Et spørsmål om makt

(skrevet 09.07 fredag 27. november. Ikke lagt ut før nå pga manglende internett)

For øyeblikket sitter jeg i et av auditoriumene på Stortinget og ser på SVs lobbyistkurs. Det er gratis for hvem som helst fra ulike organisasjoner har stilt opp. Dette er organisasjoner som IKKE har råd til å betale 3500,- for Bjarne Håkon Hansens råd.

I salen finnes det blinde, birøktere, brannvernere og andre som har et ønske om å påvirke arbeidet i SVs stortingsgruppe, regjeringen og statsbudsjettet. Og for mange kan det høres ut som om lobbyisme er en dårlig ting, men det er det ikke nødvendigvis.

«Det er viktig å reflektere over om man møter Statoil mest, eller om det er Natur og Ungdom. Om man snakker mest med skipsredernæringen eller de som representerer de fattigste i samfunnet.»

For det at politikere lar seg påvirke er en svært bra ting. Det er et godt supplement til den demokratiske prosessen, for ute i samfunnet finnes mye ekspertise på områder som også SVs stortingsgruppe kan ha godt utbytte av – samtidig som de som prøver å påvirke prosessene kan tjene godt på det.

Blant innlederne var Heidi Sørensen, som er statssekretær i Miljøverndepartementet, og Rogaland SVs Hallgeir Langeland, stortingsrepresentant Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell, SVs parlamentariske leder åpnet kurset.

Planen for denne stortingsperioden er å avholde årlige lobbyistkurs for dem som ikke har råd til å ansette rådgivere og lobbyister for å fremme sine interesser. Rådene som kom både fra regjeringsapparatet og stortingsgruppa var gode og konkrete og jeg håper de som var tilstede hadde utbytte av seminaret.

Legg igjen en kommentar