Velkommen til Asylakademiet

Nylig var jeg på en konferanse i Tigerstaden, Oslo, og fikk anledningen til å besøke de mye omtalte afghanernes asylcamp, Asylakademiet.


Det var en ganske sterk opplevelse, som gjorde kraftig inntrykk. De fleste har søkt seg inn i Norge på humanitært grunnlag, som tilsier at de ikke kan returnere til sitt hjemland, av grunner som mangel på mat og rent vann, at det er krig, eller at det er direkte fare for deres liv. Og som de fleste sikkert er klare over så er det krig i Afghanistan, og det er temmelig usle leverforhold.

På tross av dette mener Norge at det vil være trygt for afghanerne å dra hjem. For omtrent et år siden sultestreiket afghanerne, og nylig gikk de fra Trondheim til Oslo, hvor de nå bor i kirkeasyl. Utenfor Stortinget var det en demonstrasjon mot hjemsendelsen av afghanerne.

Under denne demonstrasjonen arresterte politiet flere av afghanerne, som nesten umiddelbart ble sendt tilbake dit de kom fra. Ikke Trondheim, men Afghanistan.


En av afghanerne jeg snakket med fortalte om en av de hjemsendte kameratene hans. Han hadde spurt tre gutter som sto langs gaten om adressen til en venninne av seg. De hadde helt uten videre angrepet ham og slått ham ned på åpen gate. Han ble sparket og slått, mens han lå forsvarsløs på bakken. Heldigvis overlevde han.

Dette syns altså Norge er forsvarlig behandling av mennesker. Dette er ikke kår mennesker bør leve under. Det faktum at Norge har sendt 150 spesialsoldater ned til Afghanistan sier sitt. Og Norge har noen av verdens best utdannede spesialstyrker.

Hele krigen i Afghanistan kunne vært avverget, dersom USA ikke hadde slik en trang til å leke verdenspoliti. Etter 11. september tilbød Afghanistan seg å utlevere Osama Bin Laden til en domstol i et nøytralt land. Men dessverre svarte USA nei. Bruk av militær makt er kun akseptabelt dersom alle diplomatiske muligheter har blitt prøvd. Og det kan ikke utføres av andre enn FN.

At Norge gikk med på å sende soldater til Afghanistan var et stort tap for SU.

Slik har de bodd siden omtrent 21. juni 2007.

Det er viktig at Norge innser at vi ikke kan sende flyktninger tilbake til Afghanistan. Det er et farlig land. Norge bør trekke styrkene sine ut av Afghanistan, og oppfordre andre til å gjøre det samme. Som sagt, FN er den eneste som bør få gå inn i Afghanistan. USA bør i alle fall trekke seg ut, det er nettopp på grunn av dem at det er så dårlige forhold der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s