du over 2000 kroner hver måned. Det er ganske mye penger for en liten familie. En del på høyresiden vil behovsprøve barnetrygda, men i Stavanger er barnetrygda omvendt behovsprøvd: de som har MEST bruk for den, mister den. Det er skammelig politikk!

SV har i hele vinter kjempet for at disse familiene skal få pengene tilbake. Det har gitt oss en halv seier, nemlig at høyresiden gir HALVE barnetrygda tilbake. Det er ikke godt nok. Eller som KrFs nye leder kanskje ville sagt det: klarer du å gi halve barnetrygda tilbake, så klarer du å gi HELE barnetrygda tilbake!

Barnehager skal drive med pedagogikk, ikke butikk.

Sykehjem skal gi god omsorg, ikke god omsetning.

Barnevernet er barna sin tjeneste, ikke profitørers fortjeneste.

Hver eneste skattekrone som er betalt inn til velferd skal gå til velferd, ikke en eneste krone til internasjonale oppkjøpsfond og formuer for de få.

La oss stoppe all privatisering i kommunen vår og innføre et nasjonalt forbud mot profitt på grunnleggende velferd!

Da jeg forberedte meg til denne talen, så ville jeg komme med en hilsen til streikegjengen i Traftec. Men mandag fikk de endelig gjennom sitt krav om tariffavtale. De har vist oss hvilken kraft som finnes i arbeiderbevegelsen. Gratulerer til dere – dere er en inspirasjon for oss alle!

Vi kan velge felleskap, heller enn forskjeller. Solidaritet, heller enn grådighet. Politikk for arbeidsfolk, heller enn profitører. For mennesker, ikke markeder. For de mange, ikke for de få.

Det er tid for forandring.

Det er tid for et skifte.

Det er tid for et Stavanger for alle!

Takk for meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s