Opprettelse av et lobbyregister for bystyrets organer

Interpellasjon fra Eirik Faret Sakariassen (SV)

Det tas hver dag viktige beslutninger i bystyret og komiteer og utvalg i Stavanger kommune som påvirker folks liv i Stavanger. Åpenhet er et viktig premiss for et levende demokrati og for å styrke ytringsfriheten. Tilliten til demokratiet baserer seg på åpenhet. Åpenhet rundt beslutninger og åpenhet om hvem som har påvirket.

SV mener at Stavanger er tjent med et politisk system som er mer gjennomsiktig når det kommer til politiske påvirkningsprosesser. Dette vil fremme tillit og styrke demokratiet.

Kommuner, interesseorganisasjoner, næringsliv, enkeltpersoner og fagforeninger jobber med å påvirke beslutninger i sin favør og slik skal det være. Påvirkning er en helt legitim og nødvendig del av det norske demokratiet. Lobbyisme er bra for demokratiet, fordi det handler om at vi som får belyst saker og ulike stemmer og interesser får slippe til.

SV mener at det er viktig å få belyst hvem som tar kontakt om hvilke saker. Dette vil være bra for politikken, engasjementet og tilliten for politikere. Det handler om lettere å kunne se når saker er i prosess og kjenne til når en bør ta kontakt med politikere om en sak som er viktig for en organisasjon eller en person.

SV viser videre til at Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Kommunikasjonsforeningen og Transparency International Norge sammen har foreslått et system for et nasjonalt lobbyregister. De fire organisasjonene har tro på at en registreringsordning etter denne strukturen vil gi et godt innsyn i påvirkningen av politiske myndigheter som finner sted i Norge. 27. januar 2014 lanserte de fire organisasjonene et felles forslag til hvordan et lobbyregister kan se ut. Deres forslag så slik ut:

Registreringen må være obligatorisk. Både personen og virksomheten som tar kontakt, samt de som har vært involvert i forberedelsene må registreres. Politikeren som møter lobbyisten må registreres. Det må oppgis hvilken interesse den som ønsker å påvirke representerer. Formålet med kontakten må oppgis, dvs. hvilken politisk prosess man ønsker å påvirke og hvilken sak det gjelder. Registeret må være elektronisk søkbart for alle.

SV mener at forslaget fra Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Kommunikasjonsforeningen og Transparency International Norge er et godt forslag til hvordan et lobbyregister for bystyrets organer i Stavanger bør utformes.

SV mener at det er viktig at både enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter har rett til å henvende seg til hvem som helst i politiske organer for å legge fram sin sak og sine forslag til løsning av saker som skal opp til politisk beslutning.

Samtidig er det ønskelig at allmennheten har størst mulig innsyn i de virkelige beslutnings- og påvirkningsprosessene. Hele lobbyregisteret må være obligatorisk og elektronisk søkbart for alle. Lobbyregistret bør inneholde informasjon om hvem som er i kontakt med hvem, hvilken politisk prosess/ sak en ønsker å påvirke og hvem lobbyisten representerer.

Forslag til vedtak:

Bystyret ber rådmannen utarbeide et forslag til en registreringsordning for dem som oppsøker bystyrets medlemmer på vegne av seg selv eller andre for å påvirke kommunen i saker som er til behandling eller skal behandles. Bystyret mener at et offentlig tilgjengelig lobbyregister bør inneholde informasjon om hvem som er i kontakt med hvem, hvilken sak det gjelder og hvem lobbyisten representerer. Bystyret mener at lobbyregisteret må gjøres obligatorisk og elektronisk søkbart for alle.

2 kommentarer om “Opprettelse av et lobbyregister for bystyrets organer

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: bystyremøte, Viking og opplading til sommerhospitering | Fellesskap fungerer!

  2. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: lobbyregister, nei til privatskole og SV-møter | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s