Sakki på søndag: Hva gjør en kommunalråd, egentlig?

Kjære alle sammen!

Det er høstferie, og derfor skjer det ikke så mye på Rådhuset. Derfor tenkte jeg å benytte anledningen til å skrive litt om hva jeg egentlig driver med. Det er ikke helt åpenbart hva en kommunalråd eller gruppeleders hverdag består i. Og det korte svaret er at det består i veldig mye forskjellig, stort sett noe nytt hver eneste deg.

Bildet er fra den kvelden det nye Stavanger bystyre hadde konstituert seg for 2015-2019, og jeg hadde blitt valgt til kommunalråd.

Her kommer det lange svaret:

Kommunalråd

Wikipedia har sin versjon av hva en kommunalråd gjør. Den stemmer ikke helt overens med hvordan vi organiserer dette i Stavanger. Først hva det ikke er: det er ikke tilsvarende en byråd, som har mulighet til å instruere sin egen fagstab. Kommunalrådene har heller ikke egne fagområder.

Man blir kommunalråd om man er med i Kommunalutvalget. Der er det 9 medlemmer: ordfører, varaordfører og 7 kommunalråder. Vi har følgende ansvarsområder:

  • Næringspolitikk
  • Internasjonalt utvalg
  • Planutvalg
  • Forvaltning, salg og kjøp av tomter
  • Orienteres jevnlig om asylsituasjon, samfunnssikkerhet og lignende

Vi omtales ofte som politisk ledelse i Stavanger kommune, og vi har møte hver tirsdag klokken 09.00. Det innebærer også at vi ofte er rundt på besøk, befaringer og reiser. I Stavanger har vi en formannskapsmodell, og da er det både representanter fra flertallet og mindretallet i den politiske ledelsen. Fra opposisjonen har Ap to kommunalråder og SV én. Fra flertallet har Høyre én kommunalråd (utenom ordfører), Venstre én og FrP to, i tillegg til varaordføreren fra KrF.

Vi har også en del representasjonsoppgaver, og er jevnlig tilstede på mottakelser kommunen holder eller gjester konferanser, kultur- og idrettsarrangementer eller andre begivenheter hvor Stavanger kommune skal være representert.

Alle i Kommunalutvalget er i tillegg medlemmer i Stavanger kommunes klagenemd og Formannskapet (som totalt har 19 medlemmer).

Gruppeleder

Gruppeleder er en friere rolle, med mindre definerte oppgaver. Det er mitt ansvar å gjennomføre gruppemøter i partiet, sende ut sakslister, lede møter og tilrettelegge slik at alle SVs folkevalgte kan gjøre sine plikter. I tillegg er det mitt ansvar å lede partiets budsjetrarbeid, koordinere forslag, forhandle med andre partier og forsøke å få mest mulig gjennomslag for SVs saker.

Det er også viktig å synliggjøre partiet, både selv og gjennom å hjelpe andre av våre folkevalgte med å komme på i media.

Jeg bruker også mye tid på å møte folk, organisasjoner, bedrifter og andre som vil gi sitt budskap til SV. Som gruppeleder og kommunalråd er jeg Stavanger SVs eneste fulltidspolitiker og har derfor tid på dagtid til å gjøre mye av dette.

Nå har jeg snart hatt disse rollene i omtrent ett år (ble gruppeleder februar 2015 og kommunalråd oktober 2015), og er etter hvert blitt stadig tryggere. Det er – for et politisk menneske som meg – uhorvelig spennende å få være med på så mye spennende og viktig.

Jeg håper du føler deg litt klokere med tanke på hva jeg gjør. Jeg har en tettpakket kalender, og er mye rundt forbi. Om du vil ta opp en sak er det bare å ta kontakt – det er jo for innbyggerne vi folkevalgte jobber!

Ha en fortsatt fin uke – og følge meg gjerne enten på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s