Tale 1. mai – SVs frokost

Kjære SV-venner,

Gratulerer så mye med dagen!

På 1. mai-frokosten på Metropolis i fjor så satt jeg med min høygravide samboer Ingeborg, og åtte dager senere ble vår lille datter født.

Fra slutten av mars har jeg vært i pappapermisjon, sammen med Synnøve, som øyeblikk fyller ett år. Politikken har alltid vært viktig for meg, men den ble viktigere etter hun kom til verden. Det er mitt barn og deres barn og barnebarn som skal arve jorden og fremtiden.

Det blir tydeligere og tydeligere for oss alle sammen at kloden vår og klimaet vårt er i store problemer. Insekter dør, det blir mer ekstremvær, det truer matforsyning og tryggheten vår. Vi kan fortsatt snu, men det krever at vi handler nå.

Stavanger skal få utslippene ned, og en av de beste måtene vi kan gjøre dette på er å få til en storstilt utbygging av solceller, både på offentlige bygg og på private boliger. Vi må gjøre mange grep parallelt, men dette er et av de konkrete tiltakene kommunen kan iverksette og støtte innbyggere til å få til.

SV er både et grønt og et rødt parti. Vi kan ikke si at utslippene skal ned før vi skal gjøre noe med ulikheten. Dette er kriser vi må løse samtidig. Det eneste vi kan akseptere er et rettferdig grønt skifte. De rikeste kan ikke kjøpe seg ut av problemene, og overlate dem de til de som ikke har råd.

Klimakamp handler som sagt ikke bare om oss som lever nå. Vi skal overlate jorden i god stand til kommende generasjoner. Men det påhviler oss også ansvaret for å overlate velferdsstaten i god stand til kommende generasjoner.

De siste tjue årene har det vært igangsatt tre store velferdsreformer i Norge:

  • Barnehagereformen, som har sikret barnehageplasser til mange barn som før ikke fikk plass.
  • SFO-reformen, som trappes opp, som sikrer at alle barn får være med gjennom gratis SFO.
  • Og tannhelsereformen, som er i oppstarten, som skal sikre at tennene blir en del av kroppen.

Felles for disse tre reformene er at SV er drivkraften for alle tre. Takket være de reformene, så får Synnøve barnehageplass i høst, hun får gå på SFO med vennene sine når hun begynner på skolen og hun vil få gratis tannhelse gjennom livet. Men bare hvis venstresiden og SV fortsatt er ledende politiske krefter i Norge. Barnehage vil neppe noen røre, men både SFO- og tannhelsereformene er reformer høyresiden er mot og vil fjerne. SV er blitt det ledende reformpartiet i Norge.

Vi skal være glad vi bor i en velferdsstat som stadig gir oss bedre offentlige tjenester. Men det holder ikke å være glad for det. Man må kjempe for det.

Venstresiden vinner når vi går til valg med konkrete velferdsreformer. For Stavanger SV er vår lokale velferdsreform klar: vi skal sikre skolemat til alle unger i Stavanger.

Vi har allerede sørget for at det fra høsten av blir skolemat til over 6000 elever på 22 skoler i byen vår. En helsesykepleier fortalte meg at for noen elever er skolematen det eneste sikre måltidet de får. Det er hjerteskjærende – og forteller alt om hvorfor skolemat er viktig. I en tid der prisene på alt øker, så er gratis skolemat omfordeling til barnefamilier. Ingen skal måtte velge vekk mat, og hvertfall ikke unger.

Høyresiden kommer til å fjerne skolematen. Tusenvis av unger vil med Høyre-ordfører ikke få et skolemåltid. Samtidig som prisene øker og de med minst rammes hardest, så skal Høyre ta maten fra elevene. SV vil heller sørge for at flere får skolemat. Det er omfordeling til barnefamilier og sikrer likhet for elever.

Valget i høst er et klart og tydelig retningsvalg. Det blir enten et rødgrønt flertall med et sterkt SV, som vil stå på for å styrke fellesskapet og som jobber for universelle velferdsordninger. Eller det blir et mørkeblått flertall, med et sterkt Frp, som skal fjerne eiendomsskatten for nesten 300 millioner kroner og igangsette en massiv privatisering. De har varslet at de vil spare 100 millioner kroner på privatisering. Vi må vinne det valget!

Jeg håper alle her inne vil stå på i månedene frem mot valget i september. Det er forbudt å la seg rive med av meningsmålinger: at SV i øyeblikket går frem, samtidig som det på målingene er borgerlig flertall i Stavanger, skal vi ikke tro må bli resultatet. At SV gjør et godt valg krever at vi alle står på – og skal vi gjøre målingene til skamme, og sikre fortsatt rødgrønt styre, så må vi kjempe beinhardt. Det er mektige krefter som vil kjempe for at vi taper makten, så de får tilbake et flertall som lar utbyggere ture frem, som slipper velferdsprofitører til og som fyller Vågen med cruiseskip.

Gode venner, vi skal stå på. I dag fylles gatene med røde flagg og faner. I september må vi male byen rødere og grønnere. Jeg er klar – det håper jeg dere også er!

Ha en fantastisk fin 1. mai!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s