Semesterstartstale Universitetet i Stavanger 2012!

Foto: UiS/Asbjørn Jensen

Talen kan ses her 1.13.40

Kjære medstudenter, gjester, universitetsledelse og rektor! Velkommen!

Dear international students! Welcome!

Mitt navn er Eirik Faret Sakariassen, jeg er leder i deres organisasjon, StudentOrganisasjonen StOr!

StOr har som oppgave å ivareta deres demokratiske, faglige og sosiale behov og rettigheter mens dere går her. Alle som er Studenter på UiS blir automatisk medlemmer i StOr. Vi er der for å hjelpe dere om dere har behov for det! StOr er ikke bare vi som jobber der, det er også dere!

Jeg har ett tydelig budskap her i dag, i ånden til en kjent amerikansk president:

And so, my fellow students: Ask not what the student life can do for you – ask what you can do for the student life!

Så spør ikke bare hva StOr kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for StOr! Studentbyen Stavanger er avhengig av at studentene selv bidrar, starter og driver organisasjoner, kjører i gang studentaktiviteter. Det er Stavangerstudentene som driver Tappetårnet og Folken, det er vi som arrangerer festivalene Ugå og Fadder. Bli med å gjøre en forskjell. Og hvor bedre enn å starte som tillitsvalgt i StOr?

Derfor er mitt råd til dere: engasjer dere!

Bli medlem av i en av studentorganisasjonene. Du møter mange av organisasjonen i fadderlandsbyen. Bruk Fadderuken til å bli kjent med organisasjonene. Både for å treffe andre og for å utfordre deg selv. Å kombinere det faglige med det sosiale livet er den beste måten å lære på og å få venner på.

Med jevne mellomrom kommer debatten om Stavanger har nok engasjerte studenter. Med en økende vekst i studentorganisasjoner, linjeforeninger og flere engasjerte studenter, så må vi vel kunne si at selv om mange er med, trengs det alltids flere. Vi blir aldri mange nok! For det er de som er engasjerte som kan påvirke og gjøre en forskjell.

1. august i år prøvde jeg å påvirke. Da hadde jeg møte med Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og ba henne om 200 studentboliger til Stavanger. Som mange av dere vet og merker nå som dere har flyttet hit er at vi har et ekstremt trangt og dyrt boligmarked. Vi håper regjeringen prioriterer Stavanger høyest, og det kommer StOr til å jobbe videre for.

SiS er den beste leverandøren av studentvelferd. De gir oss mat, kultur, et sted å bo, barnehage og helsetjenester. I år fyller SiS 40 år, og jeg vil benytte anledningen til å gratulerer dem med dagen og takke for alt dere gjør for studentene!

Du kan gå gjennom din tid på UiS uten å være engasjert i studentlivet. Men det kommer til å være mye kjekkere om du er det. Gjennom organisasjonsarbeid har jeg fått noen av de beste vennene jeg har. Hvis du syns det mangler et tilbud på campus så er det lett å starte noe selv. Kom og snakk med oss, så skal vi hjelpe deg!

Uansett om du velger  å engasjere deg eller ikke så skal du vite at uansett hva det skulle være kan du alltid komme til StOr og vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe deg.  Du finner oss i 2. etasje i Studentenes Hus.

Mot slutten vil jeg gjøre noe jeg ikke gjør hver dag, nemlig å sitere tidligere utdanningsminister Gudmund Hernes:

«Til universitetet er dere ikke kommet for å være dere selv – hit er dere kommet for å bli noe annet. Det verste som kan skje var om dere forlot universitet som dere er i dag. Eller om man måtte si: Til universitetet kom du for å finne deg selv – og så var du ikke her heller.»

Bruk tiden din på UiS godt: få venner for livet, bidra til en levende studentby, men først og fremst: lær mer og bli smartere! Jeg gleder meg til å møte og bli kjent med mange av dere!

Takk for meg og velkommen til UiS!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s