Grådighetens pris

Eirik Faret Sakariassen, leder i Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr)

Boligprisene og leieprisene i Stavanger øker og er høyest i landet. Unge og studenter taper mest på det!

I august 2010 sto 450 studenter i boligkø. Samme tid året etter var tallet nesten doblet til 863. I år bikket vi over tusen, og for tiden er det 1050 studenter som søker husly i studentbolig.

Studiestart er like om hjørnet, og mange nye studenter er ankommet Stavanger – kanskje for første gang. Mange har funnet et sted, men det er også mange i boligkø hos studentamskipnaden og på desperat jakt på det private boligmarkedet. Mange sier ja til utleieboliger usett – og dessverre vil nok noen av disse få seg en overraskelse. Muligens lukter det rart på badet, i verste fall kan det være mugg og sopp i veggene.

De fleste av oss bor i koselige leiligheter, med trygge omgivelser og det vi trenger. Vi skal være veldig glad for utleierne i Stavanger og i kommunene rundt. Men mange tar seg ubehøvlet godt betalt. Til vanlig får en student 6 938 kr. i lån og stipend månedlig fra Lånekassen. Jeg har snakket med flere studenter som betaler opp mot 6500 for en leilighet. Når da busskortet til 375 kr. kommer på toppen er det ikke mange kronene igjen til mat, strøm, telefonregning og forhåpentligvis litt til å være sosiale for.

Det er et vanlig krav fra StOr såvel som Norsk Studentorganisasjon (NSO) at regjeringen må bygge flere studentboliger. Men for å stabilisere misforholdet i boligmarkedet må private utleiere besinne seg i leiepriser. De ekstremt høye boligprisene har forsterket boligmangelen for de mindre privilegerte. Skillet mellom de som er innenfor – eller har foreldre som kan løse inngangsbilletten for seg – og de som er utenfor, har blitt skarpere.

I Frankrike har den nyvalgte presidenten François Hollande innført prisregulering på husleie som hindrer boligeiere i å presse opp leieprisene i de store byene. Kanskje bør politikerne her til lands også tenke på slike tiltak? Fremfor å komme med kortsiktige, symptombehandlende tiltak er det viktig med lover og regler som faktisk gir folk et sted å bo til en rimelig pris!

De fleste er enige om at det må bygges flere boliger, og ikke minst flere studentboliger. 1. august var jeg på vegne av StOr i møte med Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) for å kreve at Stavanger og Sandnes får 200 studentboliger i neste tildeling. Vi bør prioriteres høyest av flere grunner:

  • Stavanger landets høyeste prisnivå i leiemarkedet
  • Ventelistene på studentbolig er lange
  • Når ONS avholdes annethvert år gjør det at mange velger først å leie ut til ONS, for så og leie til studenter etter oljemessa er ferdig

Summen av dette gir et press i boligmarkedet som krever ekstraordinære tiltak.

Overprisingen av utleieboliger skaper ringvirkninger til resten av samfunnet. Mine oppfordring til utleiere er å besinne seg når man leier ut til studenter. Når prisene skrus opp blir studentene tvunget til å jobbe ved siden av studier – for de som ikke er så privilegerte at foreldrene kan gi dem økonomisk støtte. Da blir det ikke lenger lik rett til utdanning, fordi de som har minst er de som må jobbe mest ved siden av studiene.

Men vi er også noe heldige her i regionen, for både Sandnes og Stavanger kommune stiller med gratis tomter til studentboliger, som gjør at prislappen blir billigere. Når byggekostnadene går ned gjør også leieprisene det. Det er viktig for alles del at studenter har mulighet og råd til å studere her i byen.

SSBs informasjon om bygg, viser at fra 1993 har konsumprisindeksen (KPI) økt med knapt 50%, byggekostnader med godt under 100% (hvori KPI-øningen naturligvis vil være ansvarlig
for 50%) , mens boligprisene har økt med nesten 350%. Så mens det fremstilles som  om kostnadene deres går opp, ser det ut til at forskjellen mellom kostnader og priser uproporsjonal.

Det er også problematisk at tomteprisene har økt så mye. Tomteprisene stiger som et resultat av forventninger til høye tomtepriser. De presses opp av seg selv. Det er unaturlig høye priser på tomter, særlig her i regionen.

StOr mener at høyere utdanning skal være en mulighet for alle i samfunnet, uavhengig av alder, bosted, kjønn eller bakgrunn. Det bør være mulig å studere på heltid uten å måtte påta seg arbeid ved siden av studiene. Arbeid ved siden av studiene kan være svært positivt for studenters kompetanse, men kan også ha negative bieffekter på studiene. Det er ikke nødvendigvis slik at alle studenter får arbeid som er relevant for studiet. Derfor bør slikt arbeid være basert på et ønske fra studentens side, og ikke tvunget frem av en vanskelig økonomisk situasjon.

Studentboliger er et viktig utdanningspolitisk virkemiddel som bidrar til lik rett til utdanning, og bør være et satsningsområde lokalt så vel som nasjonalt. NSO og StOr ønsker 20 % studentboligdekning nasjonalt og lokalt. I Stavanger betyr det 683 boliger.

Grådighetens pris er at studenter må bruke tid på å jobbe for og få råd til å bo, fremfor å studere. Det er en pris vi alle må betale i lengden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s