SVs studentbudsjett

SVs alternative statsbudsjett gjør mange viktige grep for kunnskap, forskning og studenter!

Det var veldig skuffende å se hva Høyre/FrP-regjeringen prioriterte og prioriterte ned i sitt første statsbudsjettforslag. UiS har en dårligere grunnfinansiering enn «de gamle universitetene» og særlig Høyre skapte høye forventninger til at de ville gjøre noe med dette om de fikk regjeringsmakt.

Bent Høie (H) uttalte under valgkampen at «dagens finansieringsordning er som et billøp der premien for å komme i mål er lik, men den ene har dobbelt så sterk motor som den andre.» Sammen med Iselin Nybø (V) tok Høie til orde for å øke grunnfinansieringen av de nyere universitetene. Sammen med KrF og FrP stilte Høie og Nybø opp til intervju. I deres forslag til statsbudsjett gjør de ingenting for å øke grunnfinansieringen. Tvert i mot gir de UiS et kutt på 5,5, millioner kroner. Var Høies engasjement for UiS i valgkampen bare en bløff?

SVs alternative statsbudsjett foreslår å øke grunnfinansieringen av universiteter og høyeskoler med 300 millioner kroner. Dette vil også gjøre situasjonen bedre for UiS. Det bør komme varige og permanente endringer i grunnfinansieringen, som gir «de nye universitetene» bedre vilkår, likere det andre universiteter har.

Regjeringen foreslo å bygge 1500 studentboliger, SV vil bygge 2000. Høyres program foreslåe å bygge 2-3000 studentboliger årlig, FrPs vil ha 2000 i året. Allikevel har de klart å forhandle seg ned til 1500… Det er ikke godt nok! Stavanger trenger flere studentboliger, og det vil SV levere! Det er gledelig at Venstre og KrF fikk regjeringen med på det samme som SV ønsker!

Det er viktig for å presse prisene i det private boligmarkedet at vi bygger mange studentboliger. Det er bra for studentøkonomien, og ettersom Samskipnaden i Stavanger har vist seg å være svært effektive i ferdigstillelsen av tildelte boliger er det åpenbart for meg at Stavanger bør prioriteres. De som greier å levere må få fortsette sitt gode arbeid!

SV foreslår også å innføre 11 måneders studiestøtte (som også er justert for lønnsvekst 3,25%). Dette har vært en viktig sak for norske studenter i flere år og burde vært gjennomført for lenge siden. Det er viktig for mange studenter å få studiestøtte også i juni, ettersom mange har eksamener også da.

UiS er et student med mange internasjonale studenter, og det er en styrke for universitetet og studentmiljøet. Vi ønsker ikke at internasjonale studenter skal betale skolepenger. Det er et viktig prinsipp at norsk høyere utdanning er gratis for alle. I andre land har vi sett hvordan politikere først har innført skolepenger for internasjonale studenter, før de etter en stund gjør det samme for alle andre. Dette er stikk motsatt retning av hva SV ønsker og jeg er glad Venstre og KrF fikk forhandlet dette bort.

Det er viktig at politikerne prioriterer kunnskap og fremtidens arbeidere. SV har levert et alternativt statsbudsjett som gjør nettopp det, og det er jeg veldig glad for.

Eirik Faret Sakariassen,

Ordførerkandidat Stavanger SV

Student UiS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s