Vi må handle nå

Marija Kilibarda, leder Stavanger Natur og Ungdom, og Eirik Faret Sakariassen, Stavanger Sosialistisk Ungdom

På trykk i Stavanger Aftenblad 16. august 2007 og i Nationen 24. august 2007

”Klimaendingene er farlige, urettferdige og allerede i gang”

Setningen har blitt brukt før, men er dessverre like aktuell i dag, i morgen og om noen år. Vi må handle, men vi vil ikke handle ennå. Dette er et gjennomgående problem i politikken og i dagliglivet til folk flest. Vi vet om problemet, og vi vet godt hvilke tiltak som må til. Likevel handler vi ikke.

Ansvarsfordelingen i klimasaken er urettferdig! Det er Vesten som har skapt miljøproblemene, og da er det på sin plass at det er vi som må gjøre tiltakene som trengs. Dette er nemlig et urettferdighetsproblem; Vesten har skapt problemene, mens det er U-landene som må lide for dem. Ta og med i betraktning at det er lettere, og gir mer resultater, dersom Norge starter arbeidet for å verne om miljøet.

Ungdomspolitikerne på venstresiden i Stavanger har i løpet av våren samarbeidet med Natur og Ungdom i forsøk på å presse gjennom innføring av bedre kollektivtilbud og innføring av rushtidsavgift. Motkreftene har dessverre vært sterke, det er ikke tale om at vi skal gjøre tiltak som går utover dagliglivet.

Det å måtte vente på bussen i over en halvtime og komme for sent, er ikke bra nok. Vi vil ha et kollektivtilbud for folk flest. Et tilbud som gjør det gunstigere å ta bussen enn å velge bilen. Som miljøvernere skjemmes vi over å oppfordre folk til å ta bussen når tilbudet er så dårlig, og det føles som et slag i ansiktet når politikerne nekter å øke tilskuddene og gjøre forbedringer. For å innføre rushtidsavgift uten å bedre kollektiv tilbudet er uaktuelt.

Et av motargumentene mot rushtidsavgift er at det rammer foreldre som skal ha barn i barnehagen, dersom den innføres. Men regjeringen jobber jo med å innføre full barnehagedekning, noe som vil si at man ikke trenger å kjøre langt for å levere barna i barnehagen. Med et bra kollektivt tilbud blir det lettere å ta buss.

Hvordan folk velger å bidra til en mer miljøvennlig hverdag kan man selv velge. Man kan sykle, gå eller benytte seg av kollektivtrafikken. Det viktige er at vi alle bidrar. Dersom vi ikke handler nå, kan det være for sent. Norge gå foran som et godt eksempel, starte miljøtiltakene og inspirere resten av verden.

Vi ønsker en verden vi kan være stolt av å overta. Ikke en verden som er ødelagt av foreldregenerasjonens ufornuft og mangel på vilje til å rydde opp etter seg. Og ikke minst: vi vil ha en solidarisk verden der alle blir tatt hensyn til. Derfor må vi lukke opp øynene og ta ansvar for miljøet. Vi må handle nå!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s