Klimakvoter

(På trykk i Rogalands avis, 28. november)

Jeg kan ærlig innrømme at jeg er kritisk til klimakvoter. Ideen virker bakstreversk for miljøets del. Måten det fungerer på er at man kjøper en klimakvote for hver flyreise man tar. For mange virker dette som en bra tanke og en enkel løsning. Men virker det ikke mot sin hensikt? Man betaler et fattig land for å unngå CO²-utslipp tilsvarende det man selv har forårsaket.

For mange land i verden er det nødvendig å slippe ut CO². Dette gjelder særlig enkelte i- og u-land, som er avhengige av inntekten de får, av virksomheter som dessverre medfører CO²-utslipp. Men hvor er det riktig å ta kuttene? Er det moralsk mulig å forsvare at et rikt land som Norge betaler seg fra konsekvensene?

Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) kjørte under valgkampen en kampanje som gikk på klimakvoter. Hvert eneste sted Siv Jensen møtte opp for å tale/debattere, stilte AUF med en klimakvote som skulle dekke reisen hennes. AUF gjorde nok dette i beste mening, men jeg undrer på om de vet hva klimakvotering innebærer…

”Når FrP ikke vil ta ansvar for klimaet, så får vi gjøre det for dem!” sa Silje Langøy, leder av AUF i Vest-Agder.

Er dette å ta ansvar? I mine øyne er det tvert i mot fraskrivelse av ansvar. Vi skyver ansvaret videre til land som ikke kan ta kuttene av økonomiske årsaker. Men Norge kan! Men gjør vi det? Og hvordan skal det gå når ikke en gang AUF, som fremstiller seg selv som en av miljøets venner, har skjønt det?

For en måneds tid siden leste jeg gjennom rådmannens budsjettforslag for Stavanger i 2008. Der var det bevilget 200 000 kr. til klimakvoter fra 2008-2011. I frustrasjon og undring kontaktet jeg rådmann Inger Østensjø og ba om en begrunnelse.

Det viste seg at Stavanger er en foregangskommune hva gjelder klimakvoter. Stavanger har nemlig funnet en mer effektiv måte å gjøre det på. Det er gjort beregninger på hvor store utslipp Stavanger kommune har, og deretter plantes trær for å veie opp for utslippene! Trærne plantes blant annet i Palestina, hvor de gjør god nytte for seg.

Dette er å ta ansvar. På denne måten vil vi se resultater av de investeringene som gjøres i klimakvoter. Det er viktig at Stavanger ikke bare markerer seg som oljehovedstad men og som miljøhovedstad. Det er en fornøyelse å se at Stavanger tar miljøansvar!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s