24 år er nok – ja til rødgrønt flertall i Stavanger!

I morgen er det 1. mai og arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag. Da samles folk i bydelene og i sentrum for å kjempe for en mer rettferdig by. LO i Stavanger og omegns første parole slår fast at de kjemper for et poltisk skifte i høst.

Parolen vil si «24 år er nok! Ja til rødgrønt flertall i Stavanger». Etter nesten et kvart århundre med Høyre-styre, så trengs nye krefter. Noen som setter fellesskap foran grådighet, innbyggere foran utbyggere og kutt i klimagassutslipp foran dårligere byluft og mer forurensing. Vi er klare til å ta ansvar for Stavanger.

SV er veldig glad for vårt gode samarbeid med fagbevegelsen og vi mener sterke fagforeninger er avgjørende for er seriøst arbeidsliv. Selv er jeg medlem og har tidligere vært tillitsvalgt i Fagforbundet. Å være LO-medlem gir trygghet, fellesskap og solidaritet. Hvis du ikke allerede er medlem, bør du virkelig bli det i dag.

I morgen er det mange gode paroler man kan gå bak, i tillegg til den jeg allerede har omtalt. Her kommer min mening om dem:

Stå opp for et organisert og seriøst arbeidsliv

Det skal være godt å gå på jobb. Folk skal ha trygghet. De skal ikke være bekymret for pensjonen sin, om jobben kan bli privatisert, eller at de må springe fra oppgave til oppgave uten å føle at de får gjort en god nok jobb. Arbeidslivet kan ikke være frakoblet selve livet. Folk skal kunne stå lenge i arbeid, med glede og god helse.

Slipp ungdom inn på boligmarkedet – Sosial boligpolitikk nå!

Alle trenger et hjem. I løpet av de siste årene har boligprisene steget kraftig og muligheten til å skaffe seg et trygt hjem er umulig for mange. De siste prognosene viser at boligprisene i hele landet vil øke med 23 prosent innen 2020. Samtidig er det stadig flere som kjøper flere boliger uten at de skal bo i dem selv. Noen kjøper for å hjelpe barn og barnebarn med bolig, andre for å spekulere i prisvekst. SV mener at en bolig først og fremst skal være et hjem, og ikke et spekulasjonsobjekt.  Vår målsetting er at så mange som mulig skal ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig om de ønsker det, og ellers bo i en trygg bolig.

Forby bemanningsbransjen

Løsarbeidersamfunnet er på vei tilbake. På byggeplassene, i industrien, i havnene, på veiene, og ja, helt inn i helse- og omsorgssektoren. Regjeringen lar det skje. Tålmodigheten vår er slutt. Hva skal vi med en bransje som har løsarbeid som forretningsidé? I kampen mot løsarbeidersamfunnet er SV på lag med arbeidsfolk, ikke kyniske bemanningsbyårer. La oss forby innleie og hive bemanningsbyråene ut av norsk arbeidsliv.  

Stopp velferdsprofitørene

I 2017 ble 152 millioner kroner tatt ut av kommersielle barnehager i Rogaland, gjennom utbytte og konsernbidrag, viser tall fra SSB. SV mener at foreldrenes og fellesskapets penger skal komme barna i barnehagen til gode, ikke tas ut som privat profitt for kommersielle eiere. SV vil at hver eneste krone som bevilges til velferd skal gå til velferd, ikke til profitt. Offentlige midler må i sin helhet gå til brukerne, ikke til privat profitt for bedriftseiere eller investeringsfond i skatteparadiser.

Vi krever likelønn – ikke lønn etter kjønn

I snitt tjener kvinner 87 kroner av hver hundrelapp en mann tjener. SV vil jobbe for likelønn. SV vil fremme støtte til avtaler mellom partene i arbeidslivet som fremmer likestilling og initiativer som fremmer likelønn. For å nå målet om likelønn må rammene for lønnsoppgjørene i offentlig sektor utvides, blant annet med en statlig likelønnspott. Dette har vi også foreslått penger til i de rødgrønnes alternative Stavanger-budsjett.

100 år med 8 timer er nok – vi vil ha 6-timers dag nå!

Digitalisering og robotisering vil føre til at mange arbeidsoppgaver vi før trengte mye arbeidskraft for å løse, trenger mindre. Da kan vi ta ut gevinsten av dette gjennom mer fritid og frihet. Det er tid for å gå i gang med en reform for arbeidstidsreduksjon, for å dele på arbeidet. Høyresiden snakker ofte om at de er for frihet. Da må jeg spørre: når er du mest fri? Når du har fri eller når du ikke har fri?

Nei til oppsplitting og salg av norsk jernbane

Jernbanen skal frakte folk rundt i Norge, ikke utbytte ut av Norge. Mens regjeringen privatiserer jernbanen og utsetter viktige jernbaneprosjekter vil SV samle jernbanen igjen, og gjøre jernbanen til det beste valget både for feriereisende, pendlere og ikke minst gods og varetransport. Det er viktig for miljø og skaper en enklere hverdag for folk flest.

Fritt Palestina – Riv murene – Boikott Israel

1. mai er en internasjonal solidaritetsdag, og samtidig som fagbevegelsen og venstresiden har beina godt planta i norsk jord, så vender vi blikket ut mot verden. Det burde være ukontroversielt for et land som Norge å anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Likevel er det ingen andre partier som har gått ut med støtte til SVs forslag om det. Palestinerne utsettes for okkupasjon og menneskerettighetsbrudd. Det kan ikke fortsette.

Også i år er det mange viktige 1. mai-paroler å gå bak. Fagbevegelsen står på for et bedre samfunn og et bedre Stavanger. I høst er det valg og jeg er glad for fagbevegelsens støtte for et skifte i Stavanger, etter 24 år med Høyre-styre.

Vi kan velge felleskap, heller enn forskjeller. Solidaritet, heller enn grådighet. Politikk for arbeidsfolk, heller enn profitører. For mennesker, ikke markeder. For de mange, ikke for de få.

Gratulerer så mye med 1. mai! Håper jeg ser deg i demonstrasjonstoget og i Byparken i morgen!

Eirik Faret Sakariassen,

Ordførerkandidat Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s